Aromatherapie en Katten

Maya, onze htk-kat
Maya, onze htk-kat

Voor heel wat mensen staat ‘natuurlijk’ gelijk met ‘absoluut veilig’. Ik stel daar dan vaak tegenover dat wolfskers 100 % natuurlijk is – maar wel dodelijk giftig, dat ricine plantaardig is, maar een uiterst dodelijk vergif.

Maar het kan nog subtieler: aromatherapie kan – deskundig toegepast – heel heilzaam zijn voor de mens en voor verschillende andere diersoorten, maar is gevaarlijk voor bijvoorbeeld katten.

Mijn haren rijzen soms ten berge als ik op forums van kattenliefhebbers of – nog erger – op websites van verdelers van etherische oliën, lees dat aromatherapie zonder enige risico kan toegepast worden bij katten, als je er maar op let dat de etherische olie zuiver is. Dat is eenvoudigweg niet waar. De stofwisseling van katten zit nu eenmaal anders in elkaar dan die van de mens.

Etherische oliën zijn complexe mengsels van allerhande scheikundige stoffen, die door opname via de huid, via de ademhaling of via het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan terechtkomen, en dan verder worden verwerkt in de lever, waarna de ‘afbraakproducten’ kunnen worden uitgescheiden via bv de urine. Maar in tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren missen katten een bepaald leverenzyme (glucuronyl transferase), waardoor met name de terpenen uit de etherische olie véél langer in de bloedbaan van de kat aanwezig blijven. Bij frequente blootstelling aan de olie kunnen die stoffen gemakkelijk een gevaarlijk hoge bloedspiegel bereiken.

Veel kattenliefhebbers zijn er zich wel van bewust dat ze geen hun kat geen etherische olie mogen toedienen via het spijsverteringsstelsel of via de huid, maar hebben er geen erg in dat etherische oliën ook in het lichaam terechtkomen via de ademhaling, en dat dus ook het verdampen van geurtjes risico’s inhoudt. Dit betekent daarom niet, dat je – wanneer je een kat hebt – nooit eens een olietje in huis mag verdampen, maar wel dat je een aantal voorzorgen in acht moet nemen:

Voorzorgen

Een kat heeft tot 48 uur nodig om de in haar bloed aanwezige terpenen uit te scheiden. Zorg daarom dat je bij voorkeur minstens 48 uur tijd laat tussen het einde van een ‘verdampbeurt’ en het begin van de volgende (en bij voorkeur nog een dagje meer).
Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is in de ruimte waar je etherische oliën verdampt, zodat de concentratie aan etherische olie op één plek niet te hoog wordt.
Zorg dat je kat – wanneer je een olie verdampt – ook altijd naar ‘niet-behandelde lucht’ (lees: naar buiten) kan, of, als je kat altijd binnen is, dat je het verdampen strikt beperkt tot één kamer (waar je de kat dan tijdens en onmiddelijk na het verdampen niet binnenlaat).
Omdat ook de meeste kunstmatige ‘parfumolie’ die voor gebruik in een geurverdamper verkocht worden terpenen bevat, geldt het bovenstaande in dezelfde mate voor die oliën!

Eén van de beste informatiebronnen op het internet over katten en aromatherapie is de site van The LavenderCat
Voor informatie in verband met andere huisdieren kan je de site Cybercanine raadplegen (tja, ook in het Engels). Daar lees je bv dat ook voor vogels etherische oliën erg giftig kunnen zijn.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Aromatherapie en Katten

 1. Ik ben altijd blij dat er reacties komen, omdat het mij leert mij nog meer met een plantje of boom te verbinden.
  Je geeft mij bouwsteentjes, die ik mag opbouwen..
  Ook met de katten denk ik inderdaad dat het goed is om je in zo’n diertje te verplaatsen, dan merk je ook wat katten echt nodig hebben.

 2. Voor mensen die het gegeven is, zich voor de volle 100% in hun kat te verplaatsen, zonder menselijke vooringenomenheid, kan dat inderdaad de goede methode zijn. En ik ben er zeker van dat jij dat kan Marja, maar ik weet niet of dat iedereen gegeven is…
  (Dat vind ik dan ook het leuke van ons beider Kruidenblogjes, die zo héél erg verschillend zijn, zoals ik twee weken geleden al schreef, maar wellicht net daardoor voor sommige mensen heel complementair.)

  Ik denk echter, dat met name als het gaat om het verdampen van etherische olie, dat heel wat kattenliefhebbers dat doen zonder een ogenblik stil te staan bij het welzijn van hun huisdier. Ik bedoel: je voelt je zelf gespannen, en wil wat lavendel verdampen, of je zit met een verkoudheid, en je denkt aan tijm en eucalyptus… Als je dan niet wéét, dat etherische oliën giftig zijn voor je kat, dan zou het wel eens kunnen dat je totaal geen erg hebt in de invloed van het verdampen op je kat.

 3. Dit wist ik niet. En ik ben blij dat ik het verneem. Mijn drie poezen liggen al wel eens te soezen in een lekker geurende woonkamer. * note to self: nóóit meer doen! *

 4. Blij dat ik alvast iemand wat wijzer heb gemaakt!
  Overigens: drie poezen? Wow… Hier staat al lang op mijn to-do-lijstje: manlief overtuigen dat één kat toch maar één kat is 😉

 5. Dat is goed om te weten! Hartelijk bedankt voor de tip. Ik verdamp regelmatig etherische olie in een brandertje en had geen idee dat dit voor onze kat niet goed zou zijn. Dat gebeurt dus vanaf nu niet meer 🙂

  Je hebt trouwens een ontzettend mooie blog! Heel erg leuk om hier te komen lezen en leren.

  Groetjes, Karen.

 6. @ Karen
  Blij dat ik jou wat wijzer, en je kat wat blijer heb gemaakt…

  Recent las ik nog een artikel van een dame wiens kat een forse leverfunctiestoornis had, zonder dat aanvankelijk de reden achterhaald kon worden. Maar toen die vrouw stopte met EO’s verdampen, normaliseerde de bloedwaarden van haar kat heel snel.

  enne… dank je wel voor het compliment 🙂

 7. hoi,

  ik ben blij dat ik dit lees, al verdamp ik geen olie (een no go vanaf nu) maar ik steek wel af en toe een wierrook stokje aan.. wellicht dat dit net zo schadelijk is voor mijn katten als voor mij vraag ik mij af…

  ennuh.. terugkomend op het 100% verplaatsen in je kat… niet doen! gewoon de ruimte geven die ze nodig hebben. jij woont tenslotte ook in hun wereld.

 8. Hoi, ook ik stop met de olieen, zeker na dit te lezen. Wat kan ik dan doen om mijn huis te zuiveren, zonder dat het schadelijk is voor mijn poezen.

 9. Ik ben geïnteresseerd in ’t werken met etherische oliën en heb er al een paar huishoudelijke produkten (glasreinigerspray, wasverzachter, allesreinigerspray…), handzeep en deo mee gemaakt. Helemaal blij, want ik dacht mens- en katvriendelijk bezig te zijn door geen chemische spullen meer te hoeven gebruiken. Tot ik je berichten las, en die van Lavender Cat.
  Nu heb ik toch een paar vragen:
  1. zijn spullen op basis van etherische oliën dan niet minder schadelijk voor katten dan alle chemische huishoudmiddelen als Glassex, Ajax, deospray….ik noem maar wat?
  2. Als ik etherische oliën gebruik in reinigingsprodukten, wasverzachter, en in deo, gezichtscrème, douchecreme en een regelmatig op een dag gebruikte handzeep bijv, krijgen ze dan via de neus alsnog teveel terpenen binnen, of is de concentratie dan laag genoeg om relatief onschadelijk te zijn bij dagelijks gebruik?
  Ik hoop van harte op reactie!

 10. Essentiele Olien kunnen zeker wel bij katten gebruikt worden. Mits ze maar puur zijn en van biologische kwaliteit.
  Ook is het verstandig de EO’s te verdunnen met een biologische dragende olie zoals bijvoorbeeld amandelolie.

  Sandra, je hebt helemaal gelijk!! De chemische producten zijn juist de boosdoeners, deze gaan stapelen in de lever van de kat. Niet de zuivere, biologische olie van hoge kwaliteit.

  Een brander voor EO’s is niet geschikt omdat de olie dan te heet wordt. Beter is het om een diffuser te gebruiken. Wel zorgen dat de kat niet opgesloten zit bij de olie en zelf kan kiezen of hij erbij kan blijven of weg wilt lopen van de olie.

  Hier geef ik eucalyptus olie in de diffuser of geursteentje voor mijn kat met astmatische bronchitis. Dit helpt haar en na het inademen heeft ze dagen of zelfs weken geen hoestbuien meer. Ze gaat zelfs zelf naast de diffuser zitten als ik hem aanzet met eucalyptus erin.

 11. ik heb een kat die ik reeds jaren verzorg , ze heeft lyme, dus weinig immuniteit. naar een jaar snotteren , antibiotica , multible dierenartsenetc..pendelde ik ravinsara uit; de verbazing was groot, na 5 dagen 1 druppeltje ( in een drager op haar nek , kwam ze eindelijk weer al ronkend blij in huis, graag wil ik dit delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.