Caryophyllaceae – Anjerfamilie

Cerastium – Hoornbloem

Cerastium arvense – Akkerhoornbloem

De Akkerhoornbloem bloeide uitbundig in onze tuin toen we hier kwamen wonen, maar de plekjes waar ze groeide, zijn nu bos en haag geworden, en (dus) veel te donker voor dit plantje. Er staan nog een paar polletjes, die ik dringend naar een meer open plekje ga verplanten. De bloemen zijn vrij klein (maar duidelijk groter dan die van de Gewone hoornbloem), en ze zijn van een zo helder wit, dat ze bijna lichtgevend zijn.

Cerasium fontanum subsp. vulgare – Gewone hoornbloem

Dit harige plantje komt erg algemeen voor, en wordt door sommige mensen wel eens verward met Vogelmuur (zie verderop). Vogelmuur mist echter de beharing, en heeft bloemblaadjes die helemaal gedeeld zijn. Bij de gewone hoornbloem gaat het splitje in het blad maar tot in de helft.

Saponaria – Zeepkruid

Saponaria officinalis – Gewoon zeepkruid

Zeepkruid is een plant die, als je haar een keer in je tuin hebt, zich nog moeilijk laat verdringen. Van mij mag ze blijven, maar ik houd haar wel in toom, want ander heeft ze binnen de kortste keren ettelijke vierkante meter ingepalmd. Zeepkruid bevat saponinen (schuimstoffen) en kan inderdaad als een milde zeepvervangen worden gebruikt. Meer daarover schreef ik in de lente van 2007 in een stukje over zeepkruid-shampoo.

Silene

Silene dioica – Dagkoekoeksbloem

De dagkoekoeksbloem is helemaal op eigen houtje in onze tuin terecht gekomen, en heeft het er overduidelijk geweldig naar haar zin. Nochtans vermeldt de flora dat de plant de voorkeur geeft aan vochtige, humeuze en voedselrijke grond (alleen het woordje ‘zandig’ in de beschrijving van de flora is eigenlijk op onze tuin van toepassing.)

Silene flos-cuculi – Echte koekoeksbloem

Voor de echte koekoeksbloem is het in onze tuin echt wel te droog, maar ik hoop dat ik ooit ergens nog een moerassig plekje kan creëren, want ik vind dit zo’n mooie bloem!

Silene nutans – Nachtsilene

De bloemen van de nachtsilene zijn erg klein, en vallen vooral overdag nauwelijks op omdat de bloemblaadjes dan helemaal opgekruld zijn. ’s Avonds ontrollen ze zich, en dan hangen ze als delicate bloemetjes te trillen in een briesje. Een heel mooi bloemetje, maar je moet echt even op je knieën om dat goed te kunnen zien!

Stellaria – Muur

Stellaria media – Vogelmuur

Vogelmuur is een heel algemene plant, die al ontkiemt bij temperaturen rondom het vriespunt. Geen wonder dus, dat kale plekken in de winter vaak in minder dan geen tijd met deze groene kussens overgroeid raken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.