Voorjaarssoufflé uit de tuin.

Wanneer ik kook, probeer ik altijd minstens één vers ingrediënt uit de tuin toe te voegen.  In de winter kan dat best een uitdaging zijn, maar stilaan wordt het weer veel gemakkelijker.

Onze kippen waren de voorbije dagen erg productief, dus er mocht dringend een eiergerecht op het menu komen, en het voorjaarsgroen komt steeds uitbundiger uit de grond.

Ik wandelde even rond in de tuin, en kwam terug binnen met een slamandje vol met brandnetel, daslook, kraailook, de bloeitoppen van een aantal kolen van vorig jaar, zuringblad, loof van pastinaak (ook restanten van vorig jaar), hondsdraf…
Als je het geluk hebt om zevenblad in je tuin te hebben, is dat ook een hele smakelijke toevoeging, en over een tijdje zijn ook planten als brave hendrik, nieuwzeelandse spinazie, melde… goede alternatieven.
Een recept dus waar je naar hartelust mee kan variëren.  Probeer in elk geval één kruid te kiezen met een vrij uitgesproken smaak, waar dan best een flinke hoeveelheid van geplukt kan worden, en vul dat aan met wat je verder nog in je tuin kan vinden.

Wanneer er binnenkort ook verse tuinkruiden als peterselie, kervel, roomse kervel, koriander… voorhanden zijn kan je die ook toevoegen.  Die laat je allemaal best niet meefruiten, maar voeg je pas toe als je de groenten/kruiden onder de bechamelsaus mengt.

Toen ik de soufflé in de oven zette, kookte ik ook nog wat quinoa, en ik serveerde de maaltijd met een portie frisse veldsla.

Smakelijk!

Voorjaarssoufflé met kruiden uit de tuin

Een eenvoudige soufflé waarvan de smaak veranderd naargelang van de kruiden die je vindt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch, wildplukken

Ingrediënten
  

  • 3 el (olijf)olie
  • 1 slamandje voorjaarskruiden en jong groentenscheuten
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 2 el volkorenmeel
  • scheutje melk/soyamelk/havermelk...
  • 4 eieren gescheiden
  • peper, zout, extra kruiden...
  • 50 gr parmezaan geraspt

Instructies
 

  • Fruit ui en knoflook in één eetlepel olie.
    Voeg de voorjaarskruiden/-groenten toe en laat een minuut slinken. (Ik heb de daslook niet meegefruit, maar pas achteraf aan de bereiding toegevoegd.)
    Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.
  • Maak intussen een bechamelsaus van de resterende olie, het meel en de melk. Breng op smaak met peper, zout, kruiden of specerijen, naar jouw voorkeur. Roer er ook de parmezaan doorheen.
  • Doe het geslonken (en als je er apart gehouden hebt, ook het verse) groen in de bechamelsaus, en roer er ook de eierdooiers doorheen.
  • Klop de eiwitten stijf tot ze pieken vormen, en spatel ze door de groenten/bechamelsaus. Breng de massa over in een ingevette soufflévorm (bij gebrek daaraan gebruik ik een gewone ovenschotel) en bak gedurende 40-45 min in een op 180° voorverwarmde oven. Na 5 minuten mag je de temperatuur terugbrengen tot 160°.
  • Serveer met een gekookt graan en een frisse salade.
Trefwoord wilde kruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.