Vlier – recepten

Een kruid met een heleboel mogelijkheden… Zowel de bloesems als de bessen zijn immers te gebruiken en lenen zich tot volkomen verschillende gerechten.

(Naar beschrijving Vlier)

Medicinale recepten

Laxeerdrankje

  • Gedroogde vlierbessen

80 gr gedroogde vlierbessen op 1 liter kokend water, 3 minuten laten koken, vervolgens zeven.
Hiervan een half wijnglas op nuchtere maag en voor het slapengaan.

Vlierbessensiroop

  • 2.5 kg vlierbessen
  • 0.5 liter water
  • pijpje kaneel
  • 5 kruidnagelen
  • een kleinstukje gember
  • 2 kg fijne bruine kandijsuiker
  • (Je kan de kruidnagels en de gember -en eventueel de kaneel- ook weglaten of vervangen door tijm en pepermunt, zeker als je de siroop voor kinderen wil gebruiken)

Breng kruidnagelen, kaneel en gember met het water aan de kook, laat een half uurtje zachtjes trekken, filtreer en laat afkoelen.
Haal de bessen van de steeltjes en was ze. Doe ze met het kruidenaftreksel in een pan en breng aan de kook, laat even sudderen en pers het nog warme sap door een zeef. Breng onmiddellijk terug aan de kook en voeg er al roerend de suiker aan toe. Laat nog even doorkoken en vul af in potjes. (Als je nog geen kruiden had toegevoegd kan je eventueel voor het afvullen nog een paar druppels etherische olie toevoegen, waarbij ik opnieuw tijm of pepermunt zou adviseren.)
Los van de siroop 1 à 2 eetlepels op in een beker heet water, eventueel met een scheutje whisky. Drink dit ’s avonds in geval van verkoudheid of ’s winters als slaapmutsje.

Vlierbessenbollen

  • Vlierbessensiroop volgens bovenstaand recept

Maak een vlierbessensiroop volgens bovenstaand recept, doch laat op het laatst inkoken (onder voortdurend roeren – let op, dit recept is een geduldwerkje) tot een druppel siroop die je in een glas water laat vallen onmiddellijk tot een hard bolletje stolt. Vervolgens schep je de siroop met een lepeltje in kleine plasjes o een met olie bestreken, koude en gladde ondergrond (bv een glazen of marmeren plaat). Laat stollen en bewaar droog (eventueel bestrooi je de bollen met wat bloem of poedersuiker om het aan elkaar kleven tegen te gaan).
(Soms laat men wat takjes tijm of blaadjes salie in de stroop meekoken (wel uithalen), of voegt men op ’t laatst wat etherische olie (tijm, eucalyptus, munt) aan toe, maar let op, é:én of twee druppels zijn vaak al voldoende).

Culinaire recepten met vlierbloesem

Vlierbloesemazijn

  • vlierbloesem
  • cider- of wittewijn-azijn

Overgiet een aantal mooie schermen vlierbloesem met de azijn. Laat enkele weken staan en filtreer vervolgens. Sommige mensen voegen nog een halve kilo suiker per liter azijn toe, maar dit vind ik niet nodig. Ik gebruik de azijn in vinaigrettes en – heel spaarzaam, hooguit enkele druppels – in een verse fruitsalade. Je proef dan niet de azijn, maar wel een vaag vlierbloesemaroma.

Vlierbloesembeignets

  • Vlierbloesemschermen
  • 125 gr bloem
  • 1 eidooier
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel olie of gesmolten boter
  • 2 dl melk, bruisend water of bier

Meng eidooier, vetstof en vloeistof tot een glad beslag. Laat dit beslag een half uurtje rusten. Klop de twee eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Aan dit basisbeslag kan je eventueel kaneel of saffraan toevoegen, en je kan variëren met het soort bloem/meel, of je kan fruitsap, een scheutje mousserende wijn enz… gebruiken.

Doop in dit beslag mooie vlierbloesemschermen en frituur ze. Dien op met wat bloemsuiker, of met een bolletje vanille-ijs.

(bron: “De smaak van bloemen”, Jelena de Belder, Elisabeth de Lestrieux)

Vlierbloesempannenkoeken

  • Vlierbloemetjes
  • Een portie van je favoriete pannenkoeken- (of liever: flensjes-)beslag.

Ris de bloemetjes van een aantal mooie vlierschermen en meng ze door je gewone pannenkoeken- of flensjesbeslag.
Bak dunne pannenkoekjes…

Vlierbloesemlimonade

  • 15 tot 25 mooie vlierbloesemschermen, nog beladen met stuifmeel
  • 2 onbehandelde citroenen
  • 5 liter water
  • 500 gr suiker

Zet de vlierbloesemschermen met een in schijfjes gesneden citroen 24 uur te weken in het water. Filter dit door een kaasdoek en voeg de suiker en het sap van de tweede citroen toe. Roer goed tot de suiker is opgelost.
Laat dit nog eens 24 uur staan en dan kun je hem lekker gekoeld drinken, het drankje is dan lichtjes gegist.
Eventueel kan je hem ook 3 tot 4 weken laten staan, dan is er zoveel koolzuur ontwikkeld dat hij prikkelt als champagne.

Vlierbloesemcake

  • 120 g boter
  • 100 g suiker
  • 120 g zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 4 grote, met stuifmeel beladen vlierbloesemschermen

Voeg de (zachte) boter en de suiker samen en meng met een mixer tot een homogene massa.
Meng er de helft van de bloem en één ei onder, dan de andere helft van de bloem en het andere ei…
Rits de bloemetjes van de schermen en meng onder het beslag.
Strooi bloem of paneermeel in een beboterde cakevorm, leg eventueel blaadjes van een (citroen-)geurgeranium op de bodem.
Doe het beslag in de vorm en bak een uur op 180 graden…

Vlierbloesemsiroop

  • vlierbloesem
  • 2 onbehandelde citroenen
  • suiker

Vul een glazen bokaal van 2 liter met vlierbloesem. Doe er twee in schijven gesneden (biologische) citroenen bij, overgiet het geheel met koud water en laat 24 uur op een warme plaats trekken.
Zeef de vloeistof door een neteldoek en pers het goed uit. Meet de vloeistof, en breng het vocht langzaam aan de kook. Per liter vloeistof 1/2 kg suiker onderroeren.
Afschuimen en in glazen gieten die je tot aan de rand vult, dichtschroeft en omgekeerd laat afkoelen.
Gebruik van de siroop: bv een geutje in een glas droge witte wijn.

Vlierbloesemgelei

  • 1 à kg moesappelen
  • 1 liter water
  • ongeveer 1 kg suiker
  • 6 grote schermen vlierbloesem
  • 4 eetlepels citroensap

Was de appelen en snij ze in stukjes (met schil en klokhuis). Doe ze met het water in een pan. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen gedurende een half uurtje. Zeef doorheen een neteldoek of kaasdoek en laat tot de volgende dag uitlekken (niet uitpersen).
Meet de volgende dag het sap af en voeg 450 gr suiker toe per 600 ml sap. Doe in een pan, en voeg daar de in een stukje kaasdoek gebonden vlierbloesem aan toe. Breng aan de kook, en haal de bloesem eruit als de gelei voldoende is gearomatiseerd (na een minuut of vijf).
Laat nog een twintigtal minuten doorkoken, of tot een druppel van de gelei snel opstijft. Schuim de gelei af en voeg het citroensap toe. Vul af in potjes.

Culinaire recepten met vlierbessen

Vlierbessenjam

  • 2,5 kg rijpe vlierbessen
  • 500 gr in stukjes gesneden appels
  • 2,5 kg suiker
  • het sap van 1 citroen

Kook de bessen met een bodempje water in een grote pan, wrijf ze door een zeef en kook dit samen met de appel tot moes. voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken.

Vlierbessenbavarois

  • 5 blaadjes gelatine
  • 175 g suiker
  • 4 el citroensap
  • 1/4 liter slagroom
  • 2 eiwitten
  • 500 g zoete appels
  • 3dl zoete witte wijn
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1/4 l vlierbessensap
  • kaneelpoeder

Week de gelatine in koud water.
Meng het vlierbessensap met 1/8 l water, 90 g suiker en het citroensap. Verwarm het.
Los de goed uitgeknepen gelatine in het sap op. Laat het afkoelen tot het begint te geleren.
Klop slagroom en eiwitten afzonderlijk stijf. Schep eerst de slagroom, daarna het eiwit door de gelerende massa. Zet het mengsel 2 uur koel weg.
Schil in die tijd de appels, snij ze in stukjes en verwijder de klokhuizen.
Breng de wijn met kruidnagels, kaneelstokje en de rest van de suiker aan de kook. Laat de appelpartjes hierin 3-5 min pocheren. Laat ze in het vocht koud worden.
Haal de appelpartjes met een schuimspaan uit het vocht. Leg ze op bordjes, schep er bavarois bij en bestrooi met kaneel.

Cosmetische recepten

Vlierbloesemlotion 1

  • Vlierbloesem
  • Citroen

Vul een pot of fles voor de helft met verse vlierbloesem (of voor een kwart met gedroogde) en een schijfjes gesneden citroen. Giet er kokend water op, dek af, en laat 24 uur trekken. Filtreer en bewaar op een koele plaats.
Wordt gebruikt bij een onzuivere, vette huid, en om sproeten en huidvlekken te bleken.
(De hoger beschreven vlierbloesemazijn kan voor dezelfde doeleinden gebruikt worden.)

Vlierlotion 2

  • Gedroogde vlierbloesem
  • melk

Overgiet een kopje vol gedroogde vlierbloesem met koude melk en laat 3 tot 4 uur weken. Zeef. Stip sproeten ermee aan en laat opdrogen.
In de koelkast enkele dagen houdbaar.

Vlierbloesem gezichtsmasker

  • Yoghurt
  • Vlierbloesem

Meng een goede kwaliteit yoghurt (bij voorkeur levende) met gekneusde verse vlierbloesem tot een dikke pasta en laat een uurtje trekken. Reinig de huid en breng het masker aan. Laat 20 min intrekken (dek eventueel de ogen af met compressen met vlierlotion).

Schots vlierbloesemwater

  • 3 eetlepels vlierbloesemwater
  • 3 eetlepels rozenwater
  • 3 eetlepels toverhazelaarextract
  • 1 theelepeltje borax

Meng de ingrediënten goed door elkaar

Lotion bij grove poriën

  • 10 eetlepels vlierbloesemwater
  • 5 eetlepels komkommersap
  • 4 eetlepels eau de colgne
  • 1 theelepel benzoëtinctuur

Meng de ingrediënten en laat 12 uur rusten. Filtreer om het vliesje dat zich heeft gevormd te verwijderen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

56 thoughts on “Vlier – recepten

  1. geachte

    fijn te lezen dat ik niet een uitzondering ben , want van kindsbeen af werd ik door mijn grootouders reeds vertrouwd met vlier, ik at en dronk ze , ik verzorgde mijn paarden met siroop enz ………….

    ik ben nu 59 jaar en maak nog steeds recepten om van de smullen.

    fijn jouw bevindingen te hebben kunnen lezen . Daniel

    1. Hallo Daniel,

      Mag ik je vragen voor welke kwaal je de paarden behandelt met vliersiroop?
      En heb je nog andere bevindingen met vlierbloesems?
      Bedankt,Tine

      1. Goedemorgen, een deel van mijn vlierbessiroop is helaas gaan gisten. Het is nu zuur. Erg zonde; of kan het toch nog in een recept verwerkt worden? Is het nog drinkbaar?

  2. ik vind het heel fijn om je recepten over de vlierbes te lezen.
    ik wist ergens wel dat je veel met de vlierbes kun doen , maar had nooit de recepten gevonden er er lekkere dingen mee te doen.
    ik ga nu morgen met mijn mandje op pad om ze te plukken.
    ben je heel dankbaar voor de recepten.
    dat ik ze op mijn 67 jaren ze nog mag tegen komen ,dat wil toch wel wat zeggen

  3. Beste,
    IK had graag je recept gebruikt om vlierbessensiroop de maken. In het begin staat er bij het kruidenmengsel, koken en laten trekken.
    Mag je dan bij koken de pot van het vuur nemen en zo laten trekken of laat je een half uurtje koken?
    Alvast bedankt en groeten,
    Lie

  4. Leuk om recepten te vinden waarvoor ik de vlierbes kan gebruiken. Ik had echter ook graag geweten of je ze zo vers kan eten bijvoorbeeld in muesli?

    Groetjes

    1. Kleine hoeveelheden vlierbessen kan je rauw eten, maar vlierbessen bevatten cyanogenen (stoffen die in de stofwisseling kunnen worden omgezet tot cyanide, blauwzuur), en je vermijdt dus beter grotere hoeveelheden.
      Door te koken worden die cyanogenen afgebroken, en dat betekent dus dat je vlierbessen in grote hoeveelheden best gekookt eet.
      (De hoeveelheid cyanogenen in de bessen kan overigens flink verschillen van de ene struik tot de andere….)

  5. Hoy Daniel. Zou ook eens graag weten waarvoor je uw paarden behandelde met vlier(siroop)…iets met longaandoening misschien.
    Bedankt op voorhand.
    Vele grtjs van Annick.

  6. Heykes,
    ik heb een vraagje.
    Ieder jaar maak ik liters vlierbessensiroop ( de bloemen en de bessen samen), maar dit jaar vind ik het een beetje raar. De siroop is niet zo ingedikt als andere jaren, de flesjes springen zowat open, en er ligt een grondje in de fles. Is mijn siroop nog goed? Wat heb ik misgedaan?

    1. Je siroop is duidelijk aan het gisten, maar wat daar de oorzaak van is, durf ik niet zeggen. Te weinig suiker wellicht, waardoor de gisten zich makkelijker kunnen ontwikkelen…

    2. Hallo Ryanne, doe je vliersiroop na het flink doorkoken meteen in bokalen of flesjes en sluit ze ook onmiddellijk af. Draai ze de potten/flesjes vervolgens om en laat zo afkoelen. Bewaren op een koele donkere plaats (kelder) en het goedje is tot 2 jaar houdbaar. Door de potten om te draaien kan er geen lucht meer aan de siroop!

  7. heel leuk al deze recepten! wij hebben ook een vlier in onze tuin, onze buurman kwam dit jaar een emmer plukken van daar mijn interesse voor de recepten alvast bedankt zal het uit proberen in 2012

  8. Hoi Anne,

    Is vlierbloesem droog goed te bewaren? Zodat ik ook later in de zomer vlierbloesem in recepten kan gebruiken?

    Groetjes Syb

    1. Vlierbloesem kan je heel goed drogen, maar behalve voor thee is dat vervolgens niet meer goed te gebruiken. Recepten als dat van siroop zijn trouwens net bedoeld om die smaak van nu voor later te bewaren. Ook bijvoorbeeld de azijn… Heel gemakkelijk te maken, en een paar druppels in een fruitsalade doen je meteen weer de voorzomer proeven.

  9. dag AnneTanne, blijkbaar kan ik hier terecht met mijn vraag. Ik heb een poging ondernomen om aan vlierbloesemsiroop te beginnen. Na het 24u te laten trekken in water met citroen, heb ik de indruk dat het enkel naar citroen ruikt. Is dat normaal of had ik bv. de bloesems niet mogen wassen ?

    1. Ik was zelf de bloesems nooit…
      Ik pluk ze in vroeg op de dag, als de dauw is opgedroogd maar de schermen nog goed vol stuifmeel hangen. En het is vooral dit stuifmeel dat volgens mij voor de geur zorgt.

  10. Hallo,

    Ik heb net een cocotte gevuld vol met vlierbloesems en schijfjes van een citroen en een sinaasappel, maar ik heb wel alle vlierbloesems gewassen… Ik wou geen beestjes erbij, moet ik die nu langer laten trekken dan 24u om toch nog wat smaak te krijgen?

  11. Beste Anne,
    heb net de vlierbloesemlimonade gemaakt, gisteren ook de gelei, ik had van 1kg appels en vlierbloesem maar 1en1/2 potje, dus nog op zoek naar meer vlierbloesem!!!
    nu heb ik nog vlierbloesem in water staan voor vlierbloesemwater,ik wil daar graag een voorraadje van maken, voor mijn grote poriën en vlekjes in mijn gezicht,moet daar altijd citroen bij?
    en ik vraag me ook af hoe kan je dat bewaren? misschien de bokaaltjes steriliseren zoals je dat vroeger deed met wecken, ik bedoel dan een tijdje in kokend water zetten

  12. Paula,
    Het vlierbloesemwater is inderdaad maar kort houdbaar.
    Als je de potjes zou steriliseren, zou de inhoud wellicht goed blijven tot je het potje open maakt, maar vervolgens is het dan weer maar 5-7 dagen houdbaar.
    Eigenlijk zou ik je aanraden om voor de periode dat er geen vlierbloesem is, voor dit doeleinde eerder het recept met gedroogde vlierbloesem te gebruiken, óf om in plaats van een lotion vlierbloesemazijn te gebruiken.
    Om die te gebruiken neem je een met water natgemaakt wattenpropje, en daar doe je wat azijn op, zodat die nog wat verdund wordt. Je hoeft niet bang te zijn voor azijngeur…

  13. Dag Anne,

    Ik heb de bloesems nu ongeveer 23 u laten trekken en het ruikt al overheerlijk, dus met gewassen bloesems gaat het toch, misschien ligt het aan de kwaliteit van de bloesems, dan heb ik toch nog geluk! Bedankt voor het advies!
    grts

  14. oh sorry nog iets, hoe lang moet die siroop koken? En als je zo’n glazen flessen neemt met een porseleinen ‘klik’ dekseltje ipv. confituur potjes moet je ze dan ook op z’n kop laten afkoelen?

    1. Het koken is enkel om de eventueel aanwezige bacteriën te doden, niet om het te laten geleren. Met een tot twee minuten ben je al klaar.
      Bedoel je beugelflessen? Dan is omgekeerd afkoelen niet nodig. Dat omkeren is om tijdens het afkoelen een onderdruk te creëren, die vervolgens het deksel stevig en zonder lucht door te laten op de pot geklemd laat. De beugel heeft dat effect al meteen.

  15. beste Anne, is het mogelijk om bloesemsiroop te maken zonder suiker? bijvoorbeeld met stevia of agave siroop?

    1. Ik zou zeggen, probeer het eens uit en laat het een keer weten. Hou er rekening mee, dat in bereidingen die bewaard moeten worden suiker nog een andere functie heeft dan smaak geven/ zoet maken: suiker in hoge concentratie is immers ook bacterie-dodend, en helpt dus bederf tegenaan. Met stevia bereik je dat effect niet, daar kan je voor deze siroop dus moeilijk gebruiken. Stevia is een prima zoetmiddel, maar heeft geen functie als bewaarmiddel.
      Met agavesiroop kan het wellicht wel, maar lees over agavesiroop misschien toch eerst even dit bericht.

    1. Als je die gelei gedurende die 3 dagen op minimaal 70° houdt zou dat moeten lukken…
      Neen dus… gedurende die drie dagen komen er gegarandeerd bacteriën en of schimmels in de gelei terecht, en je gelei gaat binnen de kortste keren bederven.

  16. Hallo, heb vlierbloesemsiroop gemaakt, maar nu zitten er allemaal vlokken in. Wijst dit op bederf? kan het zijn dat ik ze te lang heb laten trekken (3 dgn tip van vriendin in boek tond 24 uur).

    hartelijke dank voor een reaktie

    1. Ik kan natuurlijk geen antwoord met zekerheid geven als ik de vlokken niet zie, maar dit klinkt inderdaad als bederf…
      En 3 dagen trekken is echt wel wat lang hoor, zelfs in de koelkast, en zeker op kamertemperatuur.

    2. Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat het bederf is. Drie dagen trekken… dan kan je met vrijwel zekerheid zeggen dat er al flink wat bacteriën en schimmels tot ontwikkeling zijn gekomen.

  17. Beste Anne,

    Hoe lang precies kan ik vlierbloesems (circa 7 liter in emmer, incl. 1 kilo suiker, citroen en 250 ml wijnazijn) laten staan? Vond een oud recept, waarin in staat: 5 dagen op een warme plek laten staan… kan dat wel?

    Bedankt alvast!

      1. Beetje late reactie misschien, maar toch: da’s een fermenteerrecept. Kan je gebruiken om met een scheutje azijn zelf vlierazijn te maken (niet zo geweldig en niet ideaal denk ik) of gefermenteerde vlierbloesemdrank.

  18. Dag Anne,

    Ik heb van een vriendin een flesje vlierbloesemsiroop gekregen.
    Op deze pagina las ik dat we een scheutje in droge witte wijn kunnen doen.
    Heb je nog meer suggesties?

    Ik weet helemaal niets over vlier, dus deze pagina is een ontdekking, bedankt.

    Groetjes,
    Joke

  19. Hallo

    heb gisteren vliebessensiroop gemaakt maar heb maar 500gr suiker op 1 liter sap gedaan, is dat een probleem. ik ga er nog maken doe ik beter meer suiker aan toe.

    grt annie bedankt alvast

    1. Als je de siroop snel zal opgebruiken is het allicht geen probleem. Maar vlierbessensiroop gaat vaak heel snel gisten, en die kans is groter bij een laag suikergehalte. (Suiker wordt in confituren en siropen immers niet alleen toegevoegd als zoetmiddel, maar vooral als conserveermiddel.) Als door het gisten de druk in de flessen/bokalen oploopt, komt het dan soms wel eens voor dat die kapotspringen, en dan zit wel alles onder de paarse vliersapvlekken…
      Zelf zou ik daarom toch liever het zekere voor het onzekere nemen!

      1. Beste Anne,
        Ik heb van de vlierbessen sap gekookt zonder toevoeging van suiker. Allen tijdens het koken 2 kruidnagels + een appel in stukjes toegevoegd. Deze gekookte brei heb ik in een doek gedaan ev het sap eruit gedrukt. Sap terug gedaan in de pan en aan de kook gebracht.
        Dit mengsel heb ik kokend in glazen potjes gedaan en op z’n kop laten afkoelen.
        Mijn vraag is, denk je dat dit mengsel niet lang houdbaar is ivm het ontbreken van suiker?
        Het eerste potje wat ik openmaakte daarvan klikte het deksel wel.

        Mvg Laura

        1. Laura,
          Het is inderdaad zo, dat suiker behalve als zoetmiddel ook een belangrijke rol speelt als conserveringsmiddel.
          Een hoog suikergehalte zorgt er voor, dat bacterieën die eventueel toch nog in het potje of in het sap aanwezig zijn niet verder tot ontwikkeling komen.
          Het is daarom heel belangrijk dat niet alleen het sap voldoende lang heeft gekookt, maar ook dat de glazen potjes die je gebruikt vooraf heel grondig gesteriliseerd zijn.
          Dat het deksel klikt, betekent dat de inhoud in elk geval luchtdicht afgesloten is geweest, maar zegt niets over wat er in het potje is gebeurd.
          De houdbaarheidsduur van je sap is in elk geval korter dan bij gesuikerd sap, en na opening zal je het zeker snel moeten gebruiken.

          Soms wordt gewaarschuwd voor een besmetting met botulisme (een bacterie die geen zuurstof nodig heeft, en die een levensgevaarlijk en geur-, reuk- en smaakloos gif – botox – produceert), maar ik ga ervan uit dat vlierbessen voldoende zuur zijn om dat te voorkomen.

  20. Een paar weken geleden heb ik een grote hoeveelheid vlierbessen gekookt en het sap opgevangen. Dit in een plastic flesje in de koelkast gezet want ik zou er “zeer binnenkort” siroop van maken. Natuurlijk is het niet verwonderlijk dat dit nu alweer 3 of 4 weken geleden is. Vandaag opende ik t flesje en dat zei “tssss”… het sap heeft veeel koolzuur (schuimt bij schudden) etc. Het ruikt enigszins gistig.

    Wat is hier gebeurd? Is dit spontane gisting? Het lijkt me dat hier een soort wijn is ontstaan. Kan dit kloppen? Ik heb het een beetje geproefd, het proeft niet giftig o.i.d. Kan ik er nog siroop van maken?

  21. Dag Anne,

    Ik heb vorig jaar de vlierbloesem gelei gemaakt. Ik kreeg maar twee pootjes van.Nu wou ik van
    drie kilo appels maken en ging van uit dat alle ingredienten drie keer moest gebruiken,dus ook
    drie liter water.Het eind resultaat is geen gelei gewoorden,maar een vloeibaar goedje.
    Kan ik alles uit de pootjes halen en mischien opnieuw langer kooken of een ander idee?
    Het”gelei” is nu al koud.
    Groeten van Erika.

    1. Ik weet niet of de gelei nog te redden is. Je vermoedden is allicht juist dat er in verhouding teveel water in zat.
      Overigens is het zo dat als je confituur/gelei maakt, en je vermenigvuldigd de hoeveelheden, je ook de kooktijd met eenzelfde factor moet vermenigvuldigen.

      Immers, en laat ons even veronderstellen dat je telkens dezelfde pan gebruikt… Of er nu in die pan 3 liter of maar 1 liter water zit… per minuut koken verdampt er evenveel water. Als je dus je bereiding met maar 1 liter 20 minuten laat inkoken zal het resultaat veel minder water bevatten dan als je 3 liter 20 minuten laat inkoken.

      Moraal van het verhaal: in dit geval moet je inderdaad alle ingrediënten BEHALVE HET WATER laten inkoken.

  22. Dag Anne,

    Ik heb mijn mailadress per ongeluk met hoofdletter ingevuld.Het moet met kleine letters zijn.
    Groeten van Erika.

    1. Erika, dat is geen enkel probleem: een mailadres is immers niet hoofdlettergevoelig.
      Test maar eens uit… Tik het mailadres van iemand die je vaak mailt maar eens in met een paar hoofdletters ipv kleine letters… komt gegarandeerd aan.

  23. Beste Annetanne,

    om vlierbloesemlimonade te maken, laat je dat open aan de lucht staan? Ook als je prik in de limonade wilt?

    Bedankt,
    Bjorn

  24. Beste Annetanne,

    Ik heb vlierbloesemsiroop gemaakt, maar heb mij denk ik misgeteld, en te weinig suiker gebruikt. Nu na een een weekje drijven er allemaal kleine vlokjes is de siroop… Is dat normaal of is het niet meer goed? (snif, meer dan 4 liter)

    1. Hoi, ik heb ook vlokjes in de siroop en heb helaas 5 flessen weggedaan. Ik gebruikte citroen, citroenzuur en ook nog voldoende suiker. Toch is het gebeurd. Vroeger deed ik de siroop in plastiek flesjes in de diepvriezer of verwerkte ik de siroop onmiddellijk met gin. Zo hield het best goed.
      Ik denk dat je alles zo snel mogelijk moet verwerken of het hete goedje in hete afgekookte fles direct moet omdraaien.

  25. Hallo Anne, leuke site!
    Ik zou willen vragen wie op het idee is gekomen om zoveel suiker te gebruiken bij de bereiding van deze siroop.
    Heeft er iemand al geprobeerd om die enorme hoeveelheid te verminderen, misschien met de helft of zo, zodat, en de smaak zoet blijft en de siroop nog redelijk lang goed houdbaar zal blijven?
    Het spul is namelijk mierenzoet. Dat zou best wel wat minder mogen en ik vraag me af of dit de smaak of de werking wel tegoed komt van de vlierbes.

  26. Ik heb net mijn eerste (eigen) bloemschermen geplukt, even laten liggen tegen de beestjes en dan met citroen en appelsien in water gezet. De schermen zagen er heel proper uit, maar sinds de appelsien en citroen erbij zitten, zie ik heel wat minibeestjes op de schijfjes verschijnen… Ze zijn ongeveer een 2-tal mm lang en 0,1 mm dik of zo – echt klein dus. Herkent iemand dit? Wat nu: is alles om weg te gooien? ? Of moet ik maar denken ‘Het wordt toch nog gezeefd’ …?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.