Ranunculaceae – Ranonkelfamilie

Primitieve tweezaadlobbigen / Orde der Ranunculales / Ranunculaceae

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto – je kan de foto’s terug sluiten door er opnieuw op te klikken, of ze open laten en verslepen, of je kan met je pijltjestoetsen – naar links en naar rechts – navigeren tussen de opeenvolgende foto’s.)

Aquilegia – Akelei

Aquilegia vulgaris – Wilde akelei

Op de foto met de groene achtergrond is goed te zien waar de Engelse benaming ‘Columbine’, duifje, vandaan komt. Van de in het wild gevonden akeleien is tegenwoordig vaak nog moeilijk uit te maken of het een ‘zuivere’ wilde vorm is, of dat het om een verwilderde tuinvorm gaat.

Caltha – Dotterbloem

Caltha palustris – Gewone Dotterbloem

Martin Stevens laat op zijn blog een mooie foto zien van een bloeiende pol dotterbloemen. Wat mij wel verbaasd, is dat Martin schrijft dat de dotterbloem een voorkeur heeft voor natte, voedselarme grond, terwijl in de Flora van Heukels bij beide inheemse dotterbloemsoorten wordt gezegd dat ze met name groeien op natte, voedselrijke bodem. De foto hierbij maakte ik in Nederlands Limburg, op een volgens mij vrij voedselrijke plek.

Ficaria – Speenkruid

Ficaria verna subsp. verna – Gewoon speenkruid

Mij blijft het onduidelijk waarom zoveel mensen het speenkruid nog steeds als onkruid beschouwen. OK, het verspreid zich naar alle kanten, maar het zorgt voor kleur en groen in de tuin als er nog zo weinig kleur te vinden is, en voor het half mei is, is er niets meer van de plantjes te bemerken….

Helleborus – Nieskruid

Helleborus foetidus – Stinkend nieskruid

Stinkend nieskruid vormt samen met de (zeldzamere) wrangwortel de inheemse vertegenwoordiging van de familie waar ook de Kerstroos toe behoort. Dat is misschien niet zo duidelijk in bloeiende toestand, maar de zaaddozen van deze soorten lijken sterk op elkaar. Het stinkend nieskruid in mijn tuin heeft nog niet gebloeid, dus van die zaaddozen heb ik nog geen foto’s. De planten die je hier op de foto zie, heb ik gevonden tijdens een skivakantie in Zwitserland toen ik – na een ongelukkige val – het grootste deel van de week mijn ski’s aan de kant heb moeten laten. In ons land vind je het Stinkend nieskruid vooral in de Ardennen, waar het plaatselijk erg algemeen kan voorkomen.

Pulsatilla

Pulsatilla vulgaris – Wildemanskruid

Het Wildemanskruid is oorspronkelijk een inheemse plant in ons land, maar sinds de tweede helft van de vorige eeuw is ze bij ons in het wild uitgestorven. Als tuinplant is ze nog wel heel erg in trek. Zelf heb ik de plant leren kennen in de Alpen, en allicht omdat ik een voorliefde heb voor de alpenflora is het Wildemanskruid toch echt wel één van mijn all-time-favorites.

Ranunculus – Boterbloem

Ranunculus acris – Scherpe boterbloem

Ik weet niet of het ‘scherpe’ in de naam echt wijst op de bladvorm, die duidelijk veel scherper is dan de hierna volgende kruipende boterbloem, maar zo onderscheid ik de twee toch snel van elkaar. De wetenschappelijke benaming ‘acris’ slaat volgens mij eerder op een scherpe smaak dan op een scherpe vorm, maar geproefd heb ik het bloemetje nog niet…

Ranunculus repens – Kruipende boterbloem

De Kruipende boterbloem heeft een voorkeur voor een voedselrijke grond, en trekt zich niks aan van een slechte bodemstructuur (lees: een te weinig luchtige bodem). Allicht is dat de verklaring dat ons ‘bloemenweitje’ in de eerste jaren weinig meer was dan een boterbloemenweitje. Maar in de loop der jaren zie ik het aandeel van de kruipende boterbloem teruglopen. Aanvankelijk heel geleidelijk, maar in 2007 moest ik al bijna zoeken naar de kruipende boterbloem (er stonden er nog steeds heel wat, maar je kon het niet meer vergelijken met eerdere jaren). Allicht was dat de vrucht van het werk dat we al geleverd hadden om de bodem te verarmen (maaien en het maaisel wegvoeren), en dat de mieren hadden verzet om de bodemstructuur te verbeteren.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Ranunculaceae – Ranonkelfamilie

  1. hallo ik is khalid boussatta. waar groeit het scherpe boterbloem? ik info nodig hebben voor tekening. dankjewel

    khalid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.