Risotto alle Zucchine – basisrecept en variaties

Courgettes zijn zomergroenten bij uitstek, en worden in de Italiaanse keuken heel veel toegepast.
Risotto alle zucchine zou na risotto al asparagi de meest populaire risotto zijn.  En volgens mij met reden, want de combinatie van een groente die je op heel veel verschillende manieren kan toepassen, met risotto, wat ook een uiterst veelzijdig gerecht is, maakt dat je er werkelijk alle kanten mee opkan.

Een paar richtlijnen vooraf:

  • Risotto is natuurlijk het lekkerst met zelfgemaakte bouillon.  Houd die voor een courgette-risotto heel eenvoudig: een simpele groentebouillon op basis van selder, wortelen en uien volstaat
  •  Bij de meeste risotto’s ga je minstens een deel van de groenten aanstoven in de kookpot, voor je de rijst toevoegt.  Doe dit niet bij courgette-risotto: omdat de groenten zoveel water bevatten, lukt het je niet meer om de rijst te roosteren. 
    Bovendien is courgette erg snel gaar en kookt dan tot moes, en deze risotto is het lekkerst als de courgette net beetgaar is. De courgetteblokjes (brunoise) of lucifertjes (julienne) voeg je pas toe 5-10 minuten voor het einde van de kooktijd.

Variaties op een thema

Courgettes zijn ideaal om te combineren met andere smaakmakers…

  • Voeg aan het einde van de kooktijd verse kruiden toe. 
    Roosmarijn, tijm, munt, wilde marjolein, afzonderlijk of in combinatie smaken allemaal lekker 
  • Geschikte specerijen zijn saffraan, kurkuma, of een currymengsel.  In tegenstelling tot verse kruiden voeg je die al helemaal in het begin, als  je de rijst gaat bakken, toe.
  • Knoflook kan je in het begin meefruiten, of als je een sterkere smaak wil, helemaal aan het einde.
  • Citruszeste wordt ook aan het einde toegevoegd
  • Durf ook kiezen voor een andere kaas dan parmezaan. Taleggio of Fontina combineert heel lekker met courgette, en de hierboven genoemde combinatie van munt en citroen is lekker met pecorino.

Risotto alle Zucchine

Basisrecept voor courgette-risotto
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 280 g Risottorijst (bv Arborio of Carnaroli)
  • 500 g jonge courgettes in brunoise of julienne
  • 1 middelgrote witte of gele ui gesnipperd
  • 80 g boter
  • 25 g parmezaan
  • 1 liter groentebouillon
  • zout
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1/2 citroen, sap en zeste
  • munt fijngehakt

Instructies
 

  • Breng de groentebouillon aan de kook.
  • Rooster de rijst een paar minuten in een droge pan, zet de pan opzij en laat de rijst enigszins afkoelen.
  • Smelt de helft van de boter tot ze schuimt, voeg de gesnipperde ui toe en fruit gedurende enkele minuten op middelhoog vuur.
    Voeg de rijst toe en fruit die ook enkele minuten mee vooraleer je een eerste pollepel bouillon en het citroensap toevoegt. Als de vloeistof bijna is weggekookt, voeg je extra bouilon toe.
    Beetje bij beetje wordt de rest van de bouillon toegevoegd. Blijf regelmatig roeren en zorg dat het vuur niet te hoog staat.
  • Na een kwartier kan je de courgettes toevoegen.
  • Zet het vuur lager als de rijst bijna gaar is, en laat het resterende vocht inkoken.
    Voeg op het einde de knoflook, zeste, kaas en de rest van de boter toe. Roer goed door elkaar, en voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Voeg zout naar smaak toe, en de munt.
    Laat de risotto een paar minuten rusten alvorens te serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Series Navigation<< Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)   |   Courgette-soep met een Indiaas tintje >>
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

2 thoughts on “Risotto alle Zucchine – basisrecept en variaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.