Categorie: Veiligheid – Safety

Diervriendelijke pesticiden? – III – Wildlife-friendly Pesticides?

(to English text)

En na twee insectendodende middelen met een erg brede werking, vandaag de ‘veilige’ want wél-selectieve stofjes.

Arion rufus | Gewone wegslak - Common Gardensnail

Het enige voorbeeld dat ik daarbij voorlopig kan bedenken, is Escar-go (en de kopieën daarvan door ‘klassieke’ fabrikanten van pesticiden en meststoffen die ook een graantje willen meepikken van de groeiende biologische markt.)
Lees verder “Diervriendelijke pesticiden? – III – Wildlife-friendly Pesticides?”

Diervriendelijke Pesticides? – II – Wildlife-friendly Pesticides?

(to English text)

Neem-olie

Het verhaal van Neem is niet zo negatief als dat van pyrethrines eergisteren.
De Neem-boom, Azadirachta indica, is een loofboom die oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. In India is hij al van oudsher bekend als een geneeskrachtige plant, en de interesse ervoor in het westen is de laatste jaren heel erg toegenomen.
Voor de mens en voor gewervelde dieren lijkt de olie weinig toxisch (al is er wat voorbehoud voor het medicinaal gebruik van de olie bij kinderen.)

Bombus pascuorum | Akkerhommel - Common carder bumblebee

Maar naast het gebruik in de geneeskunde wordt de olie ook veel toegepast als insecticide. De olie wordt aangeprezen als een breedspectrum insecticide, en natuurlijk zit daar dan meteen ook het probleem. Het product is inderdaad helemaal niet selectief.
Lees verder “Diervriendelijke Pesticides? – II – Wildlife-friendly Pesticides?”

Diervriendelijke pesticiden? – I – Wildlife-friendly Pesticides?

(To English text)

Het idee voor de poll die ik gisteren postte, ontstond toen ik in ‘Collins Wildlife Gardening‘ van Stefan Buczacki een hoofdstukje las met als titel: ‘Does organic mean wildlife-friendly?’

De auteur wijst er in dat hoofdstuk op, dat heel wat zogenaamd ‘natuurlijke’ pesticiden eigenlijk buitengewoon onselectief zijn, en dat anderzijds de claims zogezegd ‘veilige’ natuurlijke pesticiden nauwelijks onderzocht zijn.

Anthocharis cardamines | Oranjetip - Orange Tip

Ik heb me daarom eens verdiept in een aantal bekende ‘natuurlijke’ pesticiden. Lees verder “Diervriendelijke pesticiden? – I – Wildlife-friendly Pesticides?”

Sint-Janskruid en de zon…

Hypericum perforatum - Sint JanskruidHet is bijna Sint-Jan, dus tijd om nog eens iets over het sint-janskruid te vertellen (elders op deze site vind je een heel uitgebreid artikel).
Yo had het op haar blog al over wat er zoal over sint-janskruid en zonnebrand gezegd wordt. Algemeen wordt er van uitgegaan dat sint-janskruid de huid gevoeliger maakt voor de zon, maar er wordt ook gezegd dat het net beschermd tegen zonnebrand.

Lees verder “Sint-Janskruid en de zon…”

Koffie, cichorei en zwangerschap

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje in mijn postbus, met daarin volgende vraag:

Met veel belangstelling heb ik uw lijst van te mijden kruiden tijdens de zwangerschap gelezen. (…)
Nu zie ik cichorei op de lijst staan. Cichorei is een belangrijk ingrediënt van Bambu, Pacha en andere soorten “eikeltjeskoffie” die juist aan zwangere vrouwen worden aangeraden, als vervanger van koffie. Ik zou heel graag willen weten of deze producten wel of niet tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden. De recente berichten zijn namelijk dat koffie voor het embryo/de foetus nog veel slechter is dan gedacht. Ik zou daarom graag de koffie willen vervangen door iets wat echt veilig is voor het eventuele kindje, ook tijdens het zwanger worden.

Cichorei - Cichorium intybus.  Foto: Tico Bassi - Creative Commons License

Cichorei

Allereerst cichorei… Cichorei wordt over het algemeen als een zeer veilig kruid beschouwd, enkel het gebruik van grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap wordt afgeraden omdat het baarmoederstimulerend, menstruatiebevorderend kan zijn. Vooral in het eerste zwangerschapstrimester kan het dus zinvol zijn om het gebruik van cichorei te beperken, vooral als er al sprake is van eerdere miskramen.

Lees verder “Koffie, cichorei en zwangerschap”

Reizigers en Cosmopolieten V: De Teunisbloem – Gebruik

Teunisbloem - Prof ThoméWe kennen tegenwoordig de Teunisbloem vooral als een medicinale plant, maar oorspronkelijk zou ze met name als groente in Europa zijn ingevoerd.
Een paar woorden over beide toepassingen…

Medicinaal gebruik

Het medicinale toepassing van de Teunisbloem betreft met name het gebruik van de olie uit de zaden.

Teunisbloemolie bevat een hoog gehalte (tot 70 %) aan cis-linoleenzuur en ook een behoorlijk gehalte (tot 9%) van het vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA). Dat gamma-linoleenzuur is een stof die in het lichaam gebruikt wordt bij de synthese van met name prostaglandines, hormoonachtige stoffen die tussenkomen in een hele reeks verschillende processen. Bovendien speelt GLA ook een rol in de opbouw van de celmembranen.

Normaal kan het lichaam voldoende linoleenzuur omzetten in GLA, maar door allerhande factoren (erfelijkheid, ouderdom, een dieet (te) rijk aan verzadigde en , leverproblemen, diabetes…) kan dat proces verstoord raken. Teunisbloemolie kan dan bijdragen tot het herstel van een evenwicht.

Indicaties

noemt dan ook een hele reeks eigenschappen en indicaties voor Teunisbloemolie.

Lees verder “Reizigers en Cosmopolieten V: De Teunisbloem – Gebruik”

Op zoek naar de feiten over Stevia rebaudiana III – Traditioneel gebruik en Veiligheid

Stevia rebaudiana - gedroogd kruid.  Copyright: Hilde Degraen

Het traditionele gebruik van Stevia

In Paraguay wordt Stevia al sinds onheuglijke tijden gebruikt als zoetstof. Vooral aan de bittere Maté (Ilex paraguariensis) werden de blaadjes toegevoegd.

Naast het gebruik als zoetmiddel, werden nog andere effecten aan het kruid toegeschreven. Het zou de alertheid verhogen en vermoeidheid verdrijven (al vraag ik me af of dit niet eerder een gevolg is van de frequente combinatie met de caffeïne bevattende maté.) Er wordt gezegd dat het de spijsvertering stimuleert, de bloedsuikerspiegel reguleert, lever, milt en pancreas ondersteunt. Het helpt om een gevoel van lichamelijk welbevinden te ervaren, en werd tenslotte uitwendig toegepast bij kneuzingen.

Het wetenschappelijk onderzoek van Stevia

De veiligheid van Stevia

Zoals ik in mijn inleiding tot deze reeks al aangaf, was ik echt niet van plan om enkel mee te gaan in juichende berichten over Stevia, maar wilde ik weten of er wel degelijk enig betrouwbaar onderzoek was geweest naar de veiligheid van de plant.
Lees verder “Op zoek naar de feiten over Stevia rebaudiana III – Traditioneel gebruik en Veiligheid”

Moederkoorn en biologisch graan

Johan van ‘Patchouli’s Braindumps‘ heeft de (leuke? irritante? boeiende? tijdrovende?) gewoonte om mij rechtstreeks of via omwegen vragen toe te spelen die bij mij weer nieuwe vragen oproepen, en die vervolgens hier tot een blogberichtje leiden.

Zo ook dus zijn recente artikel over .

Kort en bondig (tja, ik en bondig) komt het hierop neer: geruchten doen de ronde, dat ‘biologisch geteeld graan’ ofwel ongezond is, wegens een quasi onafwendbare besmetting door moederkoorn, ofwel onbestaande is, omdat graan om die besmetting uit te sluiten wel moet behandeld worden met fungiciden.

En ik zou ik niet zijn, als ik daar niet wat meer over wilde weten.

Lees verder “Moederkoorn en biologisch graan”

Aromatherapie en Katten

Maya, onze htk-kat
Maya, onze htk-kat

Voor heel wat mensen staat ‘natuurlijk’ gelijk met ‘absoluut veilig’. Ik stel daar dan vaak tegenover dat wolfskers 100 % natuurlijk is – maar wel dodelijk giftig, dat ricine plantaardig is, maar een uiterst dodelijk vergif.

Maar het kan nog subtieler: aromatherapie kan – deskundig toegepast – heel heilzaam zijn voor de mens en voor verschillende andere diersoorten, maar is gevaarlijk voor bijvoorbeeld katten.

Mijn haren rijzen soms ten berge als ik op forums van kattenliefhebbers of – nog erger – op websites van verdelers van etherische oliën, lees dat aromatherapie zonder enige risico kan toegepast worden bij katten, als je er maar op let dat de etherische olie zuiver is. Dat is eenvoudigweg niet waar. De stofwisseling van katten zit nu eenmaal anders in elkaar dan die van de mens.

Lees verder “Aromatherapie en Katten”