Orchidaceae – Orchideeënfamilie

Oerbedektzadigen / Eenzaadlobbigen / Orde van de Asparagales / Orchidaceae

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto – je kan de foto’s terug sluiten door er opnieuw op te klikken, of ze open laten en verslepen.)

Inderdaad, nauwelijks foto’s van orchideeën… en dan weten dat ik vroeger met mijn analoge toestel heel wat mooie exemplaren geplukt heb: welriekende nachtorchis, Männertreu, bleek bosvogeltje, vrouwenschoentje. Ergens moet ik daar nog negatieven van hebben.

Epipactis – Wespenorchis

Epipactis palustris – Moeraswespenorchis

Epipactis palustris - Moeraswespenorchis
Deze foto is voorlopig één van de weinige die ik buiten mijn eigen tuin heb gemaakt. Ik was in het natuurreservaat De Westhoek in De Panne, net in de periode dat de moeraswespenorchis in bloei begon te komen. De Epipactis palustris is een orchidee die houdt van een wat kalkhoudende bodem, niet precies wat je in mijn tuin in de Kempen moet zoeken.

Epipactis helleborine – Brede wespenorchis

Epipactis helleborine - Brede wespenorchis Epipactis helleborine - Brede wespenorchis Epipactis helleborine - Brede Wespenorchis
Een neefje van de Moeraswespenorchis, de Brede wespenorchis, groeit wel in mijn tuin. Zo uitzonderlijk is dat niet, Epipactis helleborine is in onze streken één van de meest algemene orchideeën, die wel eens als ‘cultuurvolger’ bestempeld wordt.

Over de wespenorchis in mijn tuin:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.