Grossulariaceae – Ribesfamilie

Geavanceerde tweezaadlobbigen / Orde der Saxifragales / Grossulariaceae

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto – je kan de foto’s terug sluiten door er opnieuw op te klikken, of ze open laten en verslepen, of je kan met je pijltjestoetsen – naar links en naar rechts – navigeren tussen de opeenvolgende foto’s.)

Ribes

We kennen de verschillende inheemse ribessoorten vooral als lekkere snoepjes in de tuin, maar realiseren ons niet dat het inheemse planten zijn die je hier en daar nog steeds in het wild (maar veel minder overvloedig bessendragend) in het wild tegenkomt.

Ribes uva-crispa – Kruisbes

Kruisbes, stekelbes, knoezels, kroenselen of hoe we ze ook mogen noemen. Vaak lastig om te plukken, want ze zijn hun naam ‘stekelbessen’ meer dan waard. Omwille van hun harde schilletje vaak alleen nog maar goed genoeg bevonden voor in de ‘Kroenselenvlaai’ (jaja, ik heb Limburgse wortels), maar lekker rijp en zongestoofd vind ik ze recht van de struik ook heel erg lekker.

Ribes nigrum – Zwarte bes

De ‘cassis’bes.
Zwarte bes- en aalbesstruiken lijken in de winter een beetje op elkaar, maar moeten op een verschillende manier gesnoeid worden. Ik herken de zwarte bes dan aan zijn geur. Eerlijk gezegd, dit is een besje waar ik niet echt van houd, en mijn mannen treden me daarin bij. De bessen blijven dan ook meestal grotendeels voor de vogels op de struik, een klein deel verdwijnt met de andere soorten in een confituurmengsel.

Ribes rubrum – Aalbes

‘Sint Jansbessen’, allicht omdat ze vanaf midzomer beginnen te rijpen. Alleen al omwille van hun kleur zijn de rode bij kinderen favoriet. En toch: de witte variëteiten zijn vaak net een tikkeltje zoeter en volgens mij lekkerder. Hiernaast een foto van de bloem… Een onooglijk groenig ding, dat we eigenlijk nauwelijks van dichtbij bekijken – en dat toch een bepaalde schoonheid heeft.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Grossulariaceae – Ribesfamilie

  1. Pingback: Bessen snoeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.