Sint-Janskruid – recepten

Sint-Janskruid wordt in de keuken niet of nauwelijks toegepast. Het belangrijkste gebruik is medicinaal,
en daarom beperk ik mij hier tot een recept voor Sint-Jansolie.

(Naar beschrijving Sint-Janskruid)

Sint-Jansolie

Pluk op een zonnige ochtend, als de dauw is verdampt, een flinke hoeveelheid (pas)geopende bloemetjes van het Sint-Janskruid. Doe de bloemetjes in een pot van helder glas en overgiet ze met een koudgeperste plantaardige olie, bij voorkeur van biologische teelt.
Laat het geheel op een warme plaats of in de zon gedurende een drietal weken trekken. Zeef de bloemetjes vervolgens uit de olie, en voeg eventueel een nieuwe lading bloemetjes en herhaal het proces. Bewaar de gefilterde olie in flesjes van donkergekleurd glas, op een donkere en koele plaats.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Sint-Janskruid – recepten

  1. @Els Goris: Hierover was een tijd geleden nog een draadje op de kruidenmailinglijst van Henriette Kress. De meeste herboristen op die lijst waren het er met elkaar over eens dat gedroogd sint-janskruid wel gebruikt kan worden in thee (voor bv de anti-depressieve werking), maar dat het weinig nut had om er een maceraat van te maken (weken in olie).
    Eén iemand had toch ervaring met het maken van olie van gedroogd kruid, maar zij vermelde dat ze het kruid dat in olie verwarmde, en daarna toch nog een jaar liet trekken voor het bruikbaar was. Het lijkt dan ook zinniger om gewoon de eerstvolgende bloeiperiode van het kruid af te wachten, en dan op een paar weken tijd olie te trekken van vers kruid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.