Neen, het loof van pastinaak is niet giftig

Pastinaak | Pastinaca sativa subsp. sativa

‘Mag het giftige loof van pastinaak op de composthoop?’
‘Mijn kippen hebben van het loof van pastinaak gegeten, help!’

De laatste weken duiken dat soort berichten met de regelmaat van de klok op in moestuin- en andere veltgroepen op Facebook.
Maar die klok… die heeft men duidelijk horen luiden, maar de klepel, die weet men niet hangen.

Dus zeg mij na:

Het loof van pastinaak is niet giftig!

Natuurlijk moet je wel weten dat het loof van pastinaak stoffen bevat die ‘fototoxisch’ zijn.  Foto, dat verwijst naar licht, naar zonlicht, meer bepaald naar het UV-gedeelte van het zonlicht.
Het sap van fototoxische planten zal, in combinatie met zonlicht, voor een ‘photodermatitis’ zorgen, voor een ‘phytophotodermatitis’, als je helemaal geleerd wil doen: een huidontsteking (‘dermatitis’) door de combinatie van planten (‘phyto’) en uv-licht (‘photo’).
Maar dat zonlicht heb je dus echt wel nodig…
Als je om middernacht in je blootje in een perceel pastinaken beland (nee, ik hoef niet te weten wat je daar aan het doen bent), dan zal je daar geen last van ondervinden.
Maar als je een erg zongevoelige huid hebt, en je met een t-shirt met korte mouwen aan, midden op de dag tijdens een juli-hittegolf een pastinaakje gaat oogsten, dan is het niet ondenkbaar dat je tegen de avond rode plekken, misschien zelfs blaren op je armen krijgt.
(Inderdaad, dezelfde verschijnselen die je ook ziet bij de heel sterk fototoxische reuzenberenklauw.)

Maar mag je pastinaakloof eten?

Vanzelfsprekend! Zolang je geen uv-lampje in je maag hebt branden, doet pastinaak je inwendig absoluut geen kwaad. (Of, zoals iemand me zei: zolang je na het eten van pastinaakloof je tong niet uitsteekt naar de zon!)
Het blad en de jonge scheuten zijn een lekkere toevoeging aan soepen en stoofschotels.
Rauw vind ik ze zelf niet zo lekker, maar licht geblancheerd kunnen ze ook bv in een tomatenslaatje lekker smaken.
Ook het zaad van pastinaak kan je trouwens gebruiken.  Dat voeg je als kruiderij aan allerhande gerechten toe.

Smakelijk!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.