Geetbets: Tussen twee Hagelandse Kastelen

Tussen Kasteel A Speculo in het westen en het kasteel van Terlenen in het oosten, ontvouwt zich een staalkaart van wat het Hageland te bieden heeft.
Je wandelt tussen boomgaarden en relatief kleinschalige akkers, door het mooie Tienbunders – een parkachtig bos – en door de Arontshoek in de overstromingsgebieden van de Getevallei.
De volledige route is ongeveer 22 km, maar je kan kiezen voor de westelijke lus van 15 km of de oostelijke van 7 km.
De westelijke lus heeft iets meer reliëf dan het bijna vlakke oostelijke deel, maar er zijn niet echt hellingen van betekenis.

Lees verder »

Zoutleeuw: meer dan alleen Het Vinne

Een wandelaar/natuurliefhebber die ‘Zoutleeuw’ zegt, denkt ‘Het Vinne’.
Maar Zoutleeuw heeft echt meer te bieden dan alleen maar het Vinne. De stad bevat een aantal historische pareltjes, en het kleinschalig landbouwlandschap rondom het stadje is ook een omweg waard.

Lees verder »

Vanuit Langerwehe naar de wieg van het geslacht van Merode

Het historische erfgoed, en de link met België via het geslacht de Merode, maakt deze wandeling erg boeiend. Ook landschappelijk mag ze er zijn, al worden die paar kilometer vlak na het dorpje Merode door een bijna eindeloze vlakte zoals we die ook kennen van de Belgische Hoge Venen op het einde een beetje saai…

Dat wordt echter meer dan goedgemaakt door het kasteel van de Merode, de ruines van het klooster van Schwarzenbroich en de mooie Laufenburg waar we nog van een terrasje in de zon konden profiteren!

Lees verder »

Furfooz: zeer oud, oud en wat jonger erfgoed

Furfooz: zeer oud, oud en wat jonger erfgoed Afstand: 19 kmHoogtemeters: 350 m klimmen en dalenOndergrond: Aanvankelijk een stukje rustige verharde weg, daarna hoofdzakelijk bospaadjes van diverse afmetingen, die vooral op het grondgebied van Furfooz een bergachtig karakter kunnen hebben.  Een (heel klein) stukje van de wandeling gaat eventueel ondergronds.Duur: 5 uur (de bij het kaartje van Outdooractive berekende tijdsduur kwam zeker niet overeen met de tijd die wij besteed hebben.)Moeilijkheidsgraad: Door de afstand vergt de wandeling enige oefening, en de paden vergen hier en daar wat tredzekerheid.Markering: de wandeling volgt verschillende GR-paden.  In het park van Furfooz is een (eenrichtings)route uitgezet met een blauwe pijl.  (En als je die enkele richting respecteert, heb je dus ook geen last van ’tegenliggers’, wat op de smalle paden lastig kan zijn.GPX: downloadlinks onder het kaartje.Park&Hike: Wij parkeerden aan het Kasteel van Vêves.  Er is ook veel parkeergelegenheid aan het station van Gendron-Celles.Openbaar Vervoer: Als je met de trein komt, kan je de wandeling starten aan het station van Gendron-Celles.Horeca: Deze streek is toeristischer dan ons geliefde Land van Herve, en dus is er dit keer gelegenheid genoeg om te stoppen voor een natje of een droogje.Er is een sympathiek terras aan het Kasteel van

Lees verder »

Plombières: de uithoek van het Land van Herve

Een koude winterdag met behoorlijk veel zon. In deze uithoek van het Land van Herve vind je alle ingrediënten die deze streek tot zo’n mooi wandelgebied maken: weidse panorama’s, rust, trajecten doorheen weilanden, hier nog extra op smaak gebracht door een paar mooie kasteelhoeves.

Lees verder »