Interacties tussen kruiden en geneesmiddelen

Ik beantwoord geen vragen over interacties van kruiden en geneesmiddelen.
Hierover is weinig met zekerheid bekend, en kennis die vandaag vast staat, kan morgen achterhaald zijn.
Indien je twijfels hebt, overleg dan met je eigen arts.

Kruiden zijn weliswaar op tal van plaatsen en zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat ze altijd onschuldig zijn.
Daarom is het ook belangrijk om je arts steeds te informeren welke je kruiden je gebruikt, net zoals je ook vertelt welke medicijnen je eventueel ook gebruikt.

Van heel wat kruiden is de werkzaamheid bewezen, terwijl hun bijwerken over het algemeen eerder beperkt blijven. Van de meeste kruiden is ook gebleken (Onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh) dat hun interacties met reguliere geneesmiddelen eerder beperkt zijn. Er zijn nochtans een aantal kruiden die mogelijk problemen kunnen veroorzaken indien je ze combineert met bepaalde gewone geneesmiddelen.
Ik geef hier een overzicht van de belangrijkste van deze kruiden.

Wie het hele overzicht doorneemt, zal al snel opmerken dat vooral mensen die bloedverdunners gebruiken erg moeten opletten met het gebruik van kruiden.

Wie zich in de materie verder wil verdiepen verwijs ik naar Drug Digest, en wel naar dat deel van de site dat heel uitgebreid de bijwerkingen en contra-indicaties beschrijft van een lange lijst kruiden en voedingssupplementen.
Klik hiervoor op het gezochte kruid, en wanneer je dan op de betreffende pagina komt, klik je in het menu rechts op ‘What interactions should I watch for?’.

Overzicht

Coumarine-bevattende kruiden

Galium odoratum - Lievevrouwebedstro. Foto: AnneTanne - Creative Commons licenseDeze stollingsremmende stoffen vind je onder andere in Engelwortel, Lievevrouwebedstro en Zoethout. Deze stoffen kunnen interageren met sommige geneesmiddelen gebruikt voor hoge bloeddruk, maar natuurlijk ook met bloedverdunners, en ook met sommige slaapmiddelen, zoals triazolam (Halcion) en midazolam (Dormicum), die hier weliswaar zelden worden voorgeschreven.

Duivelsklauw – Harpagophytum procumbens

Dit kruid dat wel eens wordt toegepast bij arthritis en spierpijn kan aanleiding geven tot purpura – kleine onderhuidse bloedinkjes, indien het wordt gecombineerd met Warfarine, een bloedverdunner.

Moederkruid – Tanacetum parthenium

Dit kruid wordt o.a. toegepast bij migraine, onregelmatige menstruaties…
Het kruid vertoont geen interacties met klassieke anti-migraineuze produkten, maar het blijkt zelf wel minder effectief te zijn indien het gecombineerd wordt met bepaalde bloedverdunners. Bovendien blijkt dat, wanneer iemand SSRI’s zoals bv Prozac, Seroxat, Fevarin (de modernere anti-depressiva) gebruikt, in combinatie met zowel moederkruid als bloedverdunners, dat dan de bloedingstijd duidelijk te zeer kan toenemen.
Moederkruid wordt ook afgeraden bij wie allergisch is voor Kamille of Duizendblad.

Knoflook – Allium sativum

Knoflook kan de bloedingsneiging doen toenemen, en ook bij dit kruid moet je opletten voor de combinatie met bloedverdunners. Bij gevoelige individuen kan echter ook het simpele gebruik van knoflookpreparaten (dus niet het culinaire gebruik) al voor een verhoogde bloedingsneiging zorgen.
Niet-steroïdale ontstekingswerende stoffen zoals Voltaren, Brufen, Indocid, Feldene… kunnen, in combinatie met Knoflook, aanleiding geven tot een verhoogde bloedingskans.

Ginkgo Biloba

Het gebruik van Ginkgo-preparaten in combinatie met bloedverdunners, aspirine of ergotamine (soms gebruikt bij migraine) kan aanleiding geven tot bloeding ter hoogte de haarvaatjes van ogen en hersenen, en is daarom absoluut af te raden.

(Terug naar boven)

Ginseng – Ginseng sp. | Siberische Ginseng – Eleutherococcus senticosus

Ginseng kan het effect verminderen van medicijnen die bij de behandeling van diabetes worden gebruikt, ook van Insuline.
Ginseng moet ook met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt door mensen die lis-diuretica (een bepaald soort plaspil) en bloedverdunners gebruiken. Het is hoe dan ook tegenaangewezen bij nierpatienten.

Zoethout – Glycyrrhiza glabra

Zoethout kan het effect van corticoïden versterken.
In combinatie met de pil kan het leiden tot hoge bloeddruk, vochtopstapeling, en lage Kaliumspiegels in het bloed.
De combinatie met anti-aritmica (tegen hartritmestoornissen) of met Lasix (een bekende plaspil) kan aanleiding geven tot zeer ernstige hypokaliëmie, die ventriculaire tachycardie (een bepaalde hartritmestoornis) kan veroorzaken.
Vrouwen lijken gevoeliger voor de bijwerkingen van zoethout dan mannen.

Sint-Janskruid – Hypericum perforatum

Sint-Janskruid heeft een stimulerend effect op een aantal leverenzymes die bepaalde medicijnen afbreken, waardoor de medicijnen in kwestie minder effectief zijn. Best bekend in dit opzicht zijn de orale anticonceptiva, maar ook bepaalde AIDS-remmers worden veel minder effectief, en ook medicijnen die gebruikt worden bij auto-immuunziekten zoals Lupus
erythematodes of na transplantaties.
Gebruik het kruid ook niet tezamen met andere antidepressiva, en evenmin met Lanoxin (een digitalis-preparaat, gebruikt bij hartpatienten).
Ook warfarine, een bloedverdunner, is minder effectief indien gecombineerd met Sint-Janskruid.

De combinatie van alcohol met Sint-Janskruid is af te raden, omdat de kans op fikse
duizeligheid fors verhoogd is.

Een nog uitgebreidere lijst van geneesmiddeleninteracties met Sint-Janskruid vind je bij
Drug Digest. Je conclusie hieruit moet in elk geval zijn dat je je behandelende arts steeds op de hoogte brengt dat je Sint-Janskruid gebruikt, en hem zo nodig verwijst naar voorvermelde site indien hij/zij onvoldoende op de hoogte is van mogelijke interacties.

(Terug naar boven)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

54 thoughts on “Interacties tussen kruiden en geneesmiddelen

  1. Hallo,

    kan u mij vertellen wat de interactie is van Salie met medicatie zoals orale contraceptiva?
    Zou ook de gewone infusie van salie van invloed kunnen zijn op de werking van orale anticonceptie?

  2. @ingrid: Geert Verhelst zegt hierover, dat er inderdaad mogelijke interacties kunnen zijn met hormonale preparaten (zoals anticonceptie), en dat saliepreparaten daarom best enkel gebruikt worden na overleg met je arts, indien je hormoonpreparaten gebruikt.
    Als het om mezelf ging, zou ik er van uitgaan dat nu en dan een kopje saliethee geen kwaad kan, maar, dan gaat het om mezelf hé! Iemand anders moet dat helemaal voor zichzelf uitmaken…

  3. Hallo,

    Sinds een paar maanden gebruik ik het anti-depressiva ‘Mirtazapine’. Dit middel heeft als werking dat het de balans tussen noradrenaline en serotonine herstelt. De dokter heeft dit voogeschreven omdat ik last had van stressgerelateerde klachten, zoals slapeloosheid en woedeuitbarstingen. Het werkt op zich prima, ik slaap weer goed, alleen merk ik dat mijn woedeuitbarstingen en niet minder op zijn geworden.
    Mijn vraag is daarom: kan ik naast bovenstaande ook RHODIOLA ROSEA en/of SYBERISCHE GINSENG gebruiken? Ik kan hier nergens een antwoord op vinden.

    Alvast bedankt voor uw reactie,
    Mvg Didi

    1. Inderdaad zijn de interacties tussen kruiden en geneesmiddelen nog maar zeer weinig onderzocht. Over Rhodiola rosea vind ik het volgende:

      Currently, there are no known drugs or herbal interactions associated with Rhodiola; however, research is still being done on the product, especially here in the West. One should not take Rhodiola while pregnant or breast-feeding as the risks to pregnant women and nursing mothers have not been studied enough to know for certain if there is a potential hazardous interaction. Because Rhodiola is a stimulant, individuals with manic-depression (bipolar disorder) should not take this product. Irritability and insomnia are two of the more common side effects of Rhodiola. They are usually seen when more than 1,500 mg of the herbal is taken a day.

      Verder vind ik hier en daar vermeldingen van duizeligheid bij gelijktijdig gebruik van Rhodiola rosea en SSRI’s of NSRI’s, maar dat zijn andere categorieën van antidepressiva dan die waartoe Mirtazepine behoort.

      Over Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus) lijkt iets meer bekend:

      You should not use Siberian Ginseng without first talking to your health care professional if you are currently being treated with any of the following medications:
      Digoxin, a medication used to treat heart conditions

      * may raise blood levels of Digoxin
      * increases the risk of adverse side effects from this medication

      Sedatives for Insomnia
      Caution should be taken using Siberian Ginseng with sedatives especially:

      * barbiturates, medication used for sleep or seizures, including:
      * pentobarbital

      In elk geval is het verstandig om vooraleer je iets gebruik naast je antidepressivum, eerst te overleggen met je behandelende arts.

      1. Ik antwoord normaal uit principe niet op medische vragen, maar hier kan ik het toch niet laten.
        Stel je voor dat ik zei ‘Ja, doe maar gerust’, zou je dat dan inderdaad doen?
        Let op met het zoeken van dit soort informatie op het internet… Om hier een antwoord op te geven moet degene die beantwoordt kennis hebben van de specifieke problemen van de betreffende patiënt, van de medicatie die die persoon al gebruikt, van de effecten daarvan, van de redenen waarvoor die patiënt nog een extra medicijn wil gaan gebruiken…
        Het is verstandig dat je niet op eigen houtje aan de slag gaat, maar stel je vraag alsjeblief aan iemand die van alle ins en outs op de hoogte is.

  4. Hoi!
    Interessant artikel, bedankt 😉

    Ik had nog een vraagje, ik vraag mij af of er een interactie is tussen kamille en geneesmiddelen (in het speciaal NSAIDs) ? Wordt de werking van die NSAID beinvloed door het nemen/ drinken van kamille thee?
    Bedankt!
    Eline

    1. Ik heb het even nagekeken…
      NSAIDS vind ik niet in het lijstje met interacties.
      In de literatuur zijn gevalsbeschrijvingen terug te vinden van maagbloedingen bij de combinatie kamille met bloedverdunners.
      Theoretisch kan er een interactie zijn met enkele klassieke tricyclische antidepressiva, met clozapine, met theofylline en propranolol, omdat die allemaal in de lever worden gemetaboliseerd door CYP1A2, waarvan kamille een inhibitor is. Theoretisch kunnen de spiegels van die geneesmiddelen dus stijgen indien gelijktijdig kamille wordt gebruikt, en moet dus gewaakt worden voor overdosering.
      Niet-steroïdale antiflogistica lijken dus veilig.

    1. Er is een verschil tussen iets dat ‘hormoonregulerend’ is of kan zijn, en een hormoon.
      De pil is niet hormoonregulerend, het bevat gewoon hormonen.

      Hoewel hier en daar wordt gesuggereerd dat teunisbloem zogenaamde fyto-oestrogenen bevat, blijft dat nog steeds heel erg twijfelachtig.
      Ik vind nergens, ook niet in de wetenschappelijke literatuur, verwijzingen naar interacties tussen de pil en teunisbloemolie. Dit soort vragen stel je echter best ook even aan je huisarts en/of je apotheker, die een overzicht hebben van alle medicijnen die je mogelijk slikt.

    1. Zoals ik hier boven al aangaf: “Wie zich in de materie verder wil verdiepen verwijs ik naar Drug Digest, en wel naar dat deel van de site dat heel uitgebreid de bijwerkingen en contra-indicaties beschrijft van een lange lijst kruiden en voedingssupplementen.”
      Overleg met de arts die je je geneesmiddelen voorschrijft is ook steeds belangrijk.

  5. ik gebruik valeriaan,maar heb wel ascal 80, dus bloedverdunners mijn eigen arts heeft niks met zulke medicijnen, dus daar kan ik niet op bouwen. zou u mij kunnen vertellen of dit kan of niet
    mvg sophia

  6. Hallo,

    ik gebruikt sinds kort ’s ochtends Sipralexa 10mg (SSRI) en ’s avonds 15mg Remergon (Mirtazapine) (behoort tot de groep tetracyclische antidepressiemiddelen).

    Ik zou graag een keelspray willen gebruiken van het merk Weleda. Weleda gebruikt salie in de nieuwe Bio Salie Keelspray, een zuiver plantaardige spray. Naast salie, bevat deze ook een tinctuur van kamillebloem, ook gekend om haar verzachtende en kalmerende werking.

    Mijn vraag is, zijn er interacties tussen die 2 antidepressiva die ik gebruik en die keelspray waar salie en een tinctuur van kamillebloem in zit?

    Ik zal u enorm dankbaar zijn als u me terug iets kunt laten wten…

    Welgemeende groetjes,
    Jean-Claude

  7. En als laatste wou ik ook vragen of er interacties zijn met die 2 antidepressiva die ik neem en tijm? Want zou eventueel ook Tijmsiroop willen gebruiken voor mijn keel, ook van het merk Weleda.

    BIO Tijmsiroop bevat onder andere echte tijm, moutextract, rietsuiker en anijs. Deze planten staan bekend om hun ontspannende en rustgevende invloed op de luchtwegen.

    Ik zal u echt vreselijk dankbaar zijn moest je mijn 2 vragen kunnen beantwoorden…

    Groetjes,
    Jean-Claude

    1. Jean-Claude, Ik heb even nagezocht op de interactie-checker van Drug-digest wat de interacties zijn tussen Escitalopram (Sipralexa/Lexapro), Mirtazepine (Remeron/Remergon), Salvia officinalis en Matricaria chamamilla. (Thijm was niet in de productenlijst terug te vinden)
      Het resultaat van die query levert op, dat er geen interacties bekend zijn tussen de antidepressiva enerzijds en de kruiden anderzijds (wat niet hoeft te betekenen dat die er niet zijn, alleen gebeurt daar nauwelijks onderzoek naar).
      Over beide kruiden wordt wel gemeld, dat ze de bloedstolling kunnen verminderen, en dus potentieel die werking wel onderling versterken.

      Dit geeft jou dus verder weinig duidelijkheid: in elk geval zijn er geen belangrijke interacties bekend tussen de AD’s en de kruiden.

  8. Beste Anne,

    alvast heel erg bedankt voor uw snelle reactie, stel ik enorm op prijs hoor…

    Ik heb nog een ander vraagje; zijn er wisselwerkingen bekend tussen die 2 antidepressiva die ik neem en Boswellia Serrata Extract?

    Zijn er ook wisselwerkingen met Teunisbloem bekend?

    En als laatst wou ik even vragen of er ook wisselwerkingen bekend zijn met VSL#3 (Probiotica)?

    Indien er geen wisselwerkingen zijn, denk je dat het verstandig is om Boswellia Serrata Extract en Teunisbloem op dezelfde dag te gebruiken samen met mijn antidepressiva?

    Verder gebruik ik ook nog Omega-3 supplementen in hoge doseringen, omdat het het goed is voor de cholesterol en omdat hoge doseringen ontstekingremmend zouden werken…

    Ik ben kort gezegd op zoek naar meer onstekingremmers, maar dan natuurlijke ontstekingremmers.

    Wat helpt bij mij is Ibuprofen 600mg maar ik neem het niet meer omdat het mijn maag beïnvloed…

    Tips en adviezen zijn uiteraard ook welkom

    Hopelijk lees ik meer hierover

    Welgemeende groetjes,
    Jean-Claude

  9. Ah ja, voor alle duidelijkheid, het probleem bij mij is dat ik een chronische keelontsteking heb, daarom dat die Ibuprofen helpt maar ik moet het zoveel mogelijk vermijden omdat het niet goed is voor mijn maag…

    Daarom ben ik dus op zoek naar natuurlijke pijnstillers/ontstekingremmers, misschien weet jij wel wat meer hierover?

  10. hallo Anne

    ik heb een hond van 8jaar die all geruime tijd aan de ziekte van Cushing lijdt
    waarvoor hij Vetoryl 30 (Trylostane) krijgt

    nu heeft hij erg veel last van atrose en reumatische pijnen in zijn gewrichten
    en vond ik van de week ergens op een site het natuurlijk middel tegen pijnlijke
    gewrichtsaandoeningen …..AmiQure dogs Mobility bestaat voornamelijk uit kruiden en glucosamine

    op de site staat dat er wolfsklauw in zit (een natuurlijke aspirine?)
    mijn vraag is of het kwaad kan als ik dit voedingssuplement samen met de vetoryl ga geven …….

  11. Ik slik mirtazapine en nortrilen, ik ben in de overgang en soms hoor je dat vrouwen in die periode meer stemmingswisselingen kunnen krijgen. ben daar een beetje huiverig voor omdat ik die sowiezo al heb.
    Nu op zoek naar een ondersteuning,van Ymea of isoflavonen, davitamon.
    Ik weet dat st janskruid (hypericum) niet gecombineerd mag worden met anti depressiva maar hoe zit het met
    salvia officinalis
    zilverkaars
    dong Quai
    zoethoutwortel
    agnus cactus
    graag hoor ik van u mvg Ingeborg

  12. Hallo.

    ik wil graag agnus cantus gaan gebruiken omdat ik al jaren last heb van migraine aanvallen tijdens de menstruatie.
    ik gebruik ook de pil. Kan dat samen?

    Groetjes.

  13. Zou ik zilverkaars ( vitototaal) kunnen gebruiken samen met CERAZETTE (desogestrel)? Deze anticonceptiepil bevat geen oestrogeen.

  14. Hallo, ik gebruik al jaren Paoxetine en laatst gaf iemand mij het advies om daarnaast Rhodiola te gaan gebruiken. Ik heb nu twee keer die combinatie geprobeerd en heb het gevoeld dat samen slikken een onrustig en onzeker gevoel teweeg brengt. Kent u de combinatie en de invloed op elkaar ? gr Henk

  15. Geachte heer/mevrouw,

    Ik gebruik reeds 20 jaar Seroxat (antidepressiva), met name door mijn evenwichtsstoornis, hetgeen destijds heeft geleidt tot meerdere angst- en paniekaanvallen.

    Nu wil ik multivitaminen slikken (lees: Centrum Energie), waar ook Ginseng en Ginkgo Biloba in zit.

    Heeft dit effect op mijn gesteldheid?

    In afwachting van uw reactie,

    Met vriendelijke groet,

    Jean Lemmens

  16. Ik ben aan het herstellen van een Burn-out met angstklachten. Ik wil Rhodiola gaan gebruiken, samen met meidoorn. Is dit aan te raden?

  17. Hallo Anne Tanne,
    Mag je Bromelaine innemen als je oop Lamotrigine gebruikt ?
    Alvast mijn dank,
    Groet van Jacqueline

  18. beste Anne ,ik heb Citalopram 20mg en Alprazolam 0.5 mg voorgeschreven gkregen(nerveus en angstaanvallen ) maar ik wil ze niet nemen.Ik zoek iets natuurlijks,ik dacht : Ochtends Rhodiola, overdag valeriaan en passiflora, en avonds L-Theanine. Daarnaast vitamine B complex,magnesium en visolie. Wat vindt u van? of misschien nog andere suggesties? kan ik bovengenoemde allemaal samen gebruiken? Ik wil niet verslaafd aan medicijnen raken,maar leven met angsaanvallen is niet te doen.Ik hoop dat u mij snel kan antwoorden. groet Maria

    1. Maria,
      Ik ken jou enkel via dit berichtje op het internet.
      Elders op mijn site zeg ik over vragen ivm vragen over behandeling met kruiden het volgende:

      … dat ik niet inga op vragen naar de behandeling met kruiden van kwalen allerhande. Ik ben hierin absoluut onvoldoende geschoold, bovendien is het onmogelijk om op afstand een goede diagnose te stellen, laat staan een verantwoorde behandeling te starten.
      (…)
      Ik beantwoord enkel algemene vragen, en ga niet in op persoonlijke situaties. Nogmaals: op afstand zijn geen goede diagnoses te stellen, adviezen te geven.

  19. Hoi Anne ,

    ik heb een vraagje , kun jij me vertellen of je tarwekiemolie samen met teunisbloemolie , st -janskruid, de passieflora en de magnesiumolie van zechsal veilig kunt gebruiken ? Mijn man zit nl in een serieuze dip ( wil niet naar de dokter ) een te hoge bloeddruk en hartslag , en is heel erg gestrest . Ik heb zelf wat opzoekwerk proberen te doen en deze dingen in huis maar weet niet voor 100% zeker of de combi veilig is . Alvast bedankt

  20. Beste Anne , dank u wel voor de snelle reactie en alle begrip dat u er de tijd niet voor heeft maar ….kunt u mij dan mss even wegwijs maken waar ik de juiste informatie best kan opzoeken want ik heb eerlijk gezegd geen idee ;0(

  21. Misschien heeft iemand anders een idee waar ik de juiste informatie zelf kan vinden? Ik zou er heel erg mee geholpen zijn als ik het juiste opsporingswerk kan doen :0)

  22. Beste,

    Heeft brandnetel (niet als je er door geprikt wordt maar als je het consumeert) een wisselwerking of interactie met de anticonceptiepil? Wordt de werking van de anticonceptiepil door brandnetel beinvloed..? Ik moest me niet aanstellen van mijn moeder enn het eten opeten..

    Met vriendelijke groeten,

  23. Beste,
    Mag sipralexa gecombineerd worden met valeriaan, hop, melisse,ginkgo biloba?
    Zijn er bijwerkingen met deze combinaties bekend?
    Dankuwel
    Vriendelijke groeten

    1. Van Escitalopram (Lexapro, Sipralexa) zijn vooral interacties beschreven met St Janskruid.
      Dat er weinig andere interacties beschreven zijn betekent natuurlijk nog niet dat die er niet zijn, maar wel dat die niet beschreven zijn.
      Ga ervan uit: hoe krachtiger de werking van een kruidenpreparaat, des te meer kans dat er interacties met geneesmiddelen zijn.

  24. Ik had ook een vraagje. Ik gebruik seroxat 30mg en sinds kort heb ik zafranax ontdenkt. Volgens de apotheker mocht ik dit samen nemen omdat het om een ‘natuurlijk’ product gaat. Maar, ik merk dat mijn hartritme stoornissen verergeren (hievoor neem ik bisoprolol). Zou het kunnen dat zafranax een natuurlijk bestanddeel bevat, dat ik in principe niet mag nemen?

  25. Heb gelezen dat het nemen van kurkumapilletjes maagzuur en maagproblemen zou versterken. Weet u hier iets meer over? Ik zou ze graag nemen maar heb wel maagproblemen.
    Hartelijk dank

  26. Beste Anne,

    Kan L-Theanine Omega 3 dat mijn zoon gebruikt voor ADHD worden gecombineerd met Valdispert Rust extra sterk? In verband met stres en hyperventilatie.
    Graag hoor ik uw reactie.
    Groetjes, Annemarie

  27. Beste Anne,

    Is Guldenroede thee en Kamillethee geschikt om te drinken bij Bloedverdunners?!

    Ik slik ook nog ACE-remmers tegen hoge bloeddruk. Ik heb een jaar geleden een ablatie gehad, vanwege Boezemfibrilleren!

    Hartelijk dank voor alle informatie,

    groetjes, Marianne

    1. Marianne, ik geef geen medische adviezen. Je richt je hiervoor best tot een arts met een gezonde belangstelling voor fytotherapie en een goede kennis van jouw dossier.

    2. Beste
      Hebt u enig idee of citroenmelisse en valeriaan genomen mogen worden in combinatie met nogal zware bloeddrukmedicatie. Hierdoor is mijn hartslag sowieso laag, rond 50. Hij zou niet nog mogen zakken.
      Bedankt voor de info!

  28. Beste,

    Is er een probleem voor het gebruik van Heermoes in combinatie met een bloedverdunner op basis van Warfarine?

    Grtjs Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.