Diervriendelijke pesticiden? – I – Wildlife-friendly Pesticides?

(To English text)

Het idee voor de poll die ik gisteren postte, ontstond toen ik in ‘Collins Wildlife Gardening‘ van Stefan Buczacki een hoofdstukje las met als titel: ‘Does organic mean wildlife-friendly?’

De auteur wijst er in dat hoofdstuk op, dat heel wat zogenaamd ‘natuurlijke’ pesticiden eigenlijk buitengewoon onselectief zijn, en dat anderzijds de claims zogezegd ‘veilige’ natuurlijke pesticiden nauwelijks onderzocht zijn.

Anthocharis cardamines | Oranjetip - Orange Tip

Ik heb me daarom eens verdiept in een aantal bekende ‘natuurlijke’ pesticiden.

Pyrethrine-bevattende pesticiden

Pyrethrine is een erg bekend plantaardig insecticiden bereid uit de bloemhoofdjes van Chrysanthemum cinerariifolium en C. coccineum.  Het is voor de mens en voor zoogdieren weinig toxisch, en ook voor vogels ongevaarlijk.  Bovendien wordt het snel en volledig afgebroken.
Als  insecticide zijn deze producten echter compleet a-selectief. Naast de in de tuin meestal ongewenste planten-etende insecten, worden ook hun belagers, de vleeseters (denk aan die schattige lieveheersbeestjes!) erdoor vernietigd.

Maar er is nog een groter probleem:
Pyrethrine-bevattende insecticides wordt vaak aangeprezen als ‘volkomen natuurlijk’. En nu is pyrethrine wel een stof van plantaardige oorsprong, maar in veel insecticides wordt die pyrethrine gemengd met (grotere hoeveelheden!) piperonylbutoxide. En in februari van dit jaar verscheen in ‘Pediatrics‘ nog een artikel dat aantoonde dat er een duidelijke link was tussen prenatale blootstelling aan die stof, en een zekere achterstand in coginitieve en psychomotorische ontwikkeling van peuters op de leeftijd van 36 maanden. (Dat artikel heeft ook in de Nederlandstalige pers wel wat aandacht gekregen, en er werd mee geschermd om aan te tonen dat pesticides zo gevaarlijk waren en dat het dus beter was om biologisch te tuinieren… maar niemand had in de gaten dat het pesticide in kwestie (ook) in veel biologisch tuinierende middens nog regelmatig werd gebruikt.)

En tenslotte: ondanks de claim dat pyrethrine niet gevaarlijk is voor bijen, geldt dat enkel als het middel ’s avonds wordt toegepast. Het middel breekt immers snel af, en de bijen komen er dan niet mee in aanraking.

Drie argumenten dus: lieveheersbeestjes, bijen, en ongeboren babietjes, om voortaan die pyrethrine-bevattende middelen als het enigszins kan aan de kant te laten!

(De volgende dagen neem ik nog een paar andere producten onder de loep!)

Coccinella septempunctata | zevenstippelig lieveheersbeestje - sevenspotted ladybird

Wildlife-friendly Pesticides?

I got the idea for the poll I posted yesterday while reading a chapter titled “Does organic means wildlife-friendly’ in the book ‘Collins Wildlife Gardener‘ by Stefan Buczacki.
The author mentions that many ‘natural’ pesticides are completely unselective, and that for many so-called ‘safe’ pestides the evidence is at least incomplete.

Last weekend, I have been doing some simple research about some of those ‘natural’ pesticides.

Pyrethrins

Pyrethrins are well-known pesticides, made from the dried flowerheads of Chrysanthemum cinerariifolium and C. coccineum. It’s only slightly toxic for humans and other mammals, and isn’t dangerous for birds.
Furthermore, they are rapidly and completely biodegradable.
But, those pesticides are completely a-selective, and they not only kill ‘our’ enemies, the plant-devouring kind of insects, but also ’their’ enemies, the ‘beneficial’, carnivorous insects like those cute ladybirds.

Calopteryx virgo | Bosbeekjuffer - Beautiful Demoiselle

But there is – for humans – an even bigger problem:
Pyrethrine-containing products often claim to be ‘natural’, and indeed, pyrethrine is… But they are usually mixed with (larger!) quantities of piperonylbutoxide. And last February, there was an article in Pediatrics, showing a clear link between the amount of piperonylbutoxide a foetus was exposed to, and a delay in cognitive and psychomotor development at the age of 36 months.

And finally: despite the claim that pyrethrine isn’t dangerous to honeybees… that’s only true when used in the evening. The product is rapidly degrading, and is gone in the morning, so bees aren’t exposed to it that way…

In other words: three arguments not to use pyrethrins: Ladybirds, bees, and unborn infants…

(Let’s have a look at some other products in the next few days!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Diervriendelijke pesticiden? – I – Wildlife-friendly Pesticides?

 1. Na een bezoek aan een biologische tuinder een aantal jaar geleden waren wij ook enigszins ontgoocheld. Er werden wel degelijk (veel) bestrijdingsmiddelen gebruikt, alleen waren die van biologische oorsprong. Maar natuurlijk betekend niet altijd goed (denk aan hasj, mierenzuur etc.)

  Wat we zelf doen, doen we beter werd ons motto en we eten dan ook een deel van het jaar groenten uit eigen tuin. Met alleen mechanische bestrijdingsmiddelen; met name onze handen!

 2. Hallo,

  Bij VELT krijgen we ook regelmatig vragen over pyrethrum.

  Deze stof heeft één groot nadeel: het is niet selectief waardoor ook nuttige insecten gedood worden. Daarom vind VELT dat het voor de ecologische tuinier enkel te verantwoorden is in uiterste nood, bv. bij een plotse aantasting van bladluizen op sla tijdens enkele zwoele zomerdagen. In andere gevallen gebruik je het product beter niet. Preventief gebruik is altijd nutteloos, na 48 uur is het immers afgebroken.

  Als je toch een product op basis van pyrethrum kiest, kies er dan zeker één zonder pyperonylbutoxide (PBO) als synergist. Door het toevoegen van PBO aan pyrethrum krijgt het mengsel een veel sterkere werking dan het insecticide of PBO apart.
  In de handel vind je bv. Pyrethro-Pur van ECOstyle, een mengsel van pyrethrum met koolzaadolie als synergist. Maar enkel in noodgeval, dus.

  Beste groeten,
  Geert

 3. duidelijk verhaal…maar wat kan ik dan doen aan de extreme mierenplaag in mijn moestuin en tuin…:( alle natuurlijke manieren doen niet zo veel…maar wil ook weer geen gif gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.