Courgette-soep met een Indiaas tintje

Simba Mbili Curry poederDe voorraad courgettes wordt dagelijks aangevuld, dus het blijft een uitdaging om die groente een paar keer per week te verwerken zonder dat je de reactie 'Nee, alweer courgettes!' te horen krijgt.

Een soep als deze die opmerkingen als 'Dat is verrassend!' of 'Hé, wat een fijne smaak!' uitlokt, krijgt dan ook een plekje in deze receptenreeks.
We aten ze warm, en we aten ze koud, en telkens beviel ze erg. De toevoeging van de komkommerblokjes viel in de warme versie niet bij iedereen even goed in de smaak.
Ik gebruik tegenwoordig vaak het kerriepoeder van Simba Mbili. Mijn schoonzusje bracht het mee uit Kenia, en ik gebruik het graag omdat het geen chilipoeder bevat, waardoor je zelf de volledige controle hebt over de pikantheid van je gerecht.

Courgette-soep met een Indiaas Tintje
Porties 4
Een soep met Indiase kerrie-kruiden, die zowel koud als warm kan geserveerd worden.
Schrijf een review
Print
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
35 min
Totaal
55 min
Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
35 min
Totaal
55 min
Ingrediënten
 1. 1,5 el olie of ghee
 2. 3 middelgrote uien, fijngehakt
 3. 2 flinke tenen knoflook, gehakt
 4. 2 tl van je favoriete kerrie-poeder
 5. 1/4 tl kurkuma
 6. 1/4 tl komijnzaad
 7. chilipoeder naar smaak
 8. 1 kg courgettes, in dobbelsteentjes
 9. 650 ml groentenbouillon
 10. 1 klein blikje kokosmelk
Voor de garnering
 1. 1/4 komkommer, in brunoise gesneden (hele kleine dobbelsteentjes)
 2. verse gehakte koriander
 3. verse gehakte citroenbasilicum
Werkwijze
 1. Verhit de olie in een kookpan met dikke bodem, en fruit de uien op laag vuur tot ze zacht zijn (4-5 min.).
 2. Voeg de knoflook en de specerijen toe, en fruit gedurende maximaal een minuut.
 3. Voeg de courgettes toe en fruit nog een paar minuten.
 4. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep pruttelen tot de courgettes zacht zijn (ongeveer een half uur).
 5. Neem de pan van het vuur en mix de soep tot een fluwelige consistentie. Voeg de kokosmelk toe, en kruid zo nodig bij met peper en zout.
 6. Serveer met de komkommerblokjes en de gehakte kruiden.
Notities
 1. Het Indiase kerrie-poeder kan je vervangen door een Thaise curry-pasta. Je kan dan eventueel Thaise basilicum gebruiken voor de garnering.
Gebaseerd op Emeril Lagasse
Gebaseerd op Emeril Lagasse
AnneTannes Tuin http://annetanne.be/kruidenklets/

De vlinders wisten dat het vandaag volkstelling was!

Boomblauwtje - Celastrina argeolus

Boomblauwtje - Celastrina argeolus

Het vlindertelweekend 2015 bleek al na amper een uurtje observeren een voltreffer in mijn tuin!

Blauwtjes

Het begon al toen we vanmiddag zaten te eten op het terras, en ik - tussen de oranje en (de iets minder overdadig rondfladderende) bruine zandoogjes op de wilde marjolein - plots ook een paar blauwige vlekjes zag rondfladderen.
We hebben zoonlief altijd geleerd dat hij tijdens het eten niet van tafel mag lopen, maar als we buiten eten, dan kan ik me regelmatig zelf niet aan die regel houden. Ik schoof mijn stoel dus achteruit, liep naar de bloemenborder, en stoof vervolgens naar binnen om mijn camera beet te grissen. De lens was niet de meest geschikte, maar in elk geval had ik 'bewijsmateriaal'!
Het lichtblauwe vlindertje dat ik het eerst had opgemerkt was een boomblauwtje. Nu zie ik dat beestje wel vaker, maar gewoonlijk fladdert het rond, zonder dat het mij toestemming geeft om het te fotograferen. Vandaag bleef het geruime tijd fourageren op de wilde marjolein, en zo kreeg ik toch de kans om het - ondanks een niet-optimale lens - op de gevoelige plaat vast te leggen...
Lees hier meer... »

Snelle Courgette-Pickels

Courgettes zijn misschien niet de meest smaakvolle groenten, maar ze nemen dankbaar de smaken op van alle kruiden en specerijen die je in de bereiding gebruikt.
Als je weinig tijd hebt, maar weer courgettes in overvloed, is dit een snelle manier om ze te verwerken.
Met jonge courgettes is het het lekkerst, met een combinatie van groene en gele courgettes het mooist. Ik maakte de pickels met een paar jonge witte courgettes (Lungo Bianco di Palermo) - een courgette die wij erg lekker vinden, maar die natuurlijk wel een wat fletser gekleurd eindresultaat geeft...

Pittige Courgette-Pickels
Lees hier meer... »

Een Mier die denkt dat ze een Bidsprinkhaan is?

Miersikkelwants...

Ik had er nog nooit van gehoord...
Maar een paar weken geleden toen ik ergens op een forum rondkeek, zag ik een fotootje van een mier die leek te doen alsof ze een bidsprinkhaan was. Het bleek dan ook geen mier te zijn, maar de nimf van een miersikkelwants.

Miersikkelwants - Himacerus mirmicoides (nimf)

Miersikkelwants - Himacerus mirmicoides (nimf)


Lees hier meer... »

Courgette-cake met Pecannoten

Nadat de voorbije dagen al gevulde courgettes en pasta al zucchini trifolati de revue passeerden, was het vandaag tijd voor alweer een nieuwe aflevering van Creatief Met Courgette.
En omdat zoonlief voorstelde dat hij vandaag zou koken, had ik wat tijd om te bakken, en konden we zijn heerlijke dinertje afsluiten met een plakje courgette-cake.

Courgette-cake met Pecannoten

Courgette-cake met Pecannoten

Lees hier meer... »

Confituur en potjes...

JamLabelBessen
Je zou het misschien niet meteen achter mij gezocht hebben, maar als rechtgeaard uitbaatster van 'Hotel Mama' neem ik soms ook de rol van slavendrijver op mij.
Dus toen zoonlief een week geleden doodvermoeid thuiskwam, nadat hij gedurende twee weken met een groep andere JNM-ers de Sierra de Guara onveilig had gemaakt, lag er thuis een takenlijstje voor hem klaar (want zijn ouders waren intussen volop aan het genieten van la dolce vita en van elkaar, in Umbrië).
En ergens op dat takenlijstje stond de voorzichtige suggestie om, als de vogels nog wat bessen hadden overgelaten, eventueel nog wat bessen te plukken en in te vriezen, zodat er nog confituur kon gemaakt worden.

Lees hier meer... »

Wat een Blaaskop!

Toen ik gisteren probeerde een paar leuke foto's te maken van de koevinkjes die in grote getale in onze tuin rondvliegen, merkte ik plots een vliegje op dat er op z'n minst 'bijzonder' uitzag.

Roestbruine Kromlijf - Sicus ferrugineus op Wilde Marjolein

Roestbruine Kromlijf - Sicus ferrugineus

Het beestje had de korte antennes die duidelijk maakten dat het een vlieg was, maar toch zou ik het beestje in de gauwte misschien eerder als een wespje hebben aanzien.
Omdat de ogen van het beestje behoorlijk ver uit elkaar stonden, ging ik eens snuisteren tussen foto's van blaaskopvliegen, en jawel hoor... Bingo!
Lees hier meer... »

Guerilla Gardening?

Een berichtje dat ook alweer even in mijn pen (of in mijn vingers...) zat, maar dat pas voorbij het toetsenbord geraakte na het blogpostje van de Biodiverse Tuinier van eergisteren.

Toen ik het onlangs had over de twee soorten ratelaar in mijn tuin, vertelde ik al dat ik me afvroeg of de noordelijke populatie misschien afkomstig was van zaden die tijdens de Eco-tuindagen van Velt door een bezoeker waren uitgestrooit.
Dat vermoeden werd nog wat sterker toen ik een week of wat geleden ging maaien in de bloemenweide.

Armeria sp.?

Armeria sp.?

Ik liet daarbij netjes de ratelaar-populaties ongemoeid, en merkte ineens op, dat er tussen de noorderlingen een rozig bloemhoofdje begon open te komen. Ik dacht even dat het Engels gras (Armeria maritima) was. De bloeistengel was wel veel langer dan gewoonlijk, maar dat kan natuurlijk te verklaren zijn door de hoge plantengroei er rondom. Maar de bladrozet bestaat uit bladeren die toch duidelijk breder zijn dan Engels gras...

Armeria canescens ssp. nebrodensis?

Armeria canescens ssp. nebrodensis?


Al zoekend op het internet vind ik foto's van Armeria transmontana die misschien wel gelijkend zijn, of ook nog Armeria rhodopaea, en als ik dan toch aan het opsommen ben, Armeria canescens ssp. nebrodensis.
Maar of het ook echt één van die soorten is? Geen flauw idee... want ik vind ook nergens een duidelijke beschrijving van die planten.
Alleen het feit dat ik van de laatste soort ook de meeste foto's vind, doen mijn vermoedens het meest in die richting gaan...

Dus, mocht jij de guerilla-tuinier zijn, die vorig jaar een handjevol zaden achterliet, en mocht je toevallig weten welk bloempje dit is, dan mag je gerust uit de anonimiteit opduiken!

Dikkopjes in en uit het water...

Groot Dikkopje - Ochlodes sylvanus ♂

Groot Dikkopje - Ochlodes sylvanus ♂

Eigenwijze Bart was er weer een paar dagen vroeger bij dan ik om een schoon portretje van een Groot dikkopje te publiceren. En meteen was ik weer eens op mijn plaats gezet. Bij die van Bart vallen mijn fotografie-kunsten echt in het niet.
Wat niet wegneemt dat ik met dit plaatje van dat vlindertje ook wel blij ben... (het beestje zelf staat er niet slecht op, maar die drukte op de achtergrond... Klik op foto's voor groter formaat)
Dat het een mannetje is, kan je zien aan de donkerbruine streep op de voorvleugel. Die streep bestaat uit geurschubben. Bij vlinders is het immers meestal het mannetje dat het vaakst parfum opheeft.

Al bij al is het erg kalm op het vlinderfront dit jaar. Niet alleen nu tijdens de beruchte juni-dip, maar ook al eerder bleef het verdacht rustig (te koud?).
Het Bont Zandoogje behoort hier bij het meubilair, dat schrijf ik nog nauwelijks meer op mijn streeplijst. En Koolwitjes vinden ons eeuwig moes ook nog steeds lekker. Maar verder? Een paar citroentjes in het vroege voorjaar, een oranjetip wat later. Vorige week ergens een bruin zandoogje...
Oh ja, en muntvlindertjes, veel muntvlindertjes.
Maar daar houdt het een beetje mee op. Gelukkig dus, dat dat dikkopje nog af en toe rondfladdert.

En ze fladderen hier niet alleen rond, ze zwemmen hier ook.
We kijken al sinds de aanleg van de zwemvijver elk jaar rijkhalzend uit naar de eerste kikkerdril of de eerste paddensnoeren, maar hoewel die beesten zich graag komen vermaken in de vijver, lijken ze hem niet echt te appreciëren als biotoop voor hun kroost.
Maar toch zwemmen er dikkopjes!
De eitjes hebben we nog nooit kunnen ontdekken... Salamanders deponeren hun eitjes immers allemaal afzonderlijk of in kleine groepjes tussen waterplanten. Dat feit alleen al, dat we geen dril of paddensnoeren hebben gezien wijst al op salamanders, maar ook het feit dat de dikkopjes die er in de vijver zwemmen uitwendige kieuwen hebben, hoewel ze intussen al , vertelt ons wie onze zwemvijver als kraamkamer gebruikt.

Salamander-dikkopjes

Salamander-dikkopjes

Ja, helemaal een abominabele foto... Ik zat aan de vijverrand met de bedoeling een paar bootsmannetjes te fotograferen, toen er ineens een salamanderlarve voorbijzwom. En terwijl ik aan het scherpstellen was, kwam nummer twee voorbij.
Welke salamanders er hier op de foto staan, zou ik echt niet weten. In onze tuin hebben we zowel de alpenwatersalamander als de kleine watersalamander al gezien, dus het zal wel één van die twee zijn.
En als ik de plaatjes vergelijk met die van de larven van beide soorten die op het internet te vinden zijn, lijkt de alpenwatersalamander het meest waarschijnlijk...

OK... wie dit postje goed gelezen heeft, weet wat ik mogelijk voor de komende dagen in petto heb (en misschien helpt dit zinnetje mij om er de vaart in te houden...)

Chance dat 't regent

Chance dat 't regent...
chance dat 't regent, de koeien hèn dorst
en de vissen kunnen ook nie zonder
't is buiten dat 't regent mens slaap gerust
de regen is een endelijk wonder
't onnozelste beestje of klein sprietje gras
en de kruiden te veel om te noemen
wat ware nen puit zonder waterplas
en de rozen en al d'andere bloemen
Lees hier meer... »