Winterstoofpotje met Pompoen en Snijbiet

Een paar dagen geleden vertelde ik dat we nog steeds volop snijbiet uit de tuin oogsten. Diezelfde dag nog maakte ik dit stoofpotje klaar.
Een stoofpotje waarvan alle groenten, met uitzondering van de tomaten, uit onze tuin komen. Snijbiet en zwartmoeskervel is er nog volop, en op de kelderplanken liggen nog heel wat pompoenen. Voor dit recept gebruikte ik een heel klein exemplaar (20 cm lang) van ‘Candystick Dessert Delicata‘. Hier in Europa denken we vaak dat er behalve Hokkaido’s en Butternuts geen lekkere pompoenen zijn, maar ik probeer toch elk jaar een paar andere rassen uit, en dit is zeker een blijvertje.
(Helaas geen foto: meestal bedenk ik pas nadat man- en zoonlief een creatie van mij uitbundig geprezen hebben, dat ik het recept misschien eens moet noteren en op dit blogje zetten…)

 

Winterstoofpotje met pompoen en snijbiet

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 5 min
Porties: 4
Auteur: AnneTanne

Ingrediënten

  • 1 kop quinoa
  • 80 gr linzen ik gebruikte Le Puy-linzen, die vind ik veruit het smakelijkst. Je vindt ze in België ook wel eens onder de - foutieve - benaming Dupuis-linzen
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 kleine pompoen in dobbelsteentjes
  • 200 gr snijbiet blad en bladstelen, in reepjes gesneden
  • 2 stengels zwartmoeskervel met blad, in stukjes gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten
  • olijfolie
  • 1,5 tl balsamicoazijn
  • 2 koppen groentebouillon
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • verse tijm
  • 1 tl komijn
  • peper/zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • handvol platte peterselie gehakt

Instructies

  • Kook de linzen gaar in voldoende water en laat uitlekken
  • Verhit de olie en fruit ui en knoflook glazig.
  • Voeg pompoenblokjes, zwartmoeskervel en snijbiet toe, strooi er het chilipoeder over en stoof een minuut of 10 mee.
  • Blus met de balsamicoazijn.
  • Voeg linzen en tomaten toe samen met de specerijen en kruiden (behalve de peterselie), en overgiet met de bouillon.
  • Breng aan de kook en voeg dan de quinoa toe. Laat 20-25 minuten pruttelen tot de quinoa gaar is. Roer af en toe en voeg zo nodig wat extra water toe.
  • Verdeel over vier borden en bestrooi met wat peterselie.

Notities

Serveer eventueel met wat verbrokkelde geitenkaas.
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

One thought on “Winterstoofpotje met Pompoen en Snijbiet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.