Een soufflé die ik voor het grootste deel uit de tuin haalde. Voorjaarskruiden zijn de belangrijkste smaakmakers.
Categorie: Recepten – Recipes

Courgette-tajine met kip
Een eenvoudige tajine, met courgette en ui als enige groenten, die naar een hoger niveau getild wordt door de ingemaakte citroen.

Gratin van Snijbiet met Linzen
Het lukt me niet elke keer snijbiet op een zodanige manier klaar te maken dat iedereen meer dan eens bijschept, maar hier glorieerde snijbiet in de hoofdrol!

Risotto con Zucchine – basisrecept en variaties
Met risotto kan je alle kanten op, dus dit basisrecept laat je alle ruimte voor heel veel creativiteit!

Courgette-salade met variaties
De courgette-oogst is weer begonnen, en omdat ik het opnieuw niet over mijn hart kon krijgen om een aantal van mijn zaailingen niet uit te planten, staat er weer een uitdagend seizoen ‘Creatief met Courgette‘ voor de deur.
Vandaag een frisse salade waarbij de kwaliteit van je producten allesbepalend is.

Gestoomde zwartmoeskervel
Een eenvoudig maar verrassend lekker recept van zwartmoeskervel.

Boekweitpannenkoeken
Een eenvoudig recept van boekweitpannenkoeken met vooral wilde voorjaarskruiden

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…
Ik heb even getwijfeld over de titel van dit stukje.
‘Wintersoep op z’n voorjaars, recht uit de tuin’, was ook een mogelijkheid.
Of ‘Gründonnerstagsuppe een week voor aswoensdag’…
Inderdaad, toen ik vanmorgen door de tuin wandelde, zag ik dat onder de eik de jonge brandneteltopjes al weer tevoorschijn kwamen. Om er een soepje van te maken met alleen maar brandnetels… tja, het zou me wellicht gelukt zijn, maar dat kostte net wat te veel pluktijd naar mijn zin. Dus werd het een soep met allerlei groens uit de tuin, aangevuld met één klein aardappeltje uit de kelder ( maar via een omweg ook uit onze tuin). De pastinaak en de prei heb ik ook vandaag geoogst. Het soepje was tenslotte helemaal af met wat croutons van zelfgebakken roggebrood en wat gehakte peterselie, die ik in de serre knipte.
De kruiden? Ongeveer de helft brandnetel, een kwart zwartmoeskervel, aangevuld met wat paardenbloemblad, een paar scheutjes hondsdraf, wat kleefkruid, kleine pimpernel, wat wilde marjolein (Origanum vulgare ‘compactum’), een minuscuul beetje pastinaak-groen, een takje vogelmuur en wat bloeiende hazelaarkatjes…. Maar elke tuin levert natuurlijk een andere combinatie – en dus een ander soepje – op. In onze soep was de wilde marjolein de smaakmaker, en hoewel zoonlief een voorkeur heeft voor meer gebonden soepen, bleek hij deze onverwacht lekker te vinden, en de kookpot ging dan ook vlot helemaal leeg…

Wintersoep op z'n voorjaars...
Ingrediënten
- een kleine aardappel
- een kleine pastinaak
- een winterprei
- 1 eetlepel olie
- een slakom vol kruiden en wilde bladgroenten, gewassen
- 750 ml groentebouillon
Garnering (facultatief)
- brood voor croutons in blokjes gesneden
- peterselie
Instructies
- Snij de prei in ringen en de pastinaak en de aardappel in brunoise (hele kleine blokjes).
- Verhit de olie en fruit prei, pastinaak en aardappel op een zacht vuurtje en onder regelmatig roeren (zodat de aardappel niet vast gaat zitten aan de bodem).
- Hak de kruiden en groenten fijn.
- Voeg de bouillon toe aan de gefruite groenten en breng aan de kook.
- Voeg de gehakte lentegroentes toe aan de soep en laat nog enkele minuten koken.
- Bak intussen eventueel de croutons.
- Serveer de soep met de croutons, en met wat gesnipperde peterselie (als je er nog in je tuin hebt staan, want een soepje volledig uit eigen tuin serveer je niet met peterselie uit de supermarkt!)
Nog meer lekkers met wilde planten:
Zwartmoeskervel in de keuken
De smaak van Zwartmoeskervel
Verwacht geen anijs-achtige kervelsmaak als je zwartmoeskervel op je bord krijgt. De smaak zweemt wat naar die van zevenblad en pastinaak, met misschien een vleugje selder. Andere mensen noemen de smaak weer een kruising tussen peterselie en engelwortel.
Zelf zou ik de smaak als ‘aards, grondig’ beschrijven. Het mist de frisheid van selder, en heeft daarentegen een licht-bittere toets. Maar je zal dus zelf moeten gaan uitproberen hoe deze groente jou bevalt.

Gebruik van Zwartmoeskervel
Je kan het blad van zwartmoeskervel gebruiken als toevoeging in allerhande soepen en stoofpotjes, maar eigenlijk is elk deel van de plant eetbaar. (Net als van die andere schermbloemige die ik hier op mijn blogje eens beschreef: de Roomse Kervel).
Zelf heb ik nog niets anders dan het blad gebruikt: Mijn planten hebben nog nooit gebloeid, dus geen bloeistengels of bloemen, en de wortel opgraven zou ik jammer vinden…
Meer over het culinaire gebruik… en een receptje!
Winterstoofpotje met Pompoen en Snijbiet
Een paar dagen geleden vertelde ik dat we nog steeds volop snijbiet uit de tuin oogsten. Diezelfde dag nog maakte ik dit stoofpotje klaar.
Een stoofpotje waarvan alle groenten, met uitzondering van de tomaten, uit onze tuin komen. Snijbiet en zwartmoeskervel is er nog volop, en op de kelderplanken liggen nog heel wat pompoenen. Voor dit recept gebruikte ik een heel klein exemplaar (20 cm lang) van ‘Candystick Dessert Delicata‘. Hier in Europa denken we vaak dat er behalve Hokkaido’s en Butternuts geen lekkere pompoenen zijn, maar ik probeer toch elk jaar een paar andere rassen uit, en dit is zeker een blijvertje.
(Helaas geen foto: meestal bedenk ik pas nadat man- en zoonlief een creatie van mij uitbundig geprezen hebben, dat ik het recept misschien eens moet noteren en op dit blogje zetten…)