Jaren geleden vertelde ik het al: hoewel de Grote brandnetel een belangrijke waardplant is voor meerdere vlinders, hoef je je niet schuldig te voelen als je liever geen netels in je tuin hebt.
Netels groeien overal
De verklaring daarvoor is simpel: als er één plant is, die niet bedreigd is, dan is het wel de Grote brandnetel. Brandnetel is immers een stikstofminnende plant bij uitstek. Waar veel stikstof in de bodem zit, zal je al snel brandnetels zien verschijnen. En verdwijnen doen ze daarentegen niet zo snel.
Niet alleen in ruigtes op de boerenbuiten, in natte broekbossen, maar ook op braakliggende plekjes in de stad zie je al snel brandnetels verschijnen.
Vlinders zorgen goed voor hun kroost
Er zijn een heleboel vlinders waarvoor de Grote Brandnetel een waardplant is. De wetenschappelijke naam van de Kleine Vos is zelfs ‘Aglais urticae’, de Aglais van de brandnetel.
En dan zijn er nog de Atalanta, de Dagpauwoog, de Gehakkelde Aurelia, de Distelvlinder…
En als elke goede ouder probeert ook een vlindermoeder ervoor te zorgen dat het haar kroost niet aan voedsel ontbreekt.
Eitjes zal ze daarom liever leggen in een grote massa brandnetels dan in een klein bosje in een tuin.
Vlinders kunnen vliegen
Om maar eens een open deur in te trappen: Vlinders kunnen vliegen. En eens een vlinder uit zijn pop gekropen is, blijft hij niet in de buurt van de brandnetels hangen, maar legt hij – eventueel lange – afstanden af op zoek naar nectarbevattende bloemen.
En dan komt hij dus gemakkelijk ook in brandnetelloze tuinen terecht.
De wetenschap bevestigt het:
Jennifer Owen was een vermaard Engels entomoloog (insectenkundige) die er haar levenswerk van maakte om het insectenleven in haar stadstuintje te bestuderen. In ongeveer 30 jaar beschreef ze net geen 2000 verschillende insectensoorten die ze in haar tuin vond. Daarbij zaten een aantal soorten waarbij tot dan toe werd aangenomen dat ze niet voorkwamen op de Britse eilanden, en zelfs een aantal die nog niet eerder beschreven waren.
Maar op de 15 jaar dat ze drie bosjes brandnetels in haar tuin had, heeft ze daar niet één rups op waargenomen.
En ook tijdens het BUGS-project van de universiteit van Sheffield werd onderzocht of de aanwezigheid van brandnetels in een tuin van toegevoegde waarde was voor de biodiversiteit.
En ook hier was het antwoord negatief: In tuinen mét brandnetels werden absoluut niet meer vlinders waargenomen dan in tuinen zonder brandnetels.
Wat heeft wel toegevoegde waarde?
De brandnetels mag je dus zonder gewetensbezwaren verbannen uit je tuin (behalve dan een bosje om te oogsten in het voorjaar!)
Maar wat doe je dan wel voor vlinders in je tuin?
Vlinders willen nectar, en nectar vind je in bloemen!
Zorg dus voor een hele lange ‘bloeiboog’ in je tuin: zorg dat van heel vroeg in het voorjaar tot in het late najaar iets bloeit.
De Gehakkelde Aurelia bijvoorbeeld, is een vlinder die je van maart tot oktober kan waarnemen, maar in zachte winters waren er soms al waarnemingen in januari, of nog in december.
Zorg voor andere waardplanten!
Brandnetels zijn er dus echt genoeg te vinden, ook buiten jouw tuin…
Als je dus echt waardplanten voor vlinders wil aanplanten, dan heb je nog keuze genoeg…
De Kleine Vuurvlinder houdt van de kleine zuringsoorten als veld- en schapenzuring.
Kruisbloemigen zoals koolsoorten maar ook damastbloem, look-zonder-look… zijn bij heel wat vlinders in trek.
De Koninginnenpage kiest dan weer schermbloemigen zoals Venkel en – al dan niet Wilde – peen als kraamkamer.
En de Gehakkelde Aurelia, die in dit blogberichtje figureert?
Hoewel die meestal voor brandnetels kiest, is dat geen absolute voorkeur: dit blogberichtje ontstond, toen ik een paar rupsen ervan in een aalbessenstruik ontdekte. En inderdaad… ook dat is een waardplant voor deze vlinder!
Maar ze moeten natuurlijk ook niet weg, die netels. Ik ben er te lui voor om ze allemaal helemaal te verwijderen. Ik houd ze wel onder controle.
Natuurlijk moeten ze niet weg… (Hier blijven er ook voldoende staan om van brandnetelsoep te kunnen genieten!)-
Ik krijg er alleen de kriebels van als men doet alsof het summum van een diervriendelijke tuin een tuin met brandnetels is. Een tuin kan op en top diervriendelijk en biodivers zijn, zonder die brandnetels. En zeker mensen met een kleine tuin waar elke vierkante centimeter telt, mogen met een gerust hart die brandnetels verwijderen….