Met lavendel kan je alle kanten uit… Meest voor de hand liggend zijn cosmetische recepten, en daarom vind je die hier niet. Ook culinair biedt lavendel mogelijkheden, en dat zowel voor zoete als voor meer hartige recepten.
Een paar voorbeelden:
Met lavendel geparfumeerde aubergines
- 4 aubergines
- 2 tomaten
- 250 g gehakt
- 2 eieren
- 125 g magere zachte kaas
- 2 sjalotten
- 2 knoflookteentjes
- 2 takjes lavendel
- peper en zout
Snij de aubergines door en blancheer ze gedurende 5 min.in gezouten water, laat uitlekken. Haal het vruchtvlees er uit zonder de schil te beschadigen.
Hak het vruchtvlees samen met dat van de tomaten fijn en voeg er het gehakt, de eieren en de zachte kaas bij. Hak de sjalotten , de knoflookteentjes en de lavendel fijn en meng de helft van dit alles onder het vruchtvlees. Kruid met peper en zout.
Vul de aubergines en bestrooi met de overblijvende fijngehakte sjalot, knoflook en lavendel.
Laat 30 min.gaar worden in een matig warme oven. (180°).
Lavendelroomijs 1
- 4 eierdooiers
- 75 g strooisuiker
- 200 ml volle melk
- 100 g honing
- 200 ml slagroom
- 6 (aren) verse lavendel bloemen
Meng de honing en de slagroom.
Roer de eierdooiers met de suiker romig.
Kook de melk en giet deze op het dooiermengsel.
Verhit langzaam tot het mengsel iets indikt (let op dat het niet klontert).
Giet het, zodra het is ingedikt, op de honing met slagroom.
Voeg de lavendel bloemen toe en laat trekken, tot je de smaak voldoende vindt.
Zeef het roomijs vervolgens en zet het in de diepvries, geregeld roerend tot het bevroren is.
Lavendelijs 2
- 175 gr. honing (bij voorkeur lavendelhoning)
- 450 ml creme fraiche
- 4 eetlepels lavendelbloempjes
Verwarm de honing zachtjes tot een glad papje ontstaat.
Wrijf de lavendelbloempjes fijn en voeg ze bij de honing.
Roer de creme fraiche door de honing en de lavendel. Giet het mengsel in de ijsmachine.
Of klop het creme fraiche mengsel tot het stijf is en zet het in de diepvries. Vergeet niet om elk half uur te roeren om kristalvorming te voorkomen.
Aspi (lavendelwijn)
- 3 aren lavendelbloemen
- 1 fles zoete witte wijn
- 1 lepel suiker
- 1/2 glas brandewijn
Week 3 takjes lavendelbloemen 24 uur in een fles vrij zoete witte wijn.
Kook na die 24 uur gedurende 10 minuten 75 ml water met een lepel suiker, koel af en doe bij de gezeefde wijn met 1/2 glas brandewijn.
Koel serveren
Lavendel-, tijm- of munthoning
- 1 potje honing
- 6 takjes lavendel tijm of munt
Verwarm een potje honing en roer er de gehakte blaadjes van 6 takjes lavendel, tijm of munt doorheen. Schenk in een schone pot, afkoelen en afsluiten. Laat een week trekken.
Je kan het o.a. ook gebruiken om lamsvlees mee te bestrijken voor het grillen, als je dan de munt- of lavendelhoning gebruikt geeft dat het vlees een Engels tintje
Lavendelmarmelade
- 1 kg Sevilla-sinaasappelen
- 1 citroen
- 2 liter water
- 2 kg inmaaksuiker
- 25 g gedroogde lavendelbloemen in een zakje.
Snijd de sinaasappels en citroen doormidden en pers het sap eruit en snijdt de schil fijn.
Doe de schil, sap en het water in een pan en breng het aan de kook. Laat het geheel ongeveer anderhalf uur (of langer) zachtjes pruttelen. Roer de suiker er op een laag vuurtje door tot hij is opgelost. Voeg het zakje lavendel toe en breng het in ongeveer tien minuten aan de kook. Wring het sap uit het zakje lavendel. Laat het mengsel op een hoog vuur koken tot het stollingspunt is bereikt. Laat de marmelade een half uur staan, schep het in warme droge potten en sluit die luchtdicht af.
Lavendelazijn
- 600 ml witte wijnazijn
- ongeveer 25 gram lavendel
Doe eerst de lavendel in een fles. Breng de azijn aan de kook en voeg hem toe aan de fles met lavendel. Sluit de fles goed en laat het minstens 2 weken op een koele donkere plaats staan om te rijpen.
Hierna moet u de lavendel eruit halen en de azijn door een zeef in een andere fles doen. Gebruik enkele druppels in salades.
Beste,
Graag had ik geweten welke lavendel ik voor deze recepten mag gebruiken, is dat de
genoemde lavendel angustifolia, is dat de soort die je hier(België) in de tuinhandel vindt ?
Bedankt voor uw reactie
vriendlijke groeten
Noëlla
Noëlla,
In principe kan je elke lavendelsoort gebruiken voor de recepten. Dat wil zeggen: er is geen enkele soort / cultivar die ‘giftig’ zou kunnen zijn (als je hem tenminste niet besproeit!)
Maar sommige cultivars zijn meer kamferachtig van geur/smaak dan andere, en die doen het dan ook niet zo goed in recepten.
In een gewoon tuincentrum vind je vooral Lavandula angustifolia en L. x intermedia, maar ook wel kuiflavendel (Lavandula stoechas), en heel wat cultivars van Lavendel.
Niet alle personeel van een tuincentra weet het verschil tussen de soorten.
Als je echt zeker wil zijn dat je een welbepaalde soort in je tuin krijgt, koop je die best bij een kweker met ‘kennis van zaken’, en niet in een tuincentrum waar de nadruk ligt op woondecoratie.
Maar zoals ik zei: als je de lavendel in je tuin lekker vind ruiken, probeer hem dan gerust voor een recept….
Hoi Anne,
Wat een leuke website heb je! Ik kwam hier terecht op zoek naar informatie over vlierbloesem. Inmiddels staat er een pan lekkere siroop in wording (als het goed is :). Deze recepten lijken me ook heerlijk, vooral de aubergines, want in de hartige vorm kende ik deze toepassing nog niet. Kunnen hier gewoon de blaadjes (zoals bij rozemarijn) gebruikt worden, en dus niet per se de bloempjes?
En voor een creme brulee, zijn daar de bloempjes weer geschikter?
Nu ja, ik ga maar eens experimenteren!
Groetjes,
Marijn.
@Marijn: voor zoete gerechten zou ik inderdaad de voorkeur geven aan lavendelbloempjes. Voor bijvoorbeeld de aubergines gebruik je een heel twijgje, dus daar mogen ook blaadjes aanzitten. Het blad is over het algemeen wat sterker en scherper van smaak dan de bloempjes, dus wat de hoeveelheden betreft is het even zoeken als je bloempjes door blad vervangt.
Ok, dankjewel!
Hallo,
Het is mij in het recept van de lavendel azijn niet geheel duidelijk welk deel van de lavendel je moet gebruiken (bloemen, blaadjes?) of maakt dat niet zoveel uit? Hoelang zijn de azijn en de honing houdbaar?
P.S. Leuke site!
Groeten Monique
@ Monique: Je gebruikt best bloemetjes of bloeiende twijgjes. Alleen maar blad vind ik persoonlijk minder lekker, vooral omdat je zo’n azijn wellicht ook graag (drupjesgewijs, echt alleen maar druppeltjes….) in een fruitslaatje gaat gebruiken, en blad dan vaak te harsachtig/kamferachtig smaakt.
De honing is eigenlijk onbeperkt houdbaar (er is nauwelijks iets dat zo goed conserveert als een heel hoog suikergehalte), en de azijn toch wel een jaartje als je hem filtert. Als je het kruid er in laat, zou ik het niet langer dan een half jaartje bewaren.
dag Anne (lang geleden!!),
alvast bedankt voor het recept voor de lavendelazijn (is hoe ik op je blog kwam). Wat ik me afvraag: is het nodig om de honing te verwarmen? Ik gebruik rauwe honing en zou het zonde vinden om die te verhitten. En kan ik salie-honing maken?
groetjes, Vera (van in het begin van de Lets-groep)
Dag Vera!!!
Leuk nog eens iets van je te horen… Overigens, dit najaar gaat de Lets-Vlaanderen dag door in Mol, n.a.v. het 10-jarig bestaan van de groep.
Het verhitten van de honing is vooral om hem meer vloeibaar te maken, en om er op die manier de kruiden makkelijker mee te vermengen. Voor Acacia-honing is dat dus zeker niet nodig, maar als je bv koolzaad-honing wil gebruiken vrees ik dat dat zonder verwarmen niet lukt.
Enne: salie-honing kan zeker… en kan zelfs een lekker medicijn bij keelpijn vormen 😉
hoi Anne,
zijn de anderen van het eerste uur er nog bij? ik zal de info wel krijgen via de Gentse Lets-groep. Goh, en al 10 jaar… gek hé…
alé, lavendelazijn, lavendelhoning en lavendelsuiker zijn aan het trekken. Vandaag nog salie-honing en muffins met verbena en lavendel en nog wat verpotten (ik heb een potten/bloembakken-tuintje omdat ik mijn vader maar af en toe mag helpen in ‘zijn’ grote moestuin, mag gelukkig wel veel van de opbrengst verwerken)…
ciao
Hoi,
Als ik het goed begrijp kun je dus de hele plant eigenlijk eten klopt dit? Ook rauw? En elke soort dus.
Gr.
Patrick
Voor culinair gebruik adviseren wij altijd Lavandula angustifolia of echte lavendel te gebruiken.
Lavandula x intermedia of lavandin is meer geschikt als het uitsluitend om de geur gaat, bijvoorbeeld voor parfum.
De velden die je ziet rondom Franse dorpen zijn bijna altijd lavandin, echte lavendel vind je alleen hoog in de bergen in kleine afgelegen veldjes.
Een probleem bij de aanschaf van echte lavendel is dat veel lavandins of Lavandula x intermedia worden verkocht onder de naam Lavandula angustifolia.
De cultivars ‘Edelweiss’, ‘Grosso’ bijvoorbeeld worden verkocht als Lavadula angustifolia, maar zijn Lavandula x intermedia.
Voor ons is dat een doodzonde en we zouden ze nooit in ons eten gebruiken. Maar zoals Ann al aangeeft; het kan geen kwaad. Geen enkele lavendel is giftig en er bestaan tal van culinaire en medische toepassingen voor de meest exotische lavendelsoorten.
Groet,
Roger Bastin
(houder Nederlandse plantencollectie voor Lavandula)
Hi AnneTanne,
Ik kwam op jouw site omdat ik in mijn telefoon een hele oude printscreen had van precies jouw recept van met lavendel geparfumeerde aubergines. Daar stond boven lavendel op fysiek niveau. Daaronder stond lavendel op mentaal niveau.
Weet u misschien wat u dat recept vandaan heeft? En gaat mij meer om het boek waar die krijgen zo geduid worden.
Dank u
Shamna
Ik durf het niet meteen zeggen waar het vandaag komt, maar ik zal binnenkort even zoeken in mijn kruiden-kookboeken…