Gestoomde zwartmoeskervel

  1. Zwartmoeskervel – vers groen in winterse dagen
  2. Zwartmoeskervel in de keuken
  3. Zwartmoeskervel doorheen de geschiedenis
  4. En waarom heet dat Zwart-Moes-Kervel?
  5. Doorwaskervel – Het blijft in de familie…
  6. Zwartmoeskervel, die lorejas zaait zichzelf uit!
  7. Gestoomde zwartmoeskervel

Belofte maakt schuld, Jan (wilde een tuin recept) vroeg een recept, en hij krijgt een recept!

Het was de eerste keer dat ik zwartmoeskervel als ‘hoofdgroente’ bereidde, en voor de zekerheid zorgde ik toch voor een flinke rauwkostsalade als aanvulling/vervanging, mocht de zwartmoeskervel tegenvallen.
De Britse recepten waar ik me op baseerde hadden het weliswaar over ‘delicious’, and ‘I was immediately hooked on Alexanders’, maar je weet maar nooit. (In Engeland komt zwartmoeskervel – Alexanders dus – nog vrij veel in het wild voor, en je vindt dus wel wat recepten op Engelse sites over wildplukken en wilde groenten.)

Toen de stengels nog maar enkele minuten gestoomd hadden, proefde ik even, en was alvast blij dat ik voor die salade had gezorgd, want dit was bitter!
Maar mijn vrees voor een tegenvaller bleek ongegrond. Toen de groente gaar was, bleek ze plots veel zachter van smaak, en man- en zoonlief gaven meteen aan dat dit wel vaker mocht klaargemaakt worden!

De afwerking met limoen is niet noodzakelijk, maar tilt het eindresultaat echt naar een hoger niveau!
Zoals je op de foto ziet, gebruikte ik ook de nog ongeopende bloeischermen, en ook die hadden een heerlijke smaak en een erg prettige, broccoli-achtige structuur.  
Gestoomde zwartmoesbloeischermen is dus zeker ook het proberen waard! Die kunnen allicht iets korter stomen.

Gestoomde Zwartmoeskervel

Een eenvoudig maar verrassend bijgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • jonge scheuten of bloeistengels van zwartmoeskervel
  • boter
  • limoen
  • peper/zout

Instructies
 

  • Pluk een hoeveelheid zwartmoeskervel voor het aantal personen dat je voorziet.  (Reken op 1 tot 2 stevige bloeistengels per persoon, mogelijk iets meer als je jonge scheuten gebruikt.)
    Was de stengels, en haal eventueel met een scherp mesje de dikke vezels en het buitenste vlies van de stengels.  (Wellicht niet nodig bij jonge scheuten)
    Snij de stengels in stukken van ongeveer 10 cm, en stoom ze in een stoommandje.  Afhankelijk van de leeftijd van de stengels is dit 5-10 minuten.  Test of je er met een aardappelmesje makkelijk in kan prikken.
    Serveer de gestoomde zwartmoeskervel met een paar klontjes boter en een beetje limoensap.
Trefwoord vergeten groenten, zwartmoeskervel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Gestoomde zwartmoeskervel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.