Categorie: Vegetarisch

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

Ik heb even getwijfeld over de titel van dit stukje.
‘Wintersoep op z’n voorjaars, recht uit de tuin’, was ook een mogelijkheid.
Of ‘Gründonnerstagsuppe een week voor aswoensdag’…

Inderdaad, toen ik vanmorgen door de tuin wandelde, zag ik dat onder de eik de jonge brandneteltopjes al weer tevoorschijn kwamen. Om er een soepje van te maken met alleen maar brandnetels… tja, het zou me wellicht gelukt zijn, maar dat kostte net wat te veel pluktijd naar mijn zin. Dus werd het een soep met allerlei groens uit de tuin, aangevuld met één klein aardappeltje uit de kelder ( maar via een omweg ook uit onze tuin). De pastinaak en de prei heb ik ook vandaag geoogst. Het soepje was tenslotte helemaal af met wat croutons van zelfgebakken roggebrood en wat gehakte peterselie, die ik in de serre knipte.

De kruiden? Ongeveer de helft brandnetel, een kwart zwartmoeskervel, aangevuld met wat paardenbloemblad, een paar scheutjes hondsdraf, wat kleefkruid, kleine pimpernel, wat wilde marjolein (Origanum vulgare ‘compactum’), een minuscuul beetje pastinaak-groen, een takje vogelmuur en wat bloeiende hazelaarkatjes…. Maar elke tuin levert natuurlijk een andere combinatie – en dus een ander soepje – op. In onze soep was de wilde marjolein de smaakmaker, en hoewel zoonlief een voorkeur heeft voor meer gebonden soepen, bleek hij deze onverwacht lekker te vinden, en de kookpot ging dan ook vlot helemaal leeg…

Wintersoep op z'n voorjaars...

AnneTanne
Een kruidensoepje recht uit de tuin...

Ingrediënten
  

  • een kleine aardappel
  • een kleine pastinaak
  • een winterprei
  • 1 eetlepel olie
  • een slakom vol kruiden en wilde bladgroenten, gewassen
  • 750 ml groentebouillon

Garnering (facultatief)

  • brood voor croutons in blokjes gesneden
  • peterselie

Instructies
 

  • Snij de prei in ringen en de pastinaak en de aardappel in brunoise (hele kleine blokjes).
  • Verhit de olie en fruit prei, pastinaak en aardappel op een zacht vuurtje en onder regelmatig roeren (zodat de aardappel niet vast gaat zitten aan de bodem).
  • Hak de kruiden en groenten fijn.
  • Voeg de bouillon toe aan de gefruite groenten en breng aan de kook.
  • Voeg de gehakte lentegroentes toe aan de soep en laat nog enkele minuten koken.
  • Bak intussen eventueel de croutons.
  • Serveer de soep met de croutons, en met wat gesnipperde peterselie (als je er nog in je tuin hebt staan, want een soepje volledig uit eigen tuin serveer je niet met peterselie uit de supermarkt!)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!

Nog meer lekkers met wilde planten:

Zwartmoeskervel in de keuken

  1. Zwartmoeskervel – vers groen in winterse dagen
  2. Zwartmoeskervel in de keuken
  3. Zwartmoeskervel doorheen de geschiedenis
  4. En waarom heet dat Zwart-Moes-Kervel?
  5. Doorwaskervel – Het blijft in de familie…
  6. Zwartmoeskervel, die lorejas zaait zichzelf uit!
  7. Gestoomde zwartmoeskervel

De smaak van Zwartmoeskervel

Verwacht geen anijs-achtige kervelsmaak als je zwartmoeskervel op je bord krijgt. De smaak zweemt wat naar die van zevenblad en pastinaak, met misschien een vleugje selder. Andere mensen noemen de smaak weer een kruising tussen peterselie en engelwortel.
Zelf zou ik de smaak als ‘aards, grondig’ beschrijven. Het mist de frisheid van selder, en heeft daarentegen een licht-bittere toets. Maar je zal dus zelf moeten gaan uitproberen hoe deze groente jou bevalt.

Zwartmoeskervel
Zwartmoeskervel

Gebruik van Zwartmoeskervel

Je kan het blad van zwartmoeskervel gebruiken als toevoeging in allerhande soepen en stoofpotjes, maar eigenlijk is elk deel van de plant eetbaar. (Net als van die andere schermbloemige die ik hier op mijn blogje eens beschreef: de Roomse Kervel).
Zelf heb ik nog niets anders dan het blad gebruikt: Mijn planten hebben nog nooit gebloeid, dus geen bloeistengels of bloemen, en de wortel opgraven zou ik jammer vinden…
Meer over het culinaire gebruik… en een receptje!

Winterstoofpotje met Pompoen en Snijbiet

Een paar dagen geleden vertelde ik dat we nog steeds volop snijbiet uit de tuin oogsten. Diezelfde dag nog maakte ik dit stoofpotje klaar.
Een stoofpotje waarvan alle groenten, met uitzondering van de tomaten, uit onze tuin komen. Snijbiet en zwartmoeskervel is er nog volop, en op de kelderplanken liggen nog heel wat pompoenen. Voor dit recept gebruikte ik een heel klein exemplaar (20 cm lang) van ‘Candystick Dessert Delicata‘. Hier in Europa denken we vaak dat er behalve Hokkaido’s en Butternuts geen lekkere pompoenen zijn, maar ik probeer toch elk jaar een paar andere rassen uit, en dit is zeker een blijvertje.
(Helaas geen foto: meestal bedenk ik pas nadat man- en zoonlief een creatie van mij uitbundig geprezen hebben, dat ik het recept misschien eens moet noteren en op dit blogje zetten…)

klik hier voor het recept

Tarwe-risotto met Rode Bietjes

Tarwe-risotto met Rode Bietjes

Rode biet heeft de naam een ‘grondsmaak’ te hebben, en het is dan ook niet allemans favoriete groente.
Ik heb ook wel even moeten zoeken voor ik een bereiding vond die door alle huisgenoten goedgekeurd werd, maar dit gerecht wordt hier steevast op gejuich onthaald.

Rode bietjes gemixt met kokosmelk... Knallend!Ik kook graag met bietjes… ik vind ze een zalig kleur hebben. En het prachtigste moment in de bereiding van deze risotto (waarvoor je ook parelgerst in plaats van tarwe (bv van Bio-Time) kan gebruiken – of desnoods gewone risotto-rijst), is als de rode bietjes gemixt worden met de kokosmelk. Geef toe dat die kleur echt niet alledaags is!

Ik gebruik in dit recept de bietjes en de steeltjes. Het blad was ik ook, en doe ik met aanhangend water in een plastic zak in de koelkast, om de volgende dag te verwerken zoals snijbiet-blad, bijvoorbeeld in een frittata.
(Mijn huisgenoten zijn niet allemaal even enthousiast als ik tarwe op tafel zet, maar ze zijn het er wel mee eens dat in deze bereiding dat kleine beetje extra ‘beet’ dat de tarwekorrels hebben tegenover rijst eigenlijk prima is. Als je nog nooit met tarwe hebt gekookt, is dit een ideale kennismaking!)

De risotto (of moet ik ‘frument-sotto’ zeggen?) krijgt nog een extra kleurcontrast als je hem serveert met wat versgeschaafde parmesaan, of (wat mij betreft nog lekkerder!) met wat verbrokkelde geitenkaas.

Tarwe-risotto met Rode Bietjes

AnneTanne
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gr rode bietjes met loof
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 200 gr uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gr voorgekookte tarwe bv Bio-Time
  • 3 koppen bouillon
  • 1 klein blikje 165 ml kokosmelk
  • peper/zout
  • handvol geroosterde pecannoten
  • een bosje rucola
  • eventueel versgeschaafde Parmezaan of geitenkaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Maak de bietjes schoon (maar schil ze niet). Snij de knollen in partjes. Snij de steeltjes in stukjes.
  • Doe de partjes rode biet in een afsluitbare ovenschotel. Voeg hier de balsamico-azijn en één eetlepel olijfolie aan toe. Hussel goed door elkaar zodat de stukken biet aan alle kanten met de olie/azijn bedekt zijn.
  • Zet in de oven en laat ongeveer een uur roosteren. Halverwege de baktijd hussel je de groenten nog een keer door elkaar.
  • Snij de ui in ringen en de knoflook in plakjes.
  • Fruit deze in een grote pan (bij voorkeur gietijzer) op een laag vuur.
  • Wanneer de ui zacht is voeg je de stukjes bietensteel, de tarwe en 2 koppen bouillon toe. Breng aan de kook en gedurende 30 minuten op een klein vuur sudderen - voeg zo nodig de rest van de bouillon beetje bij beetje toe.
  • Snij 1/4 van de geroosterde bietjes klein, voeg de kokosmelk toe en mix tot je een prachtige knalroze smoothie bekomt.
  • Voeg het kokosmelk/bietjes-mengsel toe aan de tarwe en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Verdeel de risotto over de borden, leg er wat rucola op en dresseer daarop de resterende bietjes. Werk af met de geroosterde pecannoten, en eventueel met versgeschaafde Parmezaanse kaas of verbrokkelde geitenkaas
  • Smakelijk!

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!

Kruidenzout uit eigen tuin

Het idee voor dit kruidenzout ontstond toen ik vorig jaar het internet afschuimde op zoek naar informatie over de Bulgaarse ui, Nectaroscordum siculum. Ik ontdekte toen dat de bladeren van deze plant in Bulgarije als kruiderij worden gebruikt: Het blad wordt gemengd met zout, vervolgens gemalen en gedroogd en dan op een beschaduwde plaats te drogen gelegd.
Maar toen we afgelopen woensdag met de leden van onze plaatselijke LETS-groep een tuinruilavond hielden, vertelde iemand dat hij in het voorjaar jonge scheuten van Lavas oplegt in zout om het later als kruidenzout te gebruiken.

Zelfgemaakt kruidenzout

Meer had ik dus niet nodig om mijn eigen versie op te starten…
Lees verder “Kruidenzout uit eigen tuin”

Pompoensoufflé met lentekruiden

Pompoensoufflé met lentekruidenDe kalender beweert dat het lente is… en dus maak ik iets klaar met lente. Lentekruiden dus maar…
Een soufflé van wintergroenten, pompoen en knolselder, en met voorjaarskruiden.
De allerlaatste hokkaido-pompoen uit de voorraad – in de kelder ligt nu echt niet veel meer van de oogst van vorig jaar.

Toen ging ik naar de tuin en ik bracht mee…
Een paar blaadjes daslook, een toefje Roomse kervel. Een handvol paardenbloemenblad, de eerste scheutjes brandnetel.
Enkele sprietjes bieslook, wat kleine veldkers en wat venkelgroen.
Klik hier voor het recept