Aanleg van een kruidentuin: Inleiding

In de winter, als de natuur in rust is, zijn er weinig werkzaamheden in de tuin. Fruitbomen snoeien, ja, dat wel, maar verder is het vooral belangrijk om de natuurlijke rust zou weinig mogelijk te verstoren, om kwetsbare planten niet extra aan de elementen bloot te stellen.
De belangrijkste ’tuinwerkzaamheden’ spelen zich nu dus binnen af: gebogen over tuinboeken, kruidenboeken, zaad- en plantencatalogi kunnenwe plannen maken voor het komende groeiseizoen.

Bij het aanleggen van een kruidentuin is een goede voorbereiding even belangrijk als bij de aanleg van een sier- of moestuin. En of je nu een ‘klassieke’ kruidentuin wil, inclusief formeel ontwerp met buxushaagjes, of liever je kruiden her en der in je sierborders terugvindt of ze zonder poespas bij je moestuin gaat kweken, het blijft belangrijk om je vooraf goed bewust te zijn van wat er in je tuin wel en niet kan…

Waar je je kruidentuin zal inplanten, hangt van verschillende factoren af:
In de eerste plaats moet je weten wat je wil kweken. Voor culinair gebruik is het het prettigst om minstens een deel van je kruiden binnen handbereik te hebben, zodat je ook op regenachtige dagen nog snel wat kruiden kan knippen.
Voor medicinale kruiden daarentegen is de ligging ten opzichte van je buitendeur vaak van minder groot belang, en een aantal van deze kruiden lenen zich bovendien erg goed om in een sierborder te worden geplant.
Soms ben je beperkt in de keuze van een (geschikte) plek, omdat een groot deel van je tuin al is aangelegd (maar wat houd je dan tegen om hier en daar in je borders een plekje voor kruiden te gebruiken), ofomdat je maar een kleine tuin hebt. In dat geval zal je de keuze van de te telen kruiden gaan afstemmen op de beschikbare plek (is het een goed-vochthoudende, vruchtbare plek in de halfschaduw, dan zal de teelt van peterselie een stuk succesvoller zijn dan die van roosmarijn).
Wanneer je meerdere plekken voor het uuitkiezen hebt, dan zal je ofwel de plek kiezen die het meest geschikt is voor jouw favoriete kruiden, of
je legt misschien twee kruidentuintjes aan.
In elk geval is het belangrijk de min of meer vastliggende kenmerken van je tuin, die de groeiomstandigheden zullen bepalen, vooraf heel grondig in kaart te brengen.

In een aantal documenten zullen de verschillende aspecten die een invloed hebben op hoe je planten zullen gedijen worden besproken.
Verdiep je even in de bodemgesteldheid en het microklimaat van je tuin. Pas daarna ben je zo ver om te beslissen welke kruiden je gaat kweken

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Aanleg van een kruidentuin: Inleiding

 1. Beste mensen,Ik wil graag een kruidentuintje aanleggen maar wij hebben nogal last van konijnen. Zijn er ook kruiden bij waar konijnen niet van eten. Het is fijn als u er antwoord op weet. Hartelijk dank Lies schoone

  1. Konijnen weten de meeste eetbare planten best te smaken… het zijn vooral de giftiger soorten die ze niet ‘moeten’.
   Ik denk dat ik eerst een paar sterk geurende kruiden zou aanplanten die ook bruikbaar zijn als afboordingshaagje, en dan afwachten of ze die ‘blieven’. Wat ze onaangeroerd laten staan zou je dan kunnen gebruiken als haagje om je kruidentuin, in de hoop dat de geur die van de andere kruiden voldoende ‘overschreewt’.
   Roosmarijn en laurier schijnen behoorlijk ‘konijnenproof te zijn, maar laurier is in onze streken niet winterhard…

 2. Beste Marleen
  Dit geldt helaas niet voor alle konijnen, die van ons knaagt doorgangen door de buxushaag heen

 3. Naar het schijnt is tabasco een goed middeltje tegen konijnen…en ik moet zeggen dat onze laurier, op een beschut plaatsje, toch al 5j overleeft en nu ongeveer 1m hoog en breed is!

 4. Ik heb jarenlang een laurierplant in mijn kruidentuin gehad. En die overleefde altijd. Dus die is wel winterhard. Ik heb er vaak blaadjes van gebruikt. Helaas ben ik verhuisd naar een apartement en heb de plant niet mee kunnen nemen. Nu heb ik weer wel andre keukenkruiden op mijn balkon. Maar geen laurier.

  1. Tja… in relatief beschutte omstandigheden (bv een kleine stadstuin) kan een laurier inderdaad wel wat verdragen. Maar als hij meer staat blootgesteld, zeker op bodems die fel afkoelen (bv zandgrond) en in stevige winters overleeft een laurier echt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.