Boekweitpannenkoeken

boekweitpannenkoek

Lente!
Hoog tijd dus voor de eerste kruidenpannenkoeken van het jaar!
Ik vind ze zelf het lekkerst, als er veel bittere kruiden inzitten. Vandaag koos ik voor volgend rijtje:

Duizendblad vind ik ook heel lekker, maar dat groeit er nauwelijks in mijn tuin, en ook boerenwormkruid (let op: weinig van gebruiken!) is hier verdwenen. Soms pluk ik ook roomse kervel, of voeg ik paardenbloemen (de bloemhoofdjes dus) toe. Je zou ook kunnen experimenteren met bloemen met minder ‘robuuste’ smaken zoals maarts viooltje, maar ik vrees dat die smaak overweldigd wordt door het aardse van de boekweit.

Boekweitpannenkoek met wilde voorjaarskruiden

  • 100 gram volkoren tarwemeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 snuifje zout
  • 33 cl donker bier
  • 2 eieren
  • 100 ml melk of water
  • 1 slamandje wilde kruiden
  1. Zeef tarwe- en boekweitmeel in een kom en voeg een snuifje zout toe.

    Klop de eieren los met de melk, en voeg nog 100 ml water of melk toe.

    Giet de vloeistof beetje bij beetje bij het meel en roer tot een lopend beslag.  Voeg zo nodig wat extra water toe.

    Laat het beslag minimaal een kwartier rusten.  Intussen kan je de kruiden plukken… Ik gebruikte peterselie, zwartmoeskervel, barbarakruid, hondsdraf, kleine veldkers en paardenbloemblad.  

    Was de kruiden en hak ze fijn.  

    Voeg de kruiden toe aan het beslag, voeg zo nodig nog wat extra water toe.

    Bak de pannenkoeken in je favoriete koekenpan (de mijne is een simpele plaatijzeren pan, zonder anti-aanbaklaag, maar waar nog geen enkele pannenkoek in is blijven plakken!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Boekweitpannenkoeken

  1. Anne Tanne, het bier staat bij de ingrediënten maar verder niet meer vermeld in het recept. Ik veronderstel dat het gewoon begrepen is onder ‘de vloeistof’.

    1. Oeps… Bedankt voor je opmerkzaamheid.
      Ik schreef: ‘klop de eieren los met de melk, en voeg nog 100 ml melk of water toe’. Dan moest zijn ‘klop de eieren los met het bier, en voeg nog 100 ml melk of water toe’.
      Je kan het bier ook vervangen door melk of – bij voorkeur bruisend – water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.