Lavendel – Lavandula angustifolia

Lavendel is een kruid, een geur die iedereen kent. Voor sommigen roept het het beeld op van zalige zomervakanties in de Provence, voor anderen is het de geur van oma en haar linnenkast… Maar lavendel is veel meer dan dat…

Beschrijving

Lavendelveld - Foto: Gregde - Creative Commons LicenseHet geslacht Lavandula omvat 21 aromatische, groenblijvende vaste planten en heesters die inheems zijn in het hele Middellandse-Zeegebied. De soorten verschillen onderling in groeiwijze, blad en bloemkleur, die varieert van het karakteristieke lavendelblauw tot verschillende tinten paars en wit. Doordat lavendel al heel lang wordt gekweekt zijn de meeste tuinplanten hybriden en cultivars en een juiste determinatie is vaak bijzonder moeilijk.

Lavandula angustifolia:
Een kleine, zomerbloeiende heester met een hoogte van 25 tot 200(!) cm met behaard, lijnvormig blad dat tot 6 cm lang is, aan rechtopstaande of opstijgende viltige, later verhoutte stengels.
(De genoemde hoogte van 2m lijkt ons allicht verbazend, doch wij zijn gewend Lavendel uitsluitend als een gesnoeid struikje te zien, waarvan jaarlijks vrijwel de hele nieuwe groei wordt weggehaald.)
De blaadjes zijn eerst grijzig, worden later groener. Het blad blijft in de winter aan de struikjes. De kleine paarse bloemetjes – die bij nauwkeurig bekijken verraden dat de lavendel een lipbloemige is – zitten in aren aan tot 35 cm lange bloeistengels, die, zoals ook typisch voor de lipbloemigen, vierkant zijn op doorsnede. De 2-zijdig symmetrische bloemetjes staan in meestal dichte kransen in een 2 tot 9 cm lange aar.
De schutbladen (tot 5 mm) zijn anders dan de bladeren ruitvormig tot eirond.
De bloemkelk (5-8mm) is 13-nervig, met kleine tanden.
De kroon (9-13mm) is paars of paarsblauw, en 2-lippig; bovenste lip 2-slippig, onderste 3-slippig.
De vrucht bestaat uit 4 kleine nootjes.

Enkele cultivars:

(Zie ook de site van Roger Bastin)

Lavandula angustifolia ‘Folgate’
Vorm met rijkelijk paarsblauwe bloemen en smalle, grijsgroene bladeren. (60 cm)
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’
Een compacte lavendel met donkerpaarse bloemen en kleine zilveren blaadjes. Langzame groei.(50 tot 75 m).
Lavandula angustifolia ‘Loddon Pink’
Een compacte lavendel met lichtroze bloemen en smalle grijsgroen bladeren (60 cm)
Lavandula angustifolia ‘Munstead’
Dwergvorm, smalle grijsgroen blad, blauw-paars-rode bloemen, blauwer dan de meeste vari�teiten.
(50 cm)
Lavandula angustifolia ‘Nana Alba’
Compacte vorm met witte bloem (4 tot 5 cm lange aren) en dicht zilvergrijs gebladerte. (30 tot 38 cm)
Lavandula angustifolia ‘Twickle Purple’
Vorm met lange, zachte, paarse bloemstelen en brede grijsgroene bladeren. (60 tot 100 cm)

Lavandula latifolia
Het blad van de breedbladige lavendel is iets breder dan dat van de angustifolia, en mooi grijs door vilthaartjes. Hij is in onze streken niet volledig winterhard (verdraagt maximaal 10 graden vorst). In de winter van 2002-2003, met vrij langdurige, strenge vorst verloor ik, op één na, al mijn Lavandula’s latifolia, terwijl de angustifolia’s geen krimp gaven…

Lavandula x intermedia
Forse, variabele kruising tussen L. angustifolia en L. latifolia met bolvormige groeiwijze en lang grijsgroen tot grijs blad.
Van midden tot eind zomer draagt hij lange aren met donkerviolette tot witte, sterk geurende bloemen.
Deze cultivar werd ontwikkeld om de kwaliteiten van de L. angustifolia (die een eerder beperkt gehalte aan hoogwaardige etherische olie bevat) en de L. latifolia (die een hoge opbrengst heeft, van een kwalitatief echter minder waardevolle olie) te verenigen.
Het is deze lavendelsoort die momenteel het meest gekweekt wordt in de Provence.
Hier en daar vind je echter kwekerijen die de (duurdere maar waardevollere) L. angustifolia telen…

Lavandula viridis, groene lavendel
Deze lavendel heeft vrij breed, frisgroen blad en onopvallende witte bloempjes met groene schutbladen.
De plant heeft een scherpe citroenachtige geur.

Lavandula stoechas, kuiflavendel
Dichte bossige heester met smal lancetvormig, lichtgroen blad en donkerpaarse bloemen in 3 cm lange aren met bovenaan paarswitte schutbladen.
In koude streken toch wel winterhard op beschutte, droge plaatsen

Teelt en Oogst

Lavendel vraagt een goed doorlatende, neutrale tot lichtalkalische bodem (pH 6.9 tot 7.3) en een beschutte, zonnige
standplaats (een plekje tegen een zuidmuur is vaak een goed keuze).
Als je op klei tuiniert kan het nodig zijn een hoeveelheid zand en kalk onder te werken.

Plant de struikjes niet te dicht bij elkaar (exacte afstanden verschillen naargelang van de variëteit, en dus van de uiteindelijke grootte van het struikje) zodat de lucht er voldoende tussen kan circuleren en de plant snel opdroogt als ze door dauw of regen nat is geworden. Lavendel is immers een plant van een droog, warm klimaat, en zal in vochtige omstandigheden gevoelig zijn voor schimmelaantasting. De planten mogen echter ook weer niet blootgesteld worden aan te felle wind, waardoor de stengels zouden breken.

De klassiek aangeprezen combinatie van lavendel en roze of rode rozen is inderdaad mooi, maar zeker niet ideaal, omdat een bodem die gunstig is voor rozen over het algemeen te rijk is voor lavendel en omgekeerd. Lavendel in een
te rijke bodem zal weliswaar goed groeien, maar minder krachtig geuren en (dus) minder van zijn waardevolle etherische olie bevatten.

De plant kan vermeerderd worden uit zaad, maar vraagt een relatief lange kiemduur, minimaal een viertal weken.
Het is aan te raden het zaad vooraf 30-60 min te laten weken. Zaaien doe je best binnenshuis, en bodemwarmte is gunstig, maar niet noodzakelijk. Dek het zaaibakje af met plastic en plaats op een lichte, warme plaats. Als er na twee tot zes weken groene scheutjes verschijnen verwijder je het plastic. Gebruik eventueel verdunde kamillethee als je de plantjes water geeft. (Kamillethee wordt wel vaker toegepast als een versterkende en voedende stof voor planten. Ze heeft ook insectenverdrijvende eigenschappen.)
Verspeen de plantjes op het ogenblik dat hun eerste echte blaadjes verschijnen. Je kan de plantjes stilaan laten wennen aan de buitenlucht als ze zo’n 10 cm hoog zijn, en de bodem begint op te warmen. Verwacht de eerste zomer zeker nog geen bloei.
Vermeerderen kan echter eenvoudiger door scheuren of stekken. Voor stekken neemt men in de lente of de herfst 10 tot 20 cm lange stekken van de stengel.

Om de plant mooi bossig te houden is het aan te raden ze te snoeien: dat kan gebeuren in augustus, waarna er nog
voldoende nieuwe scheuten kunnen worden gevormd voor de winter, of in het vroege voorjaar. Bij het snoeien moet je erop letten niet tot in het oude hout te snoeien (het hout dat geen blaadjes meer draagt), want dat zal heel moeilijk nog
uitlopen. Als door omstandigheden de snoei verwaarloosd is, en de planten onderaan kaal en stakerig zijn geworden, kan je dit nog ‘redden’ door de plant op te rooien en dieper terug te planten (waardoor de kale takken onder de grond
zitten). De begraven takjes zullen worteltjes gaan vormen – hierdoor kan je eventueel het daarop volgende jaar de plant weer opgraven en scheuren.

De bloemetjes of het volledige kruid kunnen geoogst worden in het begin van de bloeiperiode, bij voorkeur bij wassende maan en op een zonnige dag als de ochtenddauw is verdampt. Op dat ogenblik bevat de plant haar hoogste
gehalte aan aromatische bestanddelen.
Kruiden rijk aan etherische olie zijn kruiden van de zon, en ikzelf vind het daarom belangrijker rekening te houden met ‘zonnig weer’.
Hou er wel rekening mee dat lavendel, gekweekt op onze
hoogte, medicinaal veel minder waardevol is dan die gekweekt op hoogten boven de 1000 m. In de Haute-Provence zijn enkele biologische kwekerijen van Lavendel, en als je daar in de buurt komt is dat het ogenblik om wat voorraad in te
doen…

(Terug naar boven)

lavendel - Foto: AnneTanne, Creative Commons License

Medicinaal Gebruik

Inhoudstoffen

  • Etherische olie
  • Looizuren
  • Coumarines
  • Flavonoïden
  • Triterpenoïden
  • Saponines

Eigenschappen

Lavendel is zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en balancerend, en tevens ontsmettend, bacteriedodend en pijnstillend. Bovendien heeft het kruid slijmoplossende en bloeddrukverlagende eigenschappen, is het krampstillend en
anti-nauseëus.
Ook is het een tonicum en zou het reuma tegengaan. Lavendel is tevens transpiratiebevorderend en koortsverlagend. Tenslotte is het kruid bloeddruk-verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen, en is een cholagoog.

Gebruik

Een lijst met indicaties voor het gebruik van lavendel is erg uitgebreid, ter illustratie een (nog steeds beperkt)
overzichtje: abcessen, acne, allergieën, aambeien, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, schurft, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed,
depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, ischias, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten…

Zowel een aftreksel, de tinctuur en de etherische olie van lavendel worden gebruikt voor hun zowel lichamelijk als
psychisch ontspannende effect. Het is dan ook een goed middel bij angst en zenuwachtigheid en de fysieke componenten daarvan, zoals nerveuze hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. Door de balancerende eigenschappen van de olie montert hij op, onderdrukt hij depressieve gevoelens en herstelt de innerlijke harmonie. Inderdaad is er naast de rustgevende, ook sprake van tonische eigenschappen, en herstelt het kruid de vitaliteit, vooral indien de adynamie
het gevolg is van nerveuze uitputting.

Het ontspannende effect van lavendel vindt ook toepassing bij spijsverteringsproblemen, bijvoorbeeld bij krampen en kolieken die het gevolg zijn van spanning en angst. Ook bij een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en indigestie kan lavendel worden toegepast, en het kan bovendien de eetlust bevorderen. Bij al deze gebruiken
geldt dat de werking het meest uitgesproken is als stress of angst aan de basis van de problemen liggen.

Als infusie, geënhaleerde olie of smeersel is lavendel ook bruikbaar in de behandeling van verkoudheid, hoest, astma, bronchitis, longontsteking, griep, keelontsteking en slijmvliesontstekingen. De thee kan ook worden gedronken bij maag- en darminfecties die braken of diarree veroorzaken.
De transpiratiebevorderende en koortsverlagende
eigenschappen komen het best tot hun recht indien als infusie (kruidenthee) gedronken.

Bij uitwendig gebruik is lavendel een effectief ontsmettingsmiddel bij snij- en schaafwonden en zweren. Wanneer de olie in onverdunde vorm bij brandwonden wordt aangebracht, stimuleert het de genezing van weefsels en reduceert het de vorming van littekens. Bovendien komen de pijnstillende eigenschappen hier ook goed van pas. In verdunde vorm is het een goede remedie tegen eczeem, acne en ontstoken spataders.

Waarschuwingen, bijwerkingen

Omdat Lavendel een licht menstruatiebevorderend middel is, dat de maandelijkse bloedingen kan oproepen of stimuleren, moet lavendelolie gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap worden vermeden (dit geldt dus niet voor het gedroogde kruid als aftreksel of als strooikruid).
Verder is lavendel veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er natuurlijk allergisch voor zijn. (Terug naar boven)

Naamgeving

‘Lavendel’ wordt meestal in verband gebracht met het Latijnse ‘lavare’ wat wassen betekent, omdat de Romeinen het al als badkruid gebruikten.
‘Angustifolia’ betekent smalbladig (angustus = smal, folium = blad).

In het Nederlands bestaan wellicht weinig volksnamen voor Lavendel, allicht omdat het van origine een uitheemse plant is die lange tijd uitsluitend in kruidentuinen te vinden was, en ook niet in onze streken verwilderd is.
Hoewel dezelfde opmerking zou kunnen gelden voor Engeland, blijken daar een hele reeks benamingen te bestaan voor de diverse soorten lavendel…
De lange siertuin-cultuur in het zuiden van dat land zal daar wel mede debet aan zijn…

Die ‘spijk’-lavendel is qua naamgeving hoe dan ook een discussie-geval: de benaming Spijk-lavendel (Lavandula spica) is in het verleden namelijk zowel gebruik voor de L. angustifolia (die ook wel L. vera en L. officinalis genoemd wordt, maar dit zijn – net als L. spica – geen officiële botanische benamingen), als voor de L. latifolia.
Deze beide soorten, de smalbladige en de breedbladige, zijn gekruist tot de L. x hybrida, ook wel Lavandin genoemd.
Reden voor deze kruising was dat de L. angustifolia een zeer waardevolle etherische olie, met echter slechts een lage opbrengst voorbracht, de L. latifolia heeft daarentegen een minder goede olie, maar de opbrengst is veel groter en bovendien kan deze lavendel op geringere hoogte gekweekt worden. Men slaagde er inderdaad in om een kruising te bekomen die de voordelen van beide soorten grotendeels verenigde, en het is deze hybride die sindsdien op grote schaal in de Provence gekweekt wordt, met name voor de parfumindustrie.
De L. angustifolia wordt ook nog steeds gekweekt, en de olie ervan is over het algemeen duurder (en voor de aromatherapie veel waardevoller).

Indien een bepaald feit of toepassing, zoals vermeldt in het vervolg van mijn tekst, slechts geld voor één soort lavendel zal ik de officiële botanische benamingen (L. angustifolia, latifolia, x intermedia) gebruiken, en afzien van de ‘schijnwetenschappelijke’ (want niet botanisch correcte) benamingen die slechts voor verwarring zorgen.

Volksnamen

Nederlands: Studentenkruid, Spijklavendel (= latifolia), “Echte” Lavendel (=angustifolia), “Wilde” Lavendel (= latifolia)
Engels: Lavandula angustifolia: English Lavender, Common Lavender, Lavender, Lavande, Elfleaf, Nard, Nardus, Spike, Lavanta, Garden Lavender
Lavandula latifolia: Spike lavender
Lavandula x intermedia: Provence lavender, Lavandin
Lavandula stoechas: Topped Lavender, Bush Lavender, French (Italian, Spanish) Lavender
Lavandula dentata: Spanish lavender, Toothed Lavender (ook: French Lavender)
(Beide laatste soorten zijn in Vlaanderen en Nederland niet volledig betrouwbaar winterhard,
maar doen het in het zachtere Engelse Zuiden wel goed.)
Duits: Lavendelkraut, Narden, (kleiner) Speik, Zöpfli, Balsam, Hirnkraut, Nervenkraut, Vavlander,
Flander(lit), Fander, Lavander, Schwindelkraut, Zitterblümli
Frans: Lavandula angustifolia: Lavande femelle, Lavande officinale, Lavande vraie, Lavande aspic, Aspic, Spic, Espidet, Faux Nard, Nard d’Italie,
Lavandula latifolia: Lavande mâle
Lavandula stoechas: Lavande à toupet
Lavandula x intermedia: Lavandin

(Terug naar boven)

Geschiedenis en Folklore

Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze uit het Paradijs werden verdreven.

Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt. In het oude Egypte werden windsels voor mummies gedrenkt in een teerachtige substantie die lavendelolie bevatte. Gebalsemde lichamen werden hierin gewikkeld en vervolgens in de zon gelegd zodat de wikkels droogden en opstijfden.
In het graf van de farao Toetanchamon zou ook een kruik met deze substantie gevonden zijn. Het gaat dan dus niet, zoals in sommige boeken verkeerdelijk voorgesteld, om een kruik lavendelolie zoals wij die nu kennen: het principe van de destillatie werd immers pas veel later ontwikkeld (ten tijde van Abu Ali Ibn Sina (930-1037 C.E.), beter bekend als Avicenna, aan wie al dan niet terecht de uitvinding van het destilleren wordt toegeschreven).

Zowel in het oude Griekenland als in de Romeinse gebieden werd lavendel gebruikt als badkruid, en dat zowel omwille van zijn geur als om de therapeutische waarde.
De Griekse schrijver Padanius Dioscorides vermeldde het medicinaal gebruik van lavendel in de eerste eeuw na Christus. De Romeinse troepen hadden ook zeker lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten, en waren de eersten die
het voor oogst en verwerking plantten. Hierdoor verspreidden de Romeinen het gebruik van lavendel over hun hele territorium.

In de Middeleeuwen werd Lavendel als het kruid van de liefde beschouwd. Ook werd het als strooikruid gebruikt omwille van zijn schone, frisse geur en zijn insectenwerende eigenschappen.
Het werd ook gebruikt in oorlogstijden om wonden mee te ontsmetten.
Linnengoed en kleding werd in de Mediterrane landen over lavendel struikjes te drogen gelegd, om zo de frisse geur ervan in zich op te nemen. In de overlevering zou Moeder Maria de luiers van haar zoontje Jezus ook op die manier gedroogd hebben.
In de 13de en 14de eeuw werd lavendel in kloostertuinen gekweekt omwille van zijn medicinale eigenschappen.
De handschoenmakers in Grasse, de huidige parfumstad, gebruikten lavendelolie om leder te toen geuren, en zij bleken veel minder vatbaar voor de pest. Mensen begonnen dan ook lavendeltuiltjes bij zich te dragen om ziekte af te weren.

Lavandula angustifolia - Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1887In sommige streken gaf men barende vrouwen een bosje lavendel in de handen. Er werd gezegd dat het knijpen in die geurige bundeltjes hen moed en kracht zou geven tijdens het baren.Ook gaf men aan pasgetrouwde koppels een tuiltje lavendel, dat hen geluk zou brengen, en men strooide gedroogde lavendelbloemetjes in huis omdat dit de huiselijke vrede bevorderde.
Ondanks de associatie van lavendel met liefde ging men er in de renaissance van uit dat als een maagd steeds een takje lavendel en een takje roosmarijn bij zich droeg, ze haar maagdelijkheid zou kunnen bewaren. (Hoewel in andere streken prostituées lavendel bij zich droegen om klanten te lokken!)
Lavendel werd in Tirol als heilig beschouwd wordt en de overlevering vermeldt, dat heksen, die vluchtend voor de duivel, op een avendelstruikje gingen zitten, daardoor gered werden. Hetzelfde verhaal bestaat overigens ook met betrekking
tot tijm.
Lavendel droeg men ook bij zich als bescherming tegen het boze oog.

Symbolisch gebruik

Lavendel wordt op magisch vlak vaak beschouwd als een yange plant, en wordt geassocieerd met de planeet Mercurius die staat voor communicatie, en het element lucht. Phillippe Mailhebiau kent er eerder vrouwelijke kwaliteiten aan toe; Lavandula is the essence of the soul, magnetic and formative, the perfect symbol of gentleness and maternal love which mytology represented through the traits of the Mother Goddes.
De magische betekenissen van lavendel zijn bescherming, liefde, kuisheid, slaap, een lang leven, zuivering,
geluk, vrede.

(Terug naar boven)

Cosmetisch gebruik

Lavendel kan gebruikt worden bij een tere en gevoelige huid omdat het de celgroei bevordert.
Ook wordt het kruid, omwille van zijn antiseptische eigenschappen, gebruikt bij acnè.
De olie is ook te gebruiken bij massages tegen spierpijn, vochtretentie en cellulitis.
Bij jeugdpuistjes: 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen
Bij acne of rosacea druppels Lavendel, 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse (strobloem), 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren.

(Terug naar boven)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Lavendel – Lavandula angustifolia

  1. Mooie site.Ik ben gek op Lavendel , en probeer nu om Lavendel als bonzai binnen te houden , maar is het eigenlijk wel mogelijk om Lavendel binnen te houden??

  2. @Herman Welbergen: Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, en heb er geen idee van…
    Anderzijds… allerhande bomen zijn typische bonzai-planten, en een bergden, een eik of een esdoorn zijn planten die je in principe niet binnen kweekt…
    Vermits je een lavendelplantje voor minder dan twee euro in een tuincentrum koopt, kan ik alleen maar zeggen: probeer het een keer, twee keer, drie keer… en blijft het mislukken, dan kan je er van uitgaan dat het dus echt niet mogelijk is.

  3. Hallo Anne,

    Ik ben al heel mijn leven gek op de geur van lavendel, we hebben dan ook de nodige struiken in de tuin staan. In juli zijn we naar de provence geweest en hebben daar tussen de lavendelvelden gestaan … en – ik geef het toe – een bosje geplukt. De geur van de lavendel uit de Provence is zo sterk en doordringend, heerlijk gewoon ! Hoe krijg ik dit thuis ook zo ? Nou ja met de helft ben ik al tevreden. Hebben wij de verkeerde lavendel ? Is er hier geen zon genoeg ? Jij bent blijkbaar goed op de hoogte, ik hoop dat jij me kunt vertellen wat deze “lavendel-junk” moet doen om thuis ook krachtig geurende lavendel te kweken.

    Groetjes,

    Laura

  4. Hoi Anne,

    Ik heb recent uw mengsel gemaakt voor rosacea en ik moet zeggen dat het mijn huid erg goed doet. Ik ben er niet helemaal vanaf maar ben op de goede weg. Ik wil je graag hartelijk bedanken voor deze tip. Vaak had ik een branderig en prikkend gevoel in mijn gezicht, maar met dit mengsel gaat het echt veel beter. Dankjewel!

    Miranda

  5. Hallo Anne,

    Ik heb verleden jaar voor het eerst enkele lavendeltakjes samen met wat thijm en rozemarijn 3 weken laten trekken in pure alcohol. Vervolgens heb ik dat gezeefd en bij de alcohol water en suiker gevoegd. Na 3 weken had ik een lekkere (en gezonde) likeur. Aan te raden.

  6. Hallo Anne,

    Ik heb het binnen geprobeerd, aan te raden is ook zand in de pot te doen tevens kalk.
    Zonnige plek in huis maar liefst avondzon, zuiden dus, tevens telkens sprooien met de plantensprooier als het dagen achterelkaar warme temparaturen zijn. Ook water geven uiteraard.
    Van de winter weer zonnige plek, tevens niet in de buurt van een verwarming tevens sprooien, ook veel aandacht nodig en niet al te veel water. Niet in de tocht of zo zetten. Ideaal wintertuin/ en of in de serre. Maar is niet zo zeer hard aan het grooien…

  7. is het franse lavandel ook het zelfde als een normaal lavandel, zoals wat het effect is voor lavandel voor het mensenlichaam en organen ook ter vergelijken is met een franse lavandel.

    want ik kan binnen belgie of nergens franse lavandel thee terug vinden, alleen is het mogelijk om er een normaal lavandelthee terug te vinden.

    1. Kursun, je vraag bewijst maar weer eens dat de volksnamen van planten toch wel voor verwarring kunnen zorgen.
      Want welke soort Lavendel bedoel je met ‘Franse’ Lavendel? En welke met ‘normale’ lavendel?
      De belangrijkste lavendelsoorten (L. angustifolia (de smalbladige), L. latifolia (de breedbladige) en L. x intermedia (een kruising tussen die twee eerste) komen alledrie uit Frankrijk. Ze worden daar ook alle drie gekweekt. De angustifolia wordt als ‘de beste’ beschouwd, de latifolia produceert het meest etherische olie, en de intermedia zit daar tussenin.

      Lavendelthee? Tja, als daar niet opstaat welk soort het precies is, is de kans groot dat het intermedia is, omdat die het meest opbrengst heeft.

      Wil je lavendelthee van je eigen planten? Vraag dan bij een goede kweker om de angustifolia.

  8. Hoi,

    We willen lavendel plaatsen in onze voortuin. Onze voortuin krijgt zon vanaf ongeveer 15u tot deze ondergaat.
    Is dat voldoende voor de voortuin vol lavendel te zetten? Of gaat de lavendel hier niet goed groeien?

    Groetjes,
    Annick

  9. Een erg interessant stuk !

    Toen ik bij de symboliek kwam las ik het volgende : De magische betekenissen van lavendel zijn bescherming, liefde, kuisheid, slaap, een lang leven, zuivering,geluk, vrede.

    Waar heeft u deze symboliek vandaan ? Ik zelf kan het nergens anders vinden!

    Ik wens u een mooie dag toe 🙂

    1. Zoals ik je intussen al via een ander kanaal liet weten, komt deze informatie uit ‘Spelbound’s Vademecum – Magickal potions from A-Z’ van Kelli James Clymenko.

  10. Hoi,

    Heeft er iemand enig idee welke soort lavendel ik ’t best kan kiezen tegen muggen en vliegen? Wist niet dat er zoveel verschillende soorten bestaan… Alvast bedankt!

    Groetjes Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.