Een Gele Reus…

Gele Reus | Volucella inflata

Prikneus (Lychnis coronaria) is een plant waar ik eigenlijk zelden insecten op zie.  Af en toe een wolbij die op de bladeren wol verzameld, maar dat is het dan wel.
Dus toen ik zonet aan de drooglijn stond om was af te halen, liet ik mijn werk snel in de steek toen ik op die bloemen toch een groot insect zag zitten.  (Mijn telefoon heb ik ook in de tuin altijd bij de hand om foto’s te kunnen maken, al is de kwaliteit dan niet schitterend…)
Dichterbij gekomen dacht ik aanvankelijk dat ik een Stadsreus zag, maar die was het toch net niet helemaal.  ObsIdentify maakte me al niet veel wijzer.  Die zag er een libel in, of een hoornaar, of een bij.  Ook een doodgraver was één van de suggesties.  Maar al kende ik het beestje niet, dat het een vlieg was kon ik heus wel zien…

Omwille van de gelijkenis met de Stadsreus (Volucella zonaria) ging ik dan maar zoeken binnen datzelfde geslacht, en Bingo!
Mijn bezoeker was overduidelijk de Gele Reus, Volucella inflata.

Volgens waarnemingen.be is de soort eerder zeldzaam.  Bovendien valt op, dat de waarnemingen van de afgelopen dagen in Vlaanderen allemaal in de Antwerpse Zuiderkempen plaatsvonden, of in het vlak daaraan grenzende gebied van Vlaams Brabant (Aarschot, Averbode) en Limburg (Lummen). De overige werden allemaal gezien in de provincie Namen.

Wikipedia leert me dat de soort zich vooral ophoudt in loofbossen met oude bomen, maar dat ze ook wel eens uitstapjes durven maken naar tuinen.  Onze tuin is een half loofbos ;-), en er staan een paar bomen die hun eeuwfeest al gevierd hebben.
De imago’s voeden zich met nectar, maar dat ze van prikneus houden lees ik nergens.  Meestal zouden ze – zoals wel meer zweefvliegen – op schermbloemigen worden aangetroffen…

Ik ben benieuwd naar de volgende vondst…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Een Gele Reus…

  1. Prachtige waarneming.
    Ik heb alleen de stadsreus en witte reus in de tuin. Als ik op de vindkaart van Waarneming kijk, zal dat niet veranderen (Bergen Noord Holland) Volgens het boek De Nederlandse zweefvliegen zitten ze op bloemen van braam en brem, maar bezoeken ze ook andere bloemen.
    Larven zitten in sapstromen op loofbomen veroorzaakt door de wilgenhoutrups. Grappig, want de larven van de er op lijkende witte reus zitten in nesten van sociale wespen. Heel anders dus.
    Groeten, Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.