Plantaginaceae – Weegbreefamilie

Geavanceerde tweezaadlobbigen / Asteriden / Lamiiden / Orde van de Lamiales / Plantaginaceae

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto – je kan de foto’s terug sluiten door er opnieuw op te klikken, of ze open laten en verslepen.)

Cymbalaria

Cymbalaria muralis – Muurleeuwenbek

Digitalis – Vingerhoedskruid

Digitalis purpurea – Vingerhoedskruid

Nadat iemand een keer zaad van een gecultivar in mijn tuin had rondgestrooid, heeft het me jaren gekost om de kenmerken daarvan weg te krijgen. De kelken van die cultivar stonden helemaal rondom de stengel, waardoor de plant er langs alle kanten hetzelfde uitziet. Bovendien hingen de kelken niet zo mooi naar beneden als bij deze, maar staken ze als het ware recht vooruit. Nee, geef mij de wilde vorm maar.

Linaria – Vlasleeuwenbek

Linaria vulgaris – Vlasbekje

Plantago – Weegbree

Veronica – Ereprijs

Veronica hederifolia – Klimopereprijs

Zowel de kleur van de bloem (wit tot bleeklila ipv blauwlila met witte voet), als de groeiplek (op beschaduwde, zandige grond ipv op akkers en open plekken in grasland). Bovendien lijkt de vruchtsteel rondom behaard, daarom eerder V. hederifolia subsp. lucorum dan V. hederifolia subsp. hederifolia.
De bloemetjes hebben een doorsnede van hooguit 2,5 mm, maar er zijn ereprijssoorten waarvan de bloemetjes nog kleiner zijn.

Veronica serpyllifolia – Tijmereprijs


Ik ben altijd blij verrast als ik in mijn bloemenweitje een nieuw plantje ontdekt, al is het een klein onopvallend ding, zoals deze Tijmereprijs.
Het staat op een plekje met nog een aantal hele kleine bloemetjes. Je moet dus op je buik om ervan te genieten, maar dat heb ik er voor over.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.