Zwartmoeskervel, die lorejas zaait zichzelf uit!

 1. Zwartmoeskervel – vers groen in winterse dagen
 2. Zwartmoeskervel in de keuken
 3. Zwartmoeskervel doorheen de geschiedenis
 4. En waarom heet dat Zwart-Moes-Kervel?
 5. Doorwaskervel – Het blijft in de familie…
 6. Zwartmoeskervel, die lorejas zaait zichzelf uit!
 7. Gestoomde zwartmoeskervel
zwartmoeskervel

In mijn allereerste berichtje over zwartmoeskervel,  drie jaar geleden, vertelde ik dat het niet gemakkelijk was geweest die plant in mijn moestuin te krijgen.
Het zaad is immers maar kort kiemkrachtig, en omdat ik steevast te lang wachtte met zaaien, was ik er telkens aan voor de moeite. Gelukkig zaait zwartmoeskervel zichzelf uit!

Als je een plant zelf de kans geeft te beslissen waar ze wil groeien, dan durft ze je wel eens voor verrassingen plaatsen.
In 2013 was er mijn eerste geslaagde zaaisel, maar hoewel zwartmoeskervel in ideale omstandigheden een tweejarige plant is, duurde het tot 2017 voor ze bloeide en zaad vormde.  Dat zaad heb ik verzameld en uitgezaaid, overigens met maar heel matig succes.

Maar korte tijd later vroeg manlief me, of ik er een idee van had welke plant er op dat ‘reserveperceeltje’ van de moestuin zo massaal aan het kiemen was.  (Er is één bed in de moestuin dat eigenlijk te vroeg in de schaduw ligt, en dat we daarom alleen gebruiken of af en toe wat ‘restjes’ te planten.)
Je raadt het al… De zwartmoeskervel koos ervoor zichzelf uit te zaaien, en bleek meer dan happy te zijn met een wat meer beschaduwde standplaats, en palmde op korte tijd dat hele bed in.  En bovendien gedroegen die planten zich wél als echte tweejarigen: Ze kiemden in het najaar van 2017, om eind voorjaar van 2018 bovengronds af te sterven.  In augustus begonnen de nieuwe scheuten weer boven te komen, om ons de hele winter van vers groen te voorzien.
En op dit ogenblik ontdek ik overal bloeistengels… 

Dat betekent dus dat er binnenkort zwartmoeskervelstengels op het menu staan! Ik ben heel benieuwd: de hele plant is weliswaar eetbaar, maar de bloeistengels schijnen het lekkerst te zijn.  Tot nu toe heb ik die nog nooit geoogst, omdat ik anders geen zaden zou hebben.  Dat zal nu geen probleem zijn

Zwartmoeskervel - bloeistengel
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Zwartmoeskervel, die lorejas zaait zichzelf uit!

 1. Zwartmoeskervel ken ik niet. De Roomse kervel is hier ook zo’n ‘eigenzinnig manneke’. Hem zaaien, lukte niet en toen vond ik een plantje … dat zich nu gedraagt als onkruid en waar ik vele mensen kan mee gelukkig maken. ?

  1. Hier is de Roomse Kervel ‘nen Brave’.
   Zwartmoeskervel is inderdaad niet zo heel erg bekend, al doet Hugo D’Hooghe (zadenwerkgroep Velt) heel erg zijn best om die plant meer aanzien te helpen krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.