Gratin van Snijbiet met Linzen

Snijbiet is dan wel een heel veelzijdige groente, maar ik vind het niet altijd makkelijk haar een hoofdrol te geven in een maaltijd, omdat de aardse smaak soms wat te zwaar en ‘somber’ wordt.
Maar de ovenschotel die ik gisteravond klaarmaakte was een voltreffer… 
De volle smaak van de snijbiet komt hier bijzonder goed tot zijn recht, en wordt tegelijk ondersteund en verzacht door de room.  (Ja, het is echte comfort-food, voor een licht slaatje ben je hier vandaag niet op de juiste plek…)
De pittige smaak van de Cheddar (vervang eventueel door Parmezaan) vormde een aangenaam contrast.

De afgelopen jaren heeft in onze tuin de breedribbige snijbiet (Swiss Chard) zich gekruist met de smaller gesteelde kleurrijke rassen (Rainbow Chard), en we hebben nu ook breedribbige planten met rode en gele stelen in de tuin.  Voor dit gerecht zijn die breedribbige rassen het meest geschikt, omdat je dan de beste verhouding tussen blad en stelen in je gerecht krijgt. 
Een combinatie van kleurtjes maakt het gerecht kleurrijker, maar met alleen de klassieke ‘Groene Witribbige’ zal de smaak net zo goed zijn!

 

Gratin van Snijbiet met Linzen

Heerlijke comfort-food voor op een stormachtige herfstavond. De aardse smaak van de snijbiet wordt ondersteund en tegelijk verzacht door de room in de saus.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 0,5 kop puy-linzen
  • snijbiet (ras met brede stelen, zgn 'Swiss Chard')
  • 0,5 l passata of gepelde tomaten
  • 1 dl room
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 0,25 l groentebouillon
  • 50 g rijpe cheddar geraspt

Instructies
 

  • Kook de linzen bijna gaar. (Ik voegde aan het kookwater een restje rode wijn toe)
  • Was de snijbiet. Verwijder het blad van de stelen. Snijdt de stelen in stukjes van 2 cm en het blad in smalle reepjes.
    Snipper de knoflook.
  • Breng de passata of gepelde tomaten met de bouillon aan de kook, voeg peterselie en marjolein toe en laat zachtjes sudderen. Voeg na een kwartiertje de linzen toe en laat die verder gaarkoken. Voeg tenslotte de room toe, roer goed door elkaar (voeg zo nodig wat zout toe), en haal de pan van het vuur.
  • Verhit wat olie of boter, en fruit de knoflook gedurende 2 minuten op een zacht vuur.
    Voeg dan de snijbietstelen toe en laat stoven tot ze hun rauwe smaak beginnen te verliezen (bij jonge groenten is 5 minuten voldoende, ik stoofde ze zeker 10 min.)
    Voeg het snijbietblad toe en laat dit kort slinken.
  • Meng de snijbiet met de linzenbereiding en doe het geheel in een voldoende grote ovenschotel.
    Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak gedurende 20-25 min in een op 200° voorverhitte oven.
  • Serveer met aardappelen of een graan, en een frisse salade.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.