Tarwe-risotto met Rode Bietjes

Tarwe-risotto met Rode Bietjes

Rode biet heeft de naam een ‘grondsmaak’ te hebben, en het is dan ook niet allemans favoriete groente.
Ik heb ook wel even moeten zoeken voor ik een bereiding vond die door alle huisgenoten goedgekeurd werd, maar dit gerecht wordt hier steevast op gejuich onthaald.

Rode bietjes gemixt met kokosmelk... Knallend!Ik kook graag met bietjes… ik vind ze een zalig kleur hebben. En het prachtigste moment in de bereiding van deze risotto (waarvoor je ook parelgerst in plaats van tarwe (bv van Bio-Time) kan gebruiken – of desnoods gewone risotto-rijst), is als de rode bietjes gemixt worden met de kokosmelk. Geef toe dat die kleur echt niet alledaags is!

Ik gebruik in dit recept de bietjes en de steeltjes. Het blad was ik ook, en doe ik met aanhangend water in een plastic zak in de koelkast, om de volgende dag te verwerken zoals snijbiet-blad, bijvoorbeeld in een frittata.
(Mijn huisgenoten zijn niet allemaal even enthousiast als ik tarwe op tafel zet, maar ze zijn het er wel mee eens dat in deze bereiding dat kleine beetje extra ‘beet’ dat de tarwekorrels hebben tegenover rijst eigenlijk prima is. Als je nog nooit met tarwe hebt gekookt, is dit een ideale kennismaking!)

De risotto (of moet ik ‘frument-sotto’ zeggen?) krijgt nog een extra kleurcontrast als je hem serveert met wat versgeschaafde parmesaan, of (wat mij betreft nog lekkerder!) met wat verbrokkelde geitenkaas.

Tarwe-risotto met Rode Bietjes

AnneTanne
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 500 gr rode bietjes met loof
 • 2 el olijfolie
 • 1 el balsamico azijn
 • 200 gr uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 200 gr voorgekookte tarwe bv Bio-Time
 • 3 koppen bouillon
 • 1 klein blikje 165 ml kokosmelk
 • peper/zout
 • handvol geroosterde pecannoten
 • een bosje rucola
 • eventueel versgeschaafde Parmezaan of geitenkaas

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°.
 • Maak de bietjes schoon (maar schil ze niet). Snij de knollen in partjes. Snij de steeltjes in stukjes.
 • Doe de partjes rode biet in een afsluitbare ovenschotel. Voeg hier de balsamico-azijn en één eetlepel olijfolie aan toe. Hussel goed door elkaar zodat de stukken biet aan alle kanten met de olie/azijn bedekt zijn.
 • Zet in de oven en laat ongeveer een uur roosteren. Halverwege de baktijd hussel je de groenten nog een keer door elkaar.
 • Snij de ui in ringen en de knoflook in plakjes.
 • Fruit deze in een grote pan (bij voorkeur gietijzer) op een laag vuur.
 • Wanneer de ui zacht is voeg je de stukjes bietensteel, de tarwe en 2 koppen bouillon toe. Breng aan de kook en gedurende 30 minuten op een klein vuur sudderen - voeg zo nodig de rest van de bouillon beetje bij beetje toe.
 • Snij 1/4 van de geroosterde bietjes klein, voeg de kokosmelk toe en mix tot je een prachtige knalroze smoothie bekomt.
 • Voeg het kokosmelk/bietjes-mengsel toe aan de tarwe en laat nog 10 minuten sudderen.
 • Verdeel de risotto over de borden, leg er wat rucola op en dresseer daarop de resterende bietjes. Werk af met de geroosterde pecannoten, en eventueel met versgeschaafde Parmezaanse kaas of verbrokkelde geitenkaas
 • Smakelijk!

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.