Het nut van bladluizen

'Dood en Vernieling in miniatuur' | Foto: Mark Robinson CC BY-NC 2.0

In mei... kruipen de bladluizen uit hun ei!

Een blik op de onderwerpen op tuinfora en in dito Facebookgroepen, en dan kan je er niet omheen: De tijd van de bladluizen is weer aangebroken!
Er komen foto’s voorbij van de witte pluisjes van de Beukenbladluis (Phyllaphis fagi), van de zwarte bolletjes van vlierluis (Aphis  sambuci) en de zwarte bonenluis (Aphis fabae), of de Gele Rozenluis op rozen of aardbeien…
En dan is de vraag niet: ‘Welke soort is dit?’, maar ‘Wat doe ik hiertegen?’

Mijn korte antwoord op die tweede vraag is: ‘NIETS’!

Mijn lange antwoord begint met: ‘Waarom wil je die nuttige diertjes in hemelsnaam verdelgen?’

Wat bladluizen doen voor je tuin...

Mei is de maand dat je hele tuin als het ware ontploft! Alles groeit en bloeit, het is een lust om er doorheen te lopen…
En dan ontdek je plots bladluizen op je geliefde planten.
De meest gehoorde reactie is: ‘HELP!’
De meest passende reactie is: ‘Gelukkig!’

Want met de komst van bladluizen start een prachtige keten van opeenvolgende gebeurtenissen in in je tuin, gebeurtenissen die je tuin alleen maar ten goede komen!

Sluipwesp tussen bladluizen | Foto: KevPBur - CC BY-NC 2.0

Bladluizen in je tuin werken immers als een magneet op een heleboel diertjes die je maar al te graag in je tuin hebt!

Lieveheersbeestjes zijn misschien de meest bekende vijanden van bladluizen, maar het zijn lang niet de enige. Wat dacht je van sluipwespen?
Heel wat sluipwespen parasiteren onder andere op bladluizen. Ze leggen een eitje in één van die vreetmachientjes, en daaruit ontwikkelt zich – als we de bladluis tenminste een normale levensspanne gunnen – weer een nieuwe sluipwesp die op haar beurt weer een heleboel bladluizen als kraamkamer zal gaan gebruiken

Zweefvlieglarve tussen bladluizen | Foto Bob Knight - CC BY-NC 2.0

Zweefvliegen, die als bestuivers een belangrijke rol spelen, zijn als larve verzot op bladluizen, en kunnen daar flinke hoeveelheden van opeten.
En dan heb ik het nog niet over gaasvliegen gehad…

En natuurlijk zijn er niet alleen de roofinsecten die graag een bladluisje meepikken, ook vogels doen er hun voordeel mee.  Ik zie elk voorjaar hoe de mezen de beukenbladluis van jonge beukentwijgjes rissen, om met een bekvol terug naar het nestkastje te vliegen.

Jonge grasmus snoept bladluizen en mieren | Foto: Kentisch Plumber - CC BY-NC-ND 2.0

En dan wordt het zomer...

En als de bladluizen in de loop van de late lente en de vroege zomer weer op hun retour zijn? Dan pluk jij pas de echte vruchten van het feit dat jij de bladluizen hebt laten leven:
Je tuin heeft nu immers een gezonde hoeveelheid roofinsecten, die je dan weer helpen om later de typische zomerplagen (bv trips, de zgn ‘donderbeestjes’) het hoofd te bieden.
Ook de bestuivers heb je een handje geholpen: de zweefvliegen die zich als larve hebben dikgegeten aan bladluizen, helpen nu op hun beurt bij de vruchtzetting in je tuin.
En een mooi extraatje: door al die insecten in je tuin – of dat nu de vermaledijde vegetariërs zijn of de welkome carnivoren – zijn er ook heel wat insectenetende vogels die jouw tuin als hun favoriete take-away beschouwen.

Wat als je bladluizen bestrijdt?

Als je dus bladluizen gaat bestrijden, of dat nu is door ze van de struik te spuiten, ze te behandelen met brandnetelgier of ze met de hand plat te drukken, het resultaat is hetzelfde:

Je hebt minder bladluizen, waardoor er in de zomer minder roofinsecten in je tuin zijn, en je dus geplaagd zal worden door andere vervelende beestjes in de zomer.

 

Ik daag je uit!

Durf je het aan?
Durf je het aan om nu eens helemaal niks meer te doen tegen bladluizen?

Ik zeg het vaak: ik ben een luie tuinier, en zo’n uitdaging is voor mij dus een no-brainer.  Als ik iets met minder werk kan klaarkrijgen, dan zal ik voor die oplossing kiezen.
Ik heb dus nog nooit, zelfs niet in de beginfaze van onze intussen 25 jaar oude tuin, ook maar iets gedaan aan de bladluizen.
En het gevolg is dus, dat ik voor dit blogberichtje beroep moest doen op een aantal rechtenvrije foto’s van andere (en betere) fotografen.  In onze tuin is immers nauwelijks een bladluizenkolonie te vinden die die naam waardig is.
Het wemelt er echter van de roofinsecten en de vogels… 
En die enkele bladluis? Ach….

 

Wie de vogels wil horen zingen in zijn tuin, moet de bladluis op de rozenknop verdragen...

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Het nut van bladluizen

  1. Hoe zit het dan met bladluis op je balkon, waar je maar 1 bak met planten hebt staan welke helemaal onder de bladluis zit? Dit lijkt me niet echt interessant voor de sluipwesp, sweefvlieg etc. Ik heb het al eens eerder laten gebeuren op mijn balkon, waar ik er zelfs nog twee andere planten bij had en een insectenhotel heb aangeschaft, maar helaas hebben alle plantjes het na de infasie van de bladluis niet gehaald. Dus, nog tips voor het balkon?

    1. Daar leg je inderdaad een vinger op een lastig probleem… In een tuintje in een bak is inderdaad bijna onmogelijk een echt ecologisch evenwicht te bereiken. Je zou dan al een heleboel bakken, moeten voorzien, samen met je balkonbezittende buren. Maar ook dan blijf je geconfronteerd met het feit dat een plant in de weinige aarde van een bak veel kwetsbaarder is dan in een tuin.
      Wat mij betreft kan je dus bij bladluizen op een balkonnetje je toevlucht nemen tot een waterstraal of tot het met je vingers fijnwrijven van de misdadigers.
      Probeer insecticiden te vermijden, ook zogenaamd biologische, want die gaan meestal zowel schadelijke als nuttige insecten doden. Zie hiervoor mijn stukjes over zogenaamd biologische insecticides.

  2. Wauw, mooi! Dit klopt precies. Ik laat ze altijd hun gang gaan. In mijn (nogal grote) tuin met veel grote bomen, staat precies bij de ingang (iedereen moet daar langs) een soort Wachter: een mooie vlier. Ze zit in mei altijd stampvol bladluizen, maar ze groeit en bloeit en leeft en houdt de wacht en daagt iedereen die langskomt uit… en dan ineens, plotseling, is alle luis verdwenen en is ze weer helemaal ‘schoon’. De vele andere vlieren hebben geen luis. Alsof die ene vlier alles opvangt. In elk vliermedicijn dat ik maak, doe ik altijd iets van juist deze vlier. Als een soort wachter.

  3. Goed stuk!!
    Het zijn heel interessante beestjes. Ik laat ze lekker hun gang gaan en probeer zo veel mogelijk soorten in de tuin te determineren en te fotograferen.
    Groeten, Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.