Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

Ik heb even getwijfeld over de titel van dit stukje.
‘Wintersoep op z’n voorjaars, recht uit de tuin’, was ook een mogelijkheid.
Of ‘Gründonnerstagsuppe een week voor aswoensdag’…

Inderdaad, toen ik vanmorgen door de tuin wandelde, zag ik dat onder de eik de jonge brandneteltopjes al weer tevoorschijn kwamen. Om er een soepje van te maken met alleen maar brandnetels… tja, het zou me wellicht gelukt zijn, maar dat kostte net wat te veel pluktijd naar mijn zin. Dus werd het een soep met allerlei groens uit de tuin, aangevuld met één klein aardappeltje uit de kelder ( maar via een omweg ook uit onze tuin). De pastinaak en de prei heb ik ook vandaag geoogst. Het soepje was tenslotte helemaal af met wat croutons van zelfgebakken roggebrood en wat gehakte peterselie, die ik in de serre knipte.

De kruiden? Ongeveer de helft brandnetel, een kwart zwartmoeskervel, aangevuld met wat paardenbloemblad, een paar scheutjes hondsdraf, wat kleefkruid, kleine pimpernel, wat wilde marjolein (Origanum vulgare ‘compactum’), een minuscuul beetje pastinaak-groen, een takje vogelmuur en wat bloeiende hazelaarkatjes…. Maar elke tuin levert natuurlijk een andere combinatie – en dus een ander soepje – op. In onze soep was de wilde marjolein de smaakmaker, en hoewel zoonlief een voorkeur heeft voor meer gebonden soepen, bleek hij deze onverwacht lekker te vinden, en de kookpot ging dan ook vlot helemaal leeg…

Wintersoep op z'n voorjaars...
Een kruidensoepje recht uit de tuin...
Schrijf een review
Print
Ingrediënten
 1. een kleine aardappel
 2. een kleine pastinaak
 3. een winterprei
 4. 1 eetlepel olie
 5. een slakom vol kruiden en (wilde) bladgroenten, gewassen
 6. 750 ml groentebouillon
Garnering (facultatief)
 1. brood voor croutons, in blokjes gesneden
 2. peterselie
Werkwijze
 1. Snij de prei in ringen en de pastinaak en de aardappel in brunoise (hele kleine blokjes).
 2. Verhit de olie en fruit prei, pastinaak en aardappel op een zacht vuurtje en onder regelmatig roeren (zodat de aardappel niet vast gaat zitten aan de bodem).
 3. Hak de kruiden en groenten fijn.
 4. Voeg de bouillon toe aan de gefruite groenten en breng aan de kook.
 5. Voeg de gehakte lentegroentes toe aan de soep en laat nog enkele minuten koken.
 6. Bak intussen eventueel de croutons.
 7. Serveer de soep met de croutons, en met wat gesnipperde peterselie (als je er nog in je tuin hebt staan, want een soepje volledig uit eigen tuin serveer je niet met peterselie uit de supermarkt!)
AnneTannes Tuin https://annetanne.be/kruidenklets/

Nog meer lekkers met wilde planten:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

17 reacties op “Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

 1. Lap, mijn idee voor mijn receptenlogje van deze week weggekaapt. Geen nood, ik hou wel van een beetje uitdaging. 🙂

 2. Hazelaarkatjes in soep: dat is een openbaring voor me. Geven ze smaak of alleen maar kleur aan het gerecht?

 3. Ik ga het weekend je recept uit proberen, je hoort nog van me.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

 4. ‘k Heb nog veel te leren, Anne, als ik (stadskind) dat hier lees…
  Lie(f)s.
  Lies recently posted…Para siempre…My Profile

 5. Een origineel recept. Kleefkruid in de soep, nooit bij stil gestaan dat dat eetbaar was. Of was dat om de soep te binden? 😉
  Fruitberg recently posted…Eerste Gezicht Jaargang 4 / FebruariMy Profile

 6. Inspirerend soepje.
  Brandnetels hen ik niet meer in de tuin, maar kleefkruid zal wel flink opkomen binnenkort. Kan ik dus ook gewoon opeten 🙂
  zem recently posted…Allemaal beestjes: papiervisjes.My Profile

 7. Dat van die hazelaarkatjes vroeg ik me dus ook af, smakelijk!
  natuurlijk-rijk recently posted…Voor u getest en goedgekeurdMy Profile

  • Ze geven niet meer ‘smaak’ dan bv wat penne, maar fungeren wel een beetje op dezelfde manier! Een klein beetje meer ‘beet’ in de soep, en het oogt leuk.

 8. Ik heb de soep gemaakt, zonder pastinaak en kleefkruid, vogelmuur en kleine pimpernel.
  In plaats daarvan, veldkers, rucola, look zonder look en Trachystemon Orientalis.
  Erg lekker, door jou probeer ik nu wat anders, leuk om te doen..
  Gr Jan Wilde een Tuin.
  Jan Willem Steenweg recently posted…NIEUW EVENEMENT MEI : MAAND VAN DE ELFENBLOEMMy Profile

 9. Brandnetelsoep! Nog nooit geprobeerd en nochtans *ruim* voldoende grondstoffen aanwezig. Misschien moet ik me er toch maar eens aan wagen als ik zo de commentaren hier lees. Eens kijken welke ingrediënten van het lijstje ik nog allemaal op de kop kan tikken

Reageren niet meer mogelijk