Asparagaceae – Aspergefamilie

Oerbedektzadigen / Eenzaadlobbigen / Orde van de Asparagales / Asparagaceae

(klik op de thumbnails voor een grotere weergave van de foto .)

In de familie van de Asperge vind je naast een paar uiterst apetijtelijke exemplaren, ook verschillende behoorlijk giftige rakkers.

Asparagus – Asperge

Nog geen foto van, maar die volgt zonder twijfel nog een keer.

Chionodoxa

Chionodoxa lucillae – Sneeuwroem

Chionodoxa lucillae
Achter ons huis staan een paar gigantische beuken, die er weliswaar voor zorgen dat er onder hun dichte bladerdek in de zomer nauwelijks wat groeit. Maar in het voorjaar is het er een erg kleurig schouwspel, met de blauwe sterretjes van de sneeuwroem en de gele dito van het speenkruid, en de mooie feërieke bloempjes van de vingerhelmbloem.

Convallaria

Convallaria majalis – meiklokje

Convallaria majalis - meiklokje
Het meiklokje kent iedereen wel, maar het wordt vaak beschouwd als een gecultiveerde plant, terwijl het toch echt wel een wild kruidje is. Maar dat het in inheemse plant is, betekent nog niet dat het overal in Nederland en België streekeigen is. Bovendien zijn meiklokjes die je in het wild vindt, ook regelmatig ‘ontsnapt’ uit tuinen.
Het plantje is behoorlijk giftig, en er zijn zelfs ernstige vergiftigingen beschreven bij kinderen die dronken van het water uit een vaasje waarin meiklokjes hadden gestaan.

Hyacinthoides

Hyacinthoides non-scripta – Wilde Hyacint

Hyacinthoides non-scripta | Wilde hyacint - Bluebell Hyacinthoides non-scripta | Wilde hyacint - Bluebell
Over het verschil tussen de Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta), de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica) en de Kruishyacint (Hyacinthoides x massartiana) lees je in dit artikel meer.

Muscari

Muscari botryoides – Blauwe druifjes

Muscari botryoides | Blauwe druifjes - Grape hyacinth Muscari botryoides | Blauwe druifjes - Grape hyacinth
Nog een bloempje dat we vooral als tuinplant kennen, maar dat ook hier en daar (in de Nederlandse duinengordel en op Texel, zeldzaam) in het wild voorkomt.
(foto volgt)

Ornithogalum

Ornithogalum umbellatum – Gewone vogelmelk

Ornithogalum umbellatum | Gewone vogelmelk - Star of Bethlehem Ornithogalum umbellatum | Gewone vogelmelk - Star of Bethlehem
In het Frans heet dit bloempje ‘Dame des onze heures’, en ook in onze contreien zou het hier en daar ‘elfurenbloemke’ heten. Inderdaad zijn de bloemen ’s ochtends gesloten, en gaan ze in de loop van de voormiddag open. Nee, ‘dankzij’ zomeruur en andere uurverschuivingen niet exact om 11.00 u, maar je kan er zeker van zijn dat het nog niet open is als de kinderen naar school vertrekken, en dat ze ’s middags wijd open staan.

Polygonatum

Polygonatum multiflorum – Gewone salomonszegel

Polygonatum x hybridum | Tuinsalomonszegel - Garden Solomon's Seal Polygonatum x hybridum | Tuinsalomonszegel - Garden Solomon's Seal
Nog een giftige rakker…
En ik moet heel eerlijk zijn: de foto hierboven is niet van de (zeer zeldzame) Gewone salomonszegel, maar van de vaak verwilderde Polygonatum x hybridum, de Tuinsalomonszegel. Je kan ze van elkaar onderscheiden aan de hand van de meeldraden. Bovendien draagt de Tuinsalomonszegel zelden bessen.

Polygonatum odoratum – Welriekende salomonszegel

Polygonatum odoratum | Welriekende salomonszegel - Solomon's seal
De welriekende salomonszegel is kleiner dan de gewone (15 – 50 cm). De bloemen staan meestal slechts met twee bij elkaar, en de stengels vertonen duidelijke lijsten.
Vroeger werd deze salomonszegel in Nederland ‘duinsalomonszegel’ genoemd, maar omdat de plant in België weliswaar voorkomt, maar niet in de duinen, is uiteindelijk geopteerd voor de vertaling van de wetenschappelijke soortnaam (odoratum) als officiële Nederlandse naam.

Scilla

Scilla siberica – Oosterse sterhyacint

(foto volgt)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.