Pompoensoufflé met lentekruiden

Pompoensoufflé met lentekruidenDe kalender beweert dat het lente is… en dus maak ik iets klaar met lente. Lentekruiden dus maar…
Een soufflé van wintergroenten, pompoen en knolselder, en met voorjaarskruiden.
De allerlaatste hokkaido-pompoen uit de voorraad – in de kelder ligt nu echt niet veel meer van de oogst van vorig jaar.

Toen ging ik naar de tuin en ik bracht mee…
Een paar blaadjes daslook, een toefje Roomse kervel. Een handvol paardenbloemenblad, de eerste scheutjes brandnetel.
Enkele sprietjes bieslook, wat kleine veldkers en wat venkelgroen.
De venkel groeit op dit ogenblik al behoorlijk overvloedig, en die was dus ook prominent aanwezig in het kruidenmengsel. En dat bleek geen slechte keuze. De venkelsmaak combineerde erg lekker met de groenten.

print recept

Pompoensoufflée met voorjaarskruiden
De laatste wintergroenten, en de eerste smaak van lente. We nemen – hopelijk – afscheid van de winter en hopen dat het eindelijk lente wordt.
Ingrediënten
  • 1/2 hokkaido-pompoen
  • 1/4 knolselder
  • 1 /2 ui
  • 2 handenvol lentekruiden
  • 1 el olijfolie
  • 1 el tarwemeel
  • 2 koppen (soya)melk
  • 4 eieren
Bereiding
Schil de knolselder en snij knolselder en pompoen in grote stukken. Stoof ze gaar in een bodempje water.Snipper de ui, en fruit ze in de vetstof. Voeg het meel toe en bak dit mee tot het nootachtig ruikt. Roer er beetje bij beetje de (soya)melk bij. Laat even doorkoken en neem van het vuur.Splits de eieren, en roer de dooiers onder de uien-bechamel.Mix de groenten, en roer voeg dit bij de rest. Doe het geheel in een ingevette ovenschaal/souffléschotel.Klop de eiwitten tot schuim en spatel dit door de rest van de bereiding. Bestrooi eventueel met een beetje geraspte kaasZet de schotel in een op 180° voorverwarmde oven en bak 30-40 minuten.
Details

Voorbereidingstijd: bereidingstijd: Totaal: voor 4-6 personen

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Pompoensoufflé met lentekruiden

  1. Straf dat je nog pompoenen hebt. Hier zijn ze allemaal op de composthoop gezwierd wegens helemaal rot. Waarschijnlijk omdat ze in de tuinberging lagen en dus bevroren zijn

    1. Ik denk ook wel dat dit het eerste jaar is dat we er zó lang van hebben gegeten. We hebben er tussendoor zeker gehad die wat slechte plekjes hadden, zeker bij de Butternuts, maar dit exemplaar was nog helemaal gaaf.
      Toen ik hem opensneed merkte ik wel dat hij wat uitgedroogd begon te raken.

      Hier liggen ze in de kelder, en die blijft wel vorstvrij…

    1. Gezien het commentaar van Boer Thomas ga ik er maar van uit dat niet iedereen het er slecht vindt uitzien ;-)…
      En, over smaak valt niet te twisten, en manlief en zoonlief zijn natuurlijk bevooroordeeld, maar die vonden het alvast heel lekker.

      De soufflé is inderdaad nauwelijks gerezen, en was toch verrassend luchtig, veel luchtiger dan hij eruit ziet…

  2. Wij hebben deze winter enorm veeel pompoenen gegeten, wat wil je met 3 kruiwagens vol zelfgeoogste pompoenen, maar ze zijn toch al een paar weken op, spijtig, zeker nu ik dit berichtje zie ;-(

  3. Zo, dat ziet er lekker uit!
    Bedankt voor de tip ivm de Velt website, dat ga ik zeker eens bekijken.
    Komt de kervel ook uit de tuin? Bij mij is er nog niet veel van te zien, ik vermoed dat je die ingevroren hebt?

    1. Die kervel, dat is niet de (tweejarige)’gewone’ kervel (Anthriscus cerefolium), maar roomse kervel (Myrrhis odorata), een vaste plant.
      Roomse kervel is een schaduwplant met zacht, varenachtig blad en met de typische kervelsmaak.
      In onze tuin heeft ze een plekje in een schaduwborder. Vooral in het vroege voorjaar is het blad perfect bruikbaar als vervanging voor gewone kervel, die er op dat ogenblik immers nog niet is…
      Hier een foto van een jong scheutje Roomse Kervel. De foto werd een paar jaar geleden in de eerste helft van februari gemaakt:
      Roomse Kervel - Myrrhis odorata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.