- Gevulde Courgettes
- Courgette-cake met Pecannoten
- Snelle Courgette-Pickels
- Courgette-soep met een Indiaas tintje
- Courgette-salade met variaties
- Risotto con Zucchine – basisrecept en variaties
- Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)
- Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble
- Courgette-tajine met kip
De courgette-oogst is weer begonnen, en omdat ik het opnieuw niet over mijn hart kon krijgen om een aantal van mijn zaailingen niet uit te planten, staat er weer een uitdagend seizoen ‘Creatief met Courgette‘ voor de deur.
Vandaag een doodsimpel recept, dat het lekkerst smaakt als je je courgettes in je eigen tuin kan oogsten.
Courgette is rauw immers het lekkerst als ze kleiner dan ‘supermarktgroot’ zijn. Oogst ze bij voorkeur ook op de dag dat je ze klaarmaakt, want rauwe courgette is kraakvers het lekkerst!
Ik gebruikte twee ronde courgettes met een formaat tussen een golfbal en een tennisbal.
(Voor wie het interesseert: een Tondo Scuro di Piacenza, en een kruising van een Lebanese White Bush met het vorige ras. De Donkere Ronde van Piacenza vind ik trouwens veel lekkerder dan de meest verkochte ronde courgette, de Ronde de Nice, Tondo Chiara de Nizza. Zeker voor rauwe bereidingen vind ik de Ronde van Nice niet lekker.)
Als garnering kies je natuurlijk bij voorkeur voor een courgettebloem, maar die waren vandaag al uitgebloeid, en daarom plukte ik een daglelie. Alle hemerocallissen zijn eetbaar, maar ze zijn niet allemaal even genietbaar…
Mijn huisgenoten waren bijzonder enthousiast, dus dit simpele recept wordt alvast een blijver.
Courgette-salade met variaties
Equipment
- Mandoline
Ingrediënten
- 2 verse jonge courgettes
- 1 handvol rode en groene basilicum
- olijfolie
- balsamico-azijn
- pijnboompitten
- parmezaan
Instructies
- Was de courgettes en verwijder de uiteindes.Snij ze met een mandoline of spiraalsnijder in fijne reepjes of spaghetti
- Hak de basilicum grof
- Rooster de pijnboompitten tot ze beginnen kleuren
- Schaaf de Parmezaan grof
- Meng de courgette met de overige ingrediënten, maar hou een paar mooie kaaskrullen over voor de garnering.
- Zet de salade nog minimaal een half uurtje in de koelkast.
Notities
Variaties:
- Vervang olijfolie door hazelnootolie en geroosterde pijnboompitten door versgeroosterde en gehakte hazelnoten. (Het roosteren van de hazelnoten geeft echt dat beetje extra aan het gerecht!)
- Gebruik sesamolie, geroosterd sesamzaad en Thaise basilicum voor een Aziatisch tintje. De parmezaan kan je weglaten.
Super lekker! En nog sneller klaar dan in de beschrijving. Dit komt hier nog op tafel…
Dankjewel! En je hebt gelijk, het is bijzonder snel klaar!