Diervriendelijke pesticiden? – III – Wildlife-friendly Pesticides?

(to English text)

En na twee insectendodende middelen met een erg brede werking, vandaag de ‘veilige’ want wél-selectieve stofjes.

Arion rufus | Gewone wegslak - Common Gardensnail

Het enige voorbeeld dat ik daarbij voorlopig kan bedenken, is Escar-go (en de kopieën daarvan door ‘klassieke’ fabrikanten van pesticiden en meststoffen die ook een graantje willen meepikken van de groeiende biologische markt.)

Escar-go claimt onomwonden:

De werkzame stof van Escar-Go, ferri-fosfaat, komt vrij voor in de natuur en wordt door in de bodem levende micro-organismen omgezet tot door planten opneembare stoffen, nl. ijzer en fosfaat. Escar-Go werkt in op de middenkropklier van de slak. De mens en andere in onze contreien levende dieren bezitten deze klier niet, waardoor het product totaal onschadelijk is voor hen bij eventuele inname. Door de onschadelijkheid worden de natuurlijke vijanderen, egels, kikkers, padden en vogels, van de slak niet gedood.

Oef… dat klinkt alvast heel erg goed.
En ook het gort-droge document van de Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) klinkt zeer geruststellend:
In de eerste plaats bevestigen ze de claim van Eco-Style dat de verbinding Ferri-Fosfaat (ijzerfosfaat) een zeer courant in de natuur voorkomende stof is.
Op basis van een heleboel testen op de mens bleek er hooguit sprake van een gering risico op oogirritatie. Ook voor vogels en vissen kon geen giftigheid worden vastgesteld, en de in de aarde levende wormen en insecten bleken (op het eerste gezicht) geen gevolgen te dragen van blootstelling aan vrij hoge doseringen.
Maar… in 2009 verscheen er in ‘Crop Protection‘ toch een artikel dat een iets ander licht op het verhaal laat schijnen.
En de onderzoekers komen hier tot de conclusie dat zuiver ijzerfosfaat inderdaad niet gevaarlijk is voor met name aardwormen… maar dat ijzerfosfaat-bevattende korrels wél een negatief effect hadden op een populatie regenwormen.
Waarschijnlijk was dus niet het ferri-fosfaat zelf hiervoor verantwoordelijk, maar wel een ander bestanddeel van de korrels. (De geteste korrels waren Ferramol, maar die komen van dezelfde fabrikant – Neudorff – als de bij ons verkrijgbare Escar-go.) De onderzoekers besluiten dan ook:

Clearly, molluscicides containing iron phosphate and EDTA or EDDS chelating agents may present significant environmental hazards to earthworms, domestic animals and humans and these issues need further investigation. The registration statuses of these chemicals in USA and Europe should be reviewed in light of these new data and conclusions.

En bovendien verschenen, ook in wetenschappelijke tijdschriften, toch al enkele gevalsbeschrijvingen van vergiftigingsgevallen (zonder dodelijke afloop weliswaar) van honden.

Toch met enige omzichtigheid gebruik maken van Escar-go lijkt het dus!
Een ecologisch absoluut verantwoord alternatief zijn biervallen (Wie die West-Vleteren van vorige week echt niet lust, heeft daarvoor dus meteen een zeer nuttige toepassing. Voor de Nederlanders: lees hier.)

Arianta arbustorum ? (Juvenile) | Heesterslak? - Copse Snail?

Ferro-phosphate

And after two insecticides with a broad-spectrum action, I’m going to talk today about the products that claim to be safe because of their selectivity.

The only exemple I know so far is Ferro-fosphate, sold as Escar-go, Sluggo, Ferramol…
Neudorff, manufacturer of Ferramol/Escar-go claims:

Iron phosphate acts as a stomach poison specific to slugs and snails without posing the same threat to dogs, cats and wildlife. When a slug or snail eats the bait, they stop consuming plants immediately. Unlike metaldehyde baits, slugs and snails will go away and hide to die. (…)There is no waiting time between application and harvest. Uneaten bait biodegrades and the iron and phosphate can be used by plants as nutrients.

OK, that sounds quite good…
And the text by the American EPA (Environmental Protection Agency) is equally reassuring: It states that ferro-phosphate is a molecule that is commonly found in nature, and based an a whole range of tests they confirm the safety for humans. (Although there is a slight risk for ocular irritation.)
The product seems to be equally harmless for birds, fish, worms and insects.

But… in 2009 an article was published in ‘Crop Protection‘, that showed there’s not only ferro-phosphate to take into account:
They tested earthworms with ‘pure’ ferro-phospate, and with commercial available ferro-phosphate containing pellets, and found that the pellets had a negative effect on the worms. Probably it’s not the active substance, but some other ingredient of the pellets that causing the problem. The research-team concludes:

Clearly, molluscicides containing iron phosphate and EDTA or EDDS chelating agents may present significant environmental hazards to earthworms, domestic animals and humans and these issues need further investigation. The registration statuses of these chemicals in USA and Europe should be reviewed in light of these new data and conclusions.

Furthermore, there already are some publications describing case-studies of poisoning by those pellets by dogs.

At least there seems to be some reason to take care, even with those ‘harmless’ slug-pellets. A beer-trap is at least a safer means of control!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Diervriendelijke pesticiden? – III – Wildlife-friendly Pesticides?

 1. Toen ik deze zomer een dood muisje in onze tuin vond dat helemaal uitgedroogd was, keek ik toch ook met argusogen naar dat doosje escar-go.
  Dat iemand van de buren ratten-/muizenvergif zou strooien, is uiteraard ook een mogelijkheid… Al wil ik daar niet vanuit gaan.

 2. Een goeie kip is anders ook wel handig tegen teveel slakken. Sinds we onze kippen nu en dan ook eens vrij door de tuin laten scharrelen, hebben we heel wat minder slakken… Maar dan moet je natuurlijk wel uitkijken waar je stapt, ze laten wel graag ‘cadeautjes’ achter.

 3. Hierdoor kijk ik toch weer wat anders tegen escar-go aan; dat ik wél op kleine schaal gebruikt heb dit jaar. Ik heb geëxperimenteerd met de in de handel aangeboden koperstrips, ze zijn te zien om de potten heen met eeuwig moes op mijn blog. Het lijkt wel te helpen, maar slakken lopen ook wel eens over een brugje van een takje of een spriet, verstoppen zich dan in een hoekje en eten zich alsnog dik aan je bijzondere aardbeiensoort ofzo. Volgens jaar eens kijken of de dan inmiddels wat geoxideerde koperstrips nog helpen. Er zijn ook steviger koperbandjes, die je in de volle grond om een kwetsbare plant heen kan zetten.
  Of zijn ook deze koperstrips niet helemaal veilig?

 4. Beer traps are messy to empty, but I agree, they’re much ‘safer’ to use if there’s a real slug problem. I don’t like to use any pesticides in the gardens, whether they’re reported ‘safe’ for use or not.

 5. Wat goed dat je dit uitzoekt Ann!
  Die biervallen hebben in mijn tuin het werk nooit gedaan, de slakken liepen er omheen en verkozen toch de hosta’s. Af en toe nam er eentje de verkeerde afslag en belandde dan toch in het bier.
  Tja, ik heb er geen Westvleteren ingegoten (veel te lekker voor eigen gebruik) maar Bavariabier.
  Misschien zijn slakken kieskeurig?

 6. Interessante reeks! Misschien kun je ook eens bloggen over het gebruik van bacteriële toxines in de biolandbouw (Bt, Spinosad)? Ik denk dat die gebruikt worden voor de bestrijding van bepaalde insekten zoals Koolwitjes.

 7. Ik heb al eens eerder gehoord van vergiftigingsgevallen bij andere dieren bij het gebruik van Escar-Go. Bij ons eten de eenden er graag van. We leggen ook wel eens een kraagje van glasvezelgaas om de plantjes. (schijnen de slakken niet van te houden om daar overeen te kruipen). Ik heb tot nu toe nauwelijks last van slakken gehad.

 8. Dit gaan we toch even melden aan Ecostyle, voor zover ze het zelf nog niet gehoord hebben.

  Ik heb een aantal observatie-/vang-/loopplanken liggen, en daaronder strooi ik Escar-Go pakweg 10 keer per jaar: een half handje per plank. Het krioelt daaronder van loopkevers en lookglansslakjes, twee slakken(eieren)predatoren: zij vinden de Escar-Go-slakkenlijken blijkbaar bijzonder lekker.
  Onze kippen stuur ik regelmatig, onder toezicht, de moestuin in, en die zijn dol op slakjes. Op pieren ook: de bovenste cm van onze moestuin bestaat, als je goed kijkt, voor 90% uit pierenkeutels.

 9. Slakken hebben ook een hekel aan koffieprut (gratis op te halen bij restaurants en bedrijfskantines) die rond de plantuitstrooien. En je tuin egel vriendelijk maken kan ook helpen. Egelopvangcentra’s zijn altijd op zoek naar goede egelvriendelijke plekken om ze uit te zetten.
  En bv je hostas in potten zetten, en de potten insmeren met vaseline houden de slakken ook niet van.
  En anders misschien ook knoflook gaan kweken, en dan op z’n frans bon appetit

 10. Hoe diervriendelijk is een methode waarbij de slak (ook een dier) simpelweg verzuipt??
  Ook van Escar-go vraag ik mij af hoe dierVRIENDELIJK het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.