Goudsbloem – recepten

Goudsbloemblaadjes hebben niet erg veel smaak, maar geven een mooi geel accent aan gerechten. Ze worden zowel in zoete als in hartige recepten toegepast, vergelijkbaar met saffraan.

Enkele cosmetische recepten vind je hier ook.

(Naar beschrijving Goudsbloem)

Goudsbloemensaus

  • 1 kop Goudsbloemblaadjes
  • 1 ei
  • 1 kop boter
  • 1 kop suiker
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel gerapte citroenschil
  • water

Maak een smeuïge massa van de zachte boter, de suiker en het losgeklopte ei.
Voeg er de Goudsbloemblaadjes, het citroensap en de geraspte schil aan toe.
Plaats het pannetje au-bain-marie.
Meng heet water met de massa.
Roer tot er een dikke saus ontstaat.
Lekker bij ijs of pudding.

Goudsbloemenrijstpap

  • 2 eetlepels Goudsbloemblaadjes
  • 1/2 kopje papkokende rijst
  • 4 kopjes melk
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 3 eetlepels maïzena

Voeg aan de melk een eetlepel verse Goudsbloemblaadjes toe.
Verwarm de melk zachtjes.
Roer de rijst nu onder de melk en laat al roerend gaar worden.
De rijstpap kan ingedikt worden door toevoeging van de in melk opgeloste
maizena.
Voeg suiker naar smaak toe.
Serveer de rijstpap in schaaltjes, waarin voordien wat verse
Goudsbloemblaadjes gestrooid werden.

Goudsbloemensoep

  • 2 eetlepels Goudsbloemenblaadjes
  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels fijngesneden selderij
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 l water
  • 1/2 l melk
  • zout, peper
  • 1 eetlepel bloem.

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes.
Fruit de fijngesnipperde ui, de stukjes aardappel, de selderij en de peterselie in een diepe pan met olie.
Voeg er nu water aan toe, maar zorg ervoor dat alle groenten net ondergedompeld zijn.
Laat de soep een 20-tal minuten zachtjes sudderen.
Voeg daarna een halve kop melk toe.
Los in de resterende melk een beetje bloem op en giet dit mengsel bij de soep.
Breng de soep al roerend tot haar kookpunt.
Voeg er tenslotte de Goudsbloemblaadjes aan toe.
Blijf nog eventjes roeren tot de soep gebonden is.
Kruid naar eigen smaak.

Hard gekookte eieren gevuld met Goudsbloemen

  • 12 verse Goudsbloemen
  • 2 koffielepels gedroogde bloemblaadjes
  • 6 hardgekookte eieren
  • 80 g mayonaise
  • 1/2 koffielepel zout
  • peper

Ontdoe de hardgekookte eieren van hun schaal en snijd ze in de lengte door.
Haal er voorzichtig de eierdooiers uit en prak deze fijn.
Voeg er de mayonaise, zout, peper en de fijn gemaakte gedroogde
bloemblaadjes aan toe en meng alles goed.
Vul de eiwithelften met het mengsel.
Versier de gevulde eieren met de bloemblaadjes.
Koel serveren.

Cosmetische recepten

Goudsbloemzalf

Bestel bij de slager een portie niervet
Smelt het niervet tot het helder is en voeg een kleine portie goudsbloemblaadjes toe. Ze geven langzaam hun kleur af…
Haal de bloemblaadjes er uit, en voeg een nieuwe portie toe. Ga hiermee door tot het vet een licht oranje kleur heeft.
Doe in bokalen die je grondig hebt schoongemaakt met sodawater. Laat onderste-boven afkoelen.

Om de houdbaarheid van de zalf te bevorderen gebruik je bij voorkeur gedroogde bloemblaadjes: als je verse bloemblaadjes gebruikt zal het water dat zich daar nog in bevindt tot een verminderde houdbaarheid leiden.

Auteur: Angel Anaconda

Calendula-olie

  • goudsbloemblaadjes
  • basisolie

Voeg aan een paar handenvol gedroogde goudsbloemblaadjes een een basisolie naar keuze (zie ook bij basisbereidingen) toe, zodanig dat de bloemblaadjes net onderstaan, en er niet te veel lucht in de pot zit…
Zet de pot gedurende twee weken op een warme plek, en pers dan zoveel mogelijk olie uit de bloemblaadjes. Voeg nogmaals een hoeveelheid bloemblaadjes toe en laat opnieuw trekken. Dit kan je vervolgens nog één keer herhalen…

(Naar beschrijving Goudsbloem)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Goudsbloem – recepten

  1. Beste,
    is het mogelijk om de infusie in de oven te plaasten i.p.v. vier weken te wachten? Zo ja, hoelang moet het in de oven en op welke temperatuur?
    mvg

  2. Hallo,

    Ik ga ervan uit dat jij de blaadjes vers gebruikt in je recepten? Kan ik even gemakkelijk gedroogde goudsbloemblaadjes gebruiken? En dezelfde vraag heb ik eigenlijk ook voor al je andere recepten. Kan ik met gedroogde blaadjes werken, waarmee moet ik dan rekening houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.