Engelwortel – Angelica archangelica

Korte beschrijving

Angelica - bloeiend schermDe engelwortel (A. archangelica en A. sylvestris) is een tweejarige plant (die zich soms als een kortlevende vaste plant gedraagt). Hij groeit in het wild op vochtige, iets zure leemgrond, maar in de tuin floreert hij op elke goede tuingrond, en zaait zich daar ook vlot uit.
De engelwortel wordt culinair gebruikt op talrijke manieren: het blad wordt wel als spinazie gekookt, en smaakt enigszins bitter. De fijngehakte stengels worden met rabarbermoes meegekookt en zouden die een wat muskusachtige smaak geven. De jonge stengels worden soms gekookt, maar vaker geconfijt.
De zaden worden wel eens ter vervanging van jeneverbessen gebruikt bij de inmaak en uit de wortel wordt een likeur bereid.

Medicinaal wordt de engelwortel vooral toegepast bij menopausale en premenstruele syndromen, allergieën en spasmen van de gladde spieren (dwz spieren die niet door de wil te beïnvloeden zijn, bv de spieren in de darmen, in de baarmoeder, en in de kleine luchtwegen. )
Voor deze indicaties kan je het kruid gebruiken o.v.v. gedroogde en gemalen wortel (in capsules), ongeveer een gram per dag, als tinctuur, tot 4 x 20 dr dd, of eventueel als een standaard-infusie.
De Chinese en de Japanse engelwortel (resp. A. sinensis en A. acutiloba) hebben andere eigenschappen, deze zijn vooral pijnstillend en licht kalmerend.
Van A. gigas (verkocht als rode of Koreaanse engelwortel) zijn geen medicinale eigenschappen bekend.

De engelwortel-soorten zijn niet giftig, hoewel ze soms een fototoxische reactie kunnen veroorzaken, dwz een irritatie van de huid als die,
na in aanraking te zijn gekomen met het verse sap, wordt blootgesteld aan UV-licht. Dus als je massale hoeveelheden wil gaan oogsten: bij voorkeur in de schemering of op een zwaar bewolkte dag en met lange mouwen en broekspijpen…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Engelwortel – Angelica archangelica

  1. Ik doe mijn eindwerk over de engelwortel. In de literatuur staat dat dit niet mag gebruikt worden bij suikerziekte. Maar waarom dat vind ik nergens terug. Kan je mij hier mee helpen.
    Alvast bedankt

  2. Je stelt hier een hele pertinente vraag: Inderdaad vind je in talloze bronnen, dat het kruid niet mag gegeven worden aan mensen met Diabetes (I of II???), maar zelfs Geert Verhelst geeft in zijn ‘Groot Handboek Geneeskrachtige Planten’ enkel aan dàt het in die gevallen niet mag gegeven worden, maar niet waarom dat zo is.

    Ik vind uiteindelijk op heel wat plaatsen (meestal letterlijk in deze bewoordingen):

    Angelica is contra-indicated for people with a tendency towards diabetes since its use can increase sugar levels in the urine.

    Als bron vind ik bij Plants for a Future tenslotte een verwijzing naar Mrs Grieve’s Modern Herbal, en inderdaad vind ik daar terug:

    Angelica is a good remedy for colds, coughs, pleurisy, wind, colic, rheumatism and diseases of the urinary organs, though it should not be given to patients who have a tendency towards diabetes, as it causes an increase of sugar in the urine.

    Ik krijg hieruit het idee dat dit typisch een geval is van ‘iedereen schrijft van iedereen over’, zonder dat er echt even wordt nagedacht.

    Bronnen die ik nog geconsulteerd heb:
    -“Pflanzemonografien” van Bernhard Kranzberger en Stefan Mair. Deze vermelden dat er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik van Engelwortel.
    – “Complete guide to safe herbs”, vermeldt enkel het risico van de coumarines, maar zegt niks over diabetes.
    -Michael Murray wijdt in ‘The Healing Power of Herbs” een heel hoofdstuk aan Engelwortel, en rept niet over diabetes (in dit boek worden de kruiden vrij ‘wetenschappelijk’ bekeken, in de zin dat enerzijds gekeken wordt naar de preciese farmacologische samenstelling, en dat anderzijds de wetenschappelijke onderzoeksliteratuur aan bod komt.)

    Je zou je eventueel – als je kennis van Engels dat toelaat – kunnen inschrijven op Herblist, de mailinglijst van Henriette Kress, en je vraag daar stellen. Als er een antwoord op je vraag is, krijg je het zeker daar.

  3. Aanvulling:
    Ik kwam uiteindelijk tot de ontdekking dat je héél veel zoekresultaten krijgt als je zoekt op ‘Angelica sugar urine’, maar dat het plaatje heel anders wordt als je zoekt op ‘Angelica glucose urine’.
    De suiker die je in ons bloed (en bij diabetici in de urine) terugvindt is glucose, en normaal gezien zou die tweede zoekmogelijkheid dus minstens vergelijkbare resultaten opleveren.

    Het tegendeel is het geval: Kijk maar eens naar dit artikel . Het gaat weliswaar niet over Angelica archangelica, maar over Angelica gigas, en het onderzoek dat in het artikel beschreven wordt, wijst op een potentieel gebruik van A. gigas…. bij de behandeling van diabetes!

    (Ook zoeken op “Angelica glucose blood”, “Angelica glycemia”, “Angelica glycemie” (glycemie is de bloedsuikerspiegel) levert niks op. Met andere woorden, hiermee wordt bevestigd dat iedereen van elkaar heeft overgeschreven dat ‘engelwortel het suikergehalte in de urine verhoogt’, terwijl daar waarschijnlijk geen duidelijke grond voor is.)

  4. Is het mogelijk om een olie-maceraat met gedroogde engelwortel te maken? En kan ik dit dan het beste au bain marie doen??? Kan dat met jojoba olie?

  5. @Engelwortel: Ik heb geen ervaring met het maken van een maceraat van engelwortel.
    In elk geval is het vaak verstandiger om een maceraat te maken van gedroogd kruid, dan van vers kruid, omdat het gedroogde kruid geen water meer bevat dat het maceraat minder houdbaar kan maken.
    Au bain marie heeft in elk geval het voordeel van enige tijdswinst te kunnen opleveren, maar zoals ik al zei, ik kan je geen practische ervaringskennis meedelen.

  6. Mij is verteld dat als je gedroogde engelwortel als zijnde wierrook brand, dat dit de ruimte zuiverd en erg goed is voor de luchtwegen.
    Klopt dit en zijn er misschien nog andere werkingen?
    Groeten
    pim

    1. Of het de ruimte zuivert, weet ik niet… maar verbranding geeft – zij het in minieme mate – fijn stof, en dat is alvast niet goed voor de luchtwegen, en evenmin erg zuiverend.

      1. Aan Anne Tanne,
        Indien je nog het recept hebt voor engelhaarlikeur zou je mij een groot plezier doen indien U het mij zou willen doormailen. Misschien kan ik ook lid worden om de emails te ontvangen van Uw programme, met een grote mercie of dankuwel op voorhand. Met vele groetjes uit Deinze, Oudestraat 16, 9800 Deinze / Astene.

      2. Angelia is goed voor de sijsvertering..
        Voor suiker ziekte zijn zo een 3 a 4 planten goed..bv gymnema.sylvistra.ik heb zo een 180 geneeskrachtig planten staan.
        Planten werken goed.maar de voeding speel ook een grote rol.en verdriet.speel een Grote rol..bv ik koop wasabia 5 ten honderd in een tube 35
        Ten honderd mierikswortel..smaak naar niks .dus geloof .niet alles..zou heb zelf maken maar hebt maar 7 staan en een grote wortel.

  7. Beste,

    Ik zou graag zelf deze angelica sinensis in mijn tuin hebben. Waar kan je die kopen?
    Ik vind op het internet nergens iets terug…
    Enig idee?
    Groeten,
    Annick
    Kuurne

  8. ik heb Engelwortel ooit in de Pyreneeën verzameld en gegeten. Angelica Sylvestris of waarschijnlijk toch wel Aartsengelwortel – Angelica Archangelica.
    In de omgeving van berg ‘Canigou” ten westen van Perpignan kun je het vinden op ongeveer 1000 meter hoogte.
    In het voorjaar wanneer de sneeuw aan het wegsmelten is vind je na enige oefening met zoeken de plekjes waar de eerste groene scheuten de grond uitkomen. Vaak is de sneeuw er rondom heen al wat weggesmolten.
    Je moet dan de jonge loten of scheuten die net boven de sneeuw uitkomen vinden en afsnijden met boven de wortel tot ongeveer 10cm onder de grond. Dan neem je die scheuten van ongeveer 15 tot 20 cm mee om inde keuken in scheuten van 10 cm te snijden en die weer in dunner reepjes te snijden. Die gaan dan spontaan krullen. Doe er citroensap overheen want anders smaken die scheuten helemaal niet lekker.
    Na enkele dagen er van te hebben gegeten voelde ik me gewoon herboren.
    Er zit een enorme vitaliserende en schoonmakende werking in.
    De wortels kunnen soms wel 15 cm dik zijn en soms wel 5 meter lang. Een enorm potentieel aan plant-sap-kracht zit in die jonge scheuten van nog maar net een dag.

  9. Ik heb vandaag engelwortel verpakt, heb het niet ingenomen wel mee in contact gekomen mag ik borstvoeding geven?

  10. Hallo,

    Ik heb wel eens gehoord dat je engelwortel tinctuur een niet al te lange tijd achter elkaar kan gebruiken. Ik heb het nu een paar maanden gebruikt en ben er even mee gestopt en merk het aanzienlijk aan PMS klachten, nu ik ermee gestopt ben. Kan het gewoon altijd dagelijks gebruikt worden? Of is er een periode aan t raden om ermee te stoppen? En zo ja, hoe lang?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Nadine

  11. Hallo
    Ik heb kruidenlikeur met toevoeging van stukje blad Engelwortel gemaakt. Hij is heerlijk van smaak, MAAR ik heb toch vreemd gevoel in mijn maag na een nipje. Mijn man heeft nergens last van. Hoe kan ik dit verklaren??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.