Lamiaceae – Lipbloemenfamilie

Geavanceerde tweezaadlobbigen / Asteriden / Lamiiden / Orde van de Lamiales / Lamiaceae

Deze pagina is nog verre van volledig!

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto.)

Ajuga

Ajuga reptans – Kruipend zenegroen

Ajuga reptans - Kruipend zenegroen Ajuga reptans - Kruipend zenegroen Ajuga reptans - Kruipend zenegroen
Kruipend zenegroen is een inheemse wilde plant die plaatselijk vrij algemeen is, maar in grote gebieden van ons land erg zeldzaam. Onder de vorm van zijn cultivar ‘Atropurpurea’ heeft de soort wel vlot zijn weg gevonden naar de siertuin, waaruit hij dan ook weer hier en daar ontsnapt.

Ballota

Ballota nigra – Stinkende ballote

Ballota nigra - stinkende ballote. Bloemen Ballota nigra. Bloeiende plant
Als medicinale plant is de Stinkende ballote al lang in onbruik geraakt, en om haar heerlijk aroma of haar sierwaarde moet je haar ook niet in je tuin halen. En toch heb ik mijn best gedaan om dit plantje in mijn tuin te krijgen… gewoon omdat haar naam mij intrigeerde.

Galeopsis – Hennepnetel

Galeopsis tetrahit – Gewone hennepnetel

Galeopsis tetrahit - Gewone hennepnetel, bloemen Galeopsis tetrahit - Gewone hennepnetel, bloemen
De hennepnetel is een heel algemene lipbloemige, maar is toch relatief onbekend. Met ‘hennep’ heeft de plant weinig te maken, al wordt de vergissing regelmatig gemaakt.

Galeopsis bifidus – Gespleten hennepnetel

Galeopsis bifidus - Gespleten hennepnetel, bloeiwijze Galeopsis bifidus - Gespleten hennepnetel, bloeiwijze
De gespleten hennepnetel is niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van de gewone hennepnetel, en omdat de flora van Heimans, Heinsius en Thysse de gespleten hennepnetel beschrijft als vrij zeldzaam, twijfelde ik aanvankelijk. Maar niet alleen verschilt de bloem van dit exemplaar duidelijk op die kenmerken die de flora van Heukels als onderscheidend benoemt, bovendien zegt die flora dat de gespleten hennepnetel hier in de Kempen plaatselijk vrij algemeen kan zijn.
(Punten van onderscheid: Gewone: middendeel van onderlip vrijwel vierkant – bij de gespleten langer dan breed, en aan de zijkanten wat krullend aan het eind van de bloei.
Gewone: de eventuele paarse tekening loopt door tot aan de rand. Gespleten: het paars wordt door een duidelijke afgegrensd stukje wit van de rand gescheiden.)

Glechoma

Glechoma hederacea – Hondsdraf

Glechoma hederacea - Hondsdraf.  Bloem Glechoma hederacea - Hondsdraf.  Bloem
Over hondsdraf vind je elders in dit blog meer: over de etymologie, en over de in Duitsland traditionele ‘Gründonnerstagsuppe‘ (Witte-donderdagsoep) met hondsdraf en andere wilde kruiden.

Lamium – Dovenetel

De dovenetels is een geslacht van lipbloemigen waarvan de zaden een mierenbroodje bevatten.

Lamium album – Witte dovenetel

Lamium album - Witte dovenetel, bloemen Lamium album - Witte dovenetel, bloemen Lamium album - Witte dovenetel, biotoop
Net als het madeliefje is de witte dovenetel een bloem die je bijna het hele jaar door in bloei kan aantreffen, maar de hoofdbloei van mei tot augustus.

Lamium purpureum – Paarse dovenetel

Lamium purpureum - Paarse dovenetel, bloem Lamium purpureum - Paarse dovenetel, bloeiwijze Lamium purpureum - Paarse dovenetel, groeiwijze
Ook de Paarse dovenetel bloeit bijna jaarrond. De hoofdbloei van deze soort valt van februari tot april, en eigenlijk is het dus evenzeer een voorjaarsbode als de krokus of de narcis…

Lamiastrum

Lamiastrum galeobdolon – Bonte gele dovenetel

Lamiastrum galeobdolon - Gevlekte gele dovenetel, bloemen Lamiastrum galeobdolon - Gevlekte gele dovenetel, blad en bloeiwijze Lamiastrum galeobdolon - Gevlekte gele dovenetel, groeiwijze
De Bonte gele dovenetel (en vooral de cultivar ‘Florentinum’, die een nog iets bonter blad heeft) vind je vaak als tuinplant, hoewel het in sommige delen van ons land toch een streekeigen wilde plant is. Voor een natuurrijke tuin van enig formaat is het een hele plezierige plant, maar in een kleine tuin durft hij wel eens al te opdringerig worden.
Zelf dring ik de Bonte gele dovenetel (bont omwille van het bonte blad) daarom ook terug tot de bossiger gedeelten van de tuin, en in de borders wordt hij zonder pardon weggewiedt. Maar in het berkenbos is het een mooi gezicht, vooral in de bloeitijd!http://farm1.static.flickr.com/230/504561117_708ead8e12_t.jpg

Leonurus

Leonurus cardiaca – Hartgespan

Leonurus cardiaca - Hartgespan. Bloeiwijze Leonurus cardiaca - Hartgespan. bloem Leonurus cardiaca - Hartgespan. bloeiende plant Leonurus cardiaca - Hartgespan. bloeiwijze
Een plant met op het eerste gezicht onooglijke bloemetjes, tot je ze van dichtbij bekijkt…
Maar ook het blad maakt van deze inheemse wilde plant een aanwinst in je tuin.

Marrubium

Marrubium vulgare – Malrove

Marrubium vulgare - Malrove
Vroeger werd de Malrove ook wel ‘Witte malrove’ genoemd, om haar te onderscheiden van de ‘Zwarte Malrove’, die tegenwoordig in een ander geslacht wordt ondergebracht, en die we nu beter kennen als ‘Stinkende ballote
De Malrove is een plantje met een uiterst onopvallend bloemetje, maar omwille van het grijzige blad is het toch prima toepasbaar in een sierborder.

Prunella

Prunella vulgaris – Gewone brunel

Prunella vulgaris - Gewone brunel. Bloeiwijze Prunella vulgaris - Gewone brunel. Bloeiwijze
In de zomer van 2008 schreef ik enkele korte artikeltjes over de brunel.

Rosmarinus

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis - Roosmarijn. Bloeiwijze Rosmarinus officinalis - Roosmarijn. Bloemen

Salvia

Salvia officinalis

Salvia officinalis - Salie. Bloemkelken
Om één of andere reden heb ik geen foto’s van bloeiende salie in mijn collectie zitten. Dat moet ik volgende zomer toch een keer goedmaken. Meer info over salie vind je alvast in dit uitgebreide artikel.

Salvia pratensis

Salvia pratensis - Veldsalie. Bloem Salvia pratensis - Veldsalie. Bloem
Veldsalie is geen streekeigen plant in de Kempen, ze houdt toch van wat kalk in de bodem. Deze foto’s zijn gemaakt in die enige zomer dat de plant het in mijn bloemenweitje uithield.

Teucrium – Gamander

Teucrium vulgare – Echte Gamander

Teucrium chamaedrys - Gamander Teucrium vulgare - Echte gamander, bloeiwijze
Echte gamander is inheems in Nederland (vooral in Limburg) en België, maar komt in het wild erg weinig voor. Het halfstruikje heeft een voorkeur voor droge, kalkrijke grond, en is dus geen streekeigen plant in de Kempen. Maar op de droge, kalkrijke ‘slinger‘ die ik aanlegde met behulp van wat bouwpuin heeft de gamander het enorm naar zijn zin.
Opvallend voor dit geslacht – dus ook voor Teucrium scorodalia, valse salie – is de brede, bijna vierkante onderlip.

Teucrium scorodania – Valse salie

Teucrium scorodania - Valse salie Teucrium scorodania - Valse salie
Toen we in 1995 ons huis (en tuin) kochten, kende ik dit plantje niet, maar het komt hier overvloedig voor in de streek, en bloeit ook achter in de tuin, in het stukje bos. In het najaar van 2007 schreef ik een blogberichtje over Valse salie, een vrij onbekend, maar typisch plantje voor de Kempen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Lamiaceae – Lipbloemenfamilie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.