Categorie: Lente – Spring

Verrijzenis

Verrijzenis

Als we denken aan extreme weersomstandigheden in 2018, dan is het waarschijnlijk in de eerste plaats die warme en vooral droge zomer waar we aan denken.
Maar er was ook de winter… Eerst maandenlang zacht, waardoor we ons begin februari al op de drempel van het voorjaar waanden, en dan – toen niemand nog vorst verwachtte – plots die polaire vortex die eind februari, begin maart zelfs voor ijsdagen zorgde.  
En dat heeft onze wilde marjolein geweten…

Verrijzenis

En laat die plant nu een glansrol vervullen in de border die – ongepland maar zeer gewenst – onze vlinderborder werd.
Maar na die vorstperiode aan het eind van de winter liet de plant zich daar niet meer zien.  Wel in een smal bordertje vlak bij de keukendeur (vlak tegen een altijd zonbeschenen zuidermuur), en ook op ‘de Slinger’, maar niet dus in de vlinderborder.

Er zou dus vervanging moeten komen… 
Alleen, door omstandigheden (een hele droge zomer die niet optimaal was voor nieuwe aanplant om er maar één te noemen) kwam het er niet van iets anders aan te planten.  En dus ging dat voorste strookje van de vlinderborder opnieuw onbeplant het najaar en de winter in.

En toen…

Fast forward naar de eerste wiedbeurt van het nieuwe tuinseizoen.  Was het een gevolg van de droge zomer, dat de Vogelmuur deze winter overal veel massaler was gaan groeien en halve borders onder een dikke deken bedekte?
Wat er ook van zijn, onder dat dekentje van Muur, wachtte mij een mooie verrassing:

Origanum vulgare – Wilde marjolein

Overal waar tot twee jaar geleden Wilde marjolein groeide, komt die nu terug boven.  En het gaat niet om nieuwe kiemplantjes, maar om het terug opschieten van wat de hele vorige zomer dood leek.

En is dat niet de essentie van Pasen, Ostara, Easter? Dat wat dood leek terug tot leven komt…!

 

Onder de Beuk in Maart

Onder de Beuk in Maart

Ja, in maart…
Een maand waarin je tegen beter weten in toch hoopt dat het echt lente-achtig wordt in de tuin…
Een maand waarin je een week met griep en koorts binnenshuis (en vanachter de computer weg) blijft…
Een maand waarin alles in de tuin zo traag, zo tergend traag verandert… Lees verder “Onder de Beuk in Maart”

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg…

Ik heb even getwijfeld over de titel van dit stukje.
‘Wintersoep op z’n voorjaars, recht uit de tuin’, was ook een mogelijkheid.
Of ‘Gründonnerstagsuppe een week voor aswoensdag’…

Inderdaad, toen ik vanmorgen door de tuin wandelde, zag ik dat onder de eik de jonge brandneteltopjes al weer tevoorschijn kwamen. Om er een soepje van te maken met alleen maar brandnetels… tja, het zou me wellicht gelukt zijn, maar dat kostte net wat te veel pluktijd naar mijn zin. Dus werd het een soep met allerlei groens uit de tuin, aangevuld met één klein aardappeltje uit de kelder ( maar via een omweg ook uit onze tuin). De pastinaak en de prei heb ik ook vandaag geoogst. Het soepje was tenslotte helemaal af met wat croutons van zelfgebakken roggebrood en wat gehakte peterselie, die ik in de serre knipte.

De kruiden? Ongeveer de helft brandnetel, een kwart zwartmoeskervel, aangevuld met wat paardenbloemblad, een paar scheutjes hondsdraf, wat kleefkruid, kleine pimpernel, wat wilde marjolein (Origanum vulgare ‘compactum’), een minuscuul beetje pastinaak-groen, een takje vogelmuur en wat bloeiende hazelaarkatjes…. Maar elke tuin levert natuurlijk een andere combinatie – en dus een ander soepje – op. In onze soep was de wilde marjolein de smaakmaker, en hoewel zoonlief een voorkeur heeft voor meer gebonden soepen, bleek hij deze onverwacht lekker te vinden, en de kookpot ging dan ook vlot helemaal leeg…

Wintersoep op z'n voorjaars...

Een kruidensoepje recht uit de tuin...
Auteur: AnneTanne

Ingrediënten

 • een kleine aardappel
 • een kleine pastinaak
 • een winterprei
 • 1 eetlepel olie
 • een slakom vol kruiden en wilde bladgroenten, gewassen
 • 750 ml groentebouillon

Garnering (facultatief)

 • brood voor croutons in blokjes gesneden
 • peterselie

Instructies

 • Snij de prei in ringen en de pastinaak en de aardappel in brunoise (hele kleine blokjes).
 • Verhit de olie en fruit prei, pastinaak en aardappel op een zacht vuurtje en onder regelmatig roeren (zodat de aardappel niet vast gaat zitten aan de bodem).
 • Hak de kruiden en groenten fijn.
 • Voeg de bouillon toe aan de gefruite groenten en breng aan de kook.
 • Voeg de gehakte lentegroentes toe aan de soep en laat nog enkele minuten koken.
 • Bak intussen eventueel de croutons.
 • Serveer de soep met de croutons, en met wat gesnipperde peterselie (als je er nog in je tuin hebt staan, want een soepje volledig uit eigen tuin serveer je niet met peterselie uit de supermarkt!)

Nog meer lekkers met wilde planten: