Diervriendelijke Pesticides? – II – Wildlife-friendly Pesticides?

(to English text)

Neem-olie

Het verhaal van Neem is niet zo negatief als dat van pyrethrines eergisteren.
De Neem-boom, Azadirachta indica, is een loofboom die oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. In India is hij al van oudsher bekend als een geneeskrachtige plant, en de interesse ervoor in het westen is de laatste jaren heel erg toegenomen.
Voor de mens en voor gewervelde dieren lijkt de olie weinig toxisch (al is er wat voorbehoud voor het medicinaal gebruik van de olie bij kinderen.)

Bombus pascuorum | Akkerhommel - Common carder bumblebee

Maar naast het gebruik in de geneeskunde wordt de olie ook veel toegepast als insecticide. De olie wordt aangeprezen als een breedspectrum insecticide, en natuurlijk zit daar dan meteen ook het probleem. Het product is inderdaad helemaal niet selectief.
Er wordt beweerd dat Neem matig tot goed effectief is bij meer dan 200 ‘schadelijke’ insecten, en een aantal schimmelziekten als meeldauw en roest. Maar als zoveel ‘schadelijke’ insecten en schimmels door getroffen worden, stel ik me meteen de vraag hoe het staat met degene die wij als nuttig bestempelen…

Het goedje is dodelijk voor tal van insecten als het wordt gegeten, niet door direct contact. Dat zou kunnen betekenen dat ‘nuttige’ insecten in het voordeel zijn, omdat die geen planten eten. Inderdaad vond ik één site, die juichend beweerd dat neem alleen schadelijke insecten doodt, en niet giftig blijkt voor lieveheersbeestjes, sluipwespen. Ook voor bijen zou er geen gevaar zijn. En de site noemt hiertoe ‘wetenschappelijk onderzoek’, maar verzuimt om referenties te geven… en ik weet dus niet wat ik daarvan moet denken.
Toch blijft het opletten geblazen: neem is een olie, en al te kwistig toepassen kan ertoe leiden dan nuttige insecten dan misschien wel niet vergiftigd worden, maar wel stikken als de olie hun ademopeningen verstopt.

Al bij al: Wanneer je op een bepaald ogenblik écht niet zonder een insecticide denkt te kunnen, dan zou Neem, mits zeer lokaal gebruik, wellicht te overwegen zijn.

Neem-oil

Symphytum officinalis | Smeerwortel - ComfreyThe story about Neem-oil isn’t as negative as what I told about pyrethrins on Monday.
The Neem-tree, Azadirachta indica, is an evergreen tree, native in Asia. In India the oil is been used medicinally for centuries, and the interest in Western countries has been growing continuously in the past decades.

For humans and vertebrates the oil seems to be non-toxic (exept perhaps for the internal use of the oil in children).

But I wouldn’t write about Neem when its only use was medicinal. Indeed, the oil is equally promoted as a broad-spectrum insecticide… and of course, that ‘broad-spectrum’ might be a problem.
Neem has been advertised as effective or moderately effective for more than 200 pest insect species and some of the plant diseases, including certain mildews and rusts. But if so many harmfull insects and molds are affected, one can ask what about the harmless, or even beneficial ones?
The oil is deadly for many insects when ingested, not by superficial contact. This might entail that ‘beneficial’ insects have an advantage, as most of them don’t feed on plants. And indeed, I found one site, that happily claims that neem only kills harmful insects, and that there is no danger for ladybirds and parasitic wasps. Also bee should be (relatively) safe. But although the site is writing that research has confirmed this, they don’t give references…

But I think I may conclude that when in certain circumstances you really feel you can’t go without an insecticide, neem seems to be one of the safer choices. But take care: Neem is an oil, and as such it can suffocate insects, even the predators!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Diervriendelijke Pesticides? – II – Wildlife-friendly Pesticides?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.