Griezelig

Dat de meidoorns al blaadjes krijgen, is niet echt ongewoon...
Dat het speenkruid bloeit en de elzenkatjes mij hooikoorts bezorgen, dat hoort ook bij februari...
Dat de narcissen (Paasbloemen!) bloeien, ook dat wil ik nog accepteren...

mirabelle | prunus domestica subsp. syriaca)

mirabelle (Prunus domestica subsp. syriaca)

Maar dat de mirabelle, de kroospruim en de kerspruim al bloeien, daar schrik ik toch wel even van...

Brandnetelsoep, twee maanden te vroeg...

Ik heb even getwijfeld over de titel van dit stukje.
'Wintersoep op z'n voorjaars, recht uit de tuin', was ook een mogelijkheid.
Of 'Gründonnerstagsuppe een week voor aswoensdag'...

Vers groen uit de tuin...

Recht uit de tuin...

Inderdaad, toen ik vanmorgen door de tuin wandelde, zag ik dat onder de eik de jonge brandneteltopjes al weer tevoorschijn kwamen. Om er een soepje van te maken met alleen maar brandnetels... tja, het zou me wellicht gelukt zijn, maar dat kostte net wat te veel pluktijd naar mijn zin. Dus werd het een soep met allerlei groens uit de tuin, aangevuld met één klein aardappeltje uit de kelder ( maar via een omweg ook uit onze tuin). De pastinaak en de prei heb ik ook vandaag geoogst. Het soepje was tenslotte helemaal af met wat croutons van zelfgebakken roggebrood en wat gehakte peterselie, die ik in de serre knipte.

Klik hier voor mijn recept

In bloei op 1 februari

Met een scheve blik op de loodzware lucht liep ik de afgelopen dagen rond.
Ik wilde foto's van bloemen, verdorie... Maar met die regen is het er dus niet van gekomen.

Groot sneeuwklokje - Galanthus elwessii

Groot sneeuwklokje | Galanthus elwessii


En vandaag was het dan wel droog, maar het is nog steeds donker, en bovendien winderig...

Weinig nieuwe foto's dus vandaag, en allemaal met een hele kleine DOF* omwille van de wind, maar wel een lijstje bloeiers

Winterzon...

De eerste winterzon, en meteen zie je de tuin veranderen...

Het speenkruid, dat al twee weken krampachtig zijn knopjes in de lucht stak, opent eindelijk die eerste bloempjes... Die na twee weken in knop al behoorlijk gehavend blijken...
Speenkruid | Ranunculus ficaria
Klik voor meer zon

Slechte Overdracht

Al een paar jaar na elkaar legden onze twee kippen precies op 25 januari hun eerste eitje na hun 'winterstop'.
Hoe we dat zo precies weten?
Wel, het is intussen alweer 19 jaar geleden dat exact op 25 januari onze zoon voor het eerst (maar lang niet voor het laatst) van zich liet horen.
Al een paar jaar dus complimenteren we onszelf dus met het bezit van een toompje kippen dat de verjaardag van onze zoon onthoudt, en zelfs zo attent is om een cadeautje te voorzien.

Maar dat toompje kippen werd een half jaar geleden gehalveerd door - waarschijnlijk - een grote hond (een vos zou ook in het nachthok zijn binnengedrongen en een grotere ravage hebben aangericht.) Al snel kwamen er twee nieuwe kippen bij, die, zoals een kip die in een niet-kunstmatig-verlichte omgeving leeft betaamt, in de herfst ook weer prompt met leggen stopten.

De overblijvende 'ouwe' stierf intussen een onverwachte - maar natuurlijke - dood.
Het was dus even afwachten wanneer we weer op eitjes getrakteerd zouden worden.

Maar blijkbaar is de informatieoverdracht van 'de ouwe' naar 'de nieuwe' toch niet helemaal correct verlopen...
De eerste eitjes
Of wilden de kippetjes er zich van verzekeren dat ze zeker niet te laat waren met hun verjaardagscadeau? In elk geval vonden we dit jaar al op 23 januari de eerste eitjes van het jaar in het legnest!

Gelukkige Verjaardag, zoonlief! En veel succes met je laatste examens!

Keep, keep-keep...

Een paar dagen geleden schreef Muggenbeet nog, dat de winter nog veel te slap is voor keep en sijs. Ik kan hem daar niet anders dan volledig gelijk in geven, en toch...

Al vanaf begin december zitten er dagelijks kepen op onze voedertafels... Niet één, niet twee, maar regelmatig wel een stuk of vijf. En koud kon je het toen echt niet noemen.
Er kwamen er dus toch al vroeg een paar naar onze streken afgezakt... En ik zou AnneTanne niet zijn, als ik niet op zoek ging of er nog een andere verklaring voor hun verschijnen kan zijn dan het koude weer...

Fringilla montifringilla, keep, brambling

Keep | Fringilla montifringilla

Lees hier meer over dit kleurige vogeltje

Cherokee Trail of Tears (Droogboon)

Logo - International Year of Pulses 2016 Phaseolus vulgaris 'Cherokee Trail of Tears' Ik hou van planten waar een verhaal aan vastzit...
En ik hou van groenten waar een verhaal aan vastzit, van voedsel, dat meer is dan maagvulling, maar waar geschiedenis aan verbonden is.

Volgens mij is dat iets wat we verloren hebben toen we ons voedsel steeds meer door anderen gingen laten verbouwen: het verloor zijn hart, zijn geschiedenis.
De glanzende zwarte zaden die vandaag het onderwerp van dit blogje zijn, zitten niet alleen boordevol voedingswaarde, maar ook nog eens tjokvol geschiedenis...

Cherokee Trail of Tears

Klik hier voor het verhaal van deze boon...

Onder de Beuk in Januari

Jaren geleden hield ik het een tijdlang vol om op de eerste dag van elke maand een foto te posten die ik die dag had gemaakt, telkens vanuit exact hetzelfde standpunt.
Laat ik eens proberen daar een soort vervolg aan te geven.
Niet meer op de eerste dag van de maand, maar 'ergens in de loop van de maand'.
En misschien niet altijd helemaal hetzelfde standpunt, maar wel telkens hetzelfde plekje in mijn tuin...

Onder de beuk in januari

Onder de beuk in januari

We noemen het nog altijd 'onder de beuken', maar eigenlijk is het al een paar jaar 'onder de beuk en de haagbeuk'. Vroeger stonden hier inderdaad twee beuken, waarschijnlijk eeuwelingen, en tussen hen beiden in een haagbeuk.
Een paar winters geleden moesten we één van de twee beuken laten vellen.

Wat er daar in januari te zien is...

Het jaar van de Boon - #IYP2016

Logo - International Year of Pulses 2016 Het was Kees de Boon die me er al bloggend op attent maakte, dat 2016 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het 'Internationaal Jaar van de Peulvruchten' (International Year of Pulses).

En laat ik nu toevallig een hele grote boon hebben voor boontjes...
Het schijnt dat in mijn studentenjaren, wanneer ik in het weekend naar huis terugkeerde, mijn jongere zusjes mijn moeder zo nu en dan smeekten om 'deze week eens niet aan ons Zus te vragen wat ze wil eten...' Want die meisjes hadden er stilaan genoeg van om elk weekend opnieuw boontjes geserveerd te krijgen omdat hun grote zus dat nu toevallig zo verschrikkelijk lekker vond... eh, vindt.

In diezelfde studentenjaren leerde ik ook mijn eigen potje koken, en leerde ik als vegetariër eindelijk de eindeloze mogelijkheden van peulvruchten kennen. Het Internationaal Jaar van de peulvruchten heeft inderdaad niet die sperzieboontjes of peultjes of zelfs geen suikererwtjes als focus, maar bedoelt met 'peulvruchten' wel degelijk de zaden van de Leguminosae.
Die droogbonen, erwten, linzen, soja... hebben niet alleen een hoge voedingswaarde, maar doordat ze gedroogd bewaard worden zijn ze niet alleen heel lang houdbaar (hooguit moet je ze wat langer koken, maar met een degelijke drukpan is zelfs dat klusje snel geklaard), maar zijn ze ook erg economisch (je hoeft geen extra water te vervoeren, dat voeg je immers pas toe als je ze klaarmaakt...).
De website van het International Year of Pulses heeft dan ook niet voor niets als tagline 'Nutrituous Seeds for a Sustainable Future'.
Ik ga daarom proberen om ook op mijn blogje af en toe wat aandacht te schenken aan dit International Year of Pulses, door regelmatig een bijzonder ras of soort van peulvruchten onder de aandacht te brengen.
Het eerste verhaal brengt me naar een hele zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis...

(Come and see next Thursday!)

Cyclamen coum bloeit! (Plant van de maand*?)

Cyclamen coum in het hazelaarbosje

Cyclamen coum in het hazelaarbosje - in the hazel grove

*) Plant van de maand - Garden Bloggers Bloom Day

Lang geleden dat ik nog aansloot bij Garden Bloggers Bloom Day... Dat deed ik in het verleden meestal met een lijstje van wat er die maand in bloei was in mijn tuin. Maar laat ik eens proberen om voortaan op Garden Bloggers Bloom Day aan te sluiten bij de 'Plant van de Maand' traditie die in de periode dat ik even uit de blogosfeer verdwenen was ontstaan lijkt. Ik vind het leuker om een bloeilijstje te publiceren in het begin van de maand, en dan halverwege de maand één plant wat uitgebreider te bespreken.
Dit is geen vaste belofte, maar wel een poging om mezelf te motiveren wat regelmatiger op mijn toetsenbord te tokkelen...

It's quite some time ago that I wrote a blogpost for Garden Bloggers Bloom day...  In the past I often published an extensive list of each and every blooming plant in my garden (or at least in winter it was an extensive list!).  But let me try to join the 'Plant of the Month' tradition that arose in my long period of absence from the blogosphere...  
I'll try to make a list of blooming plants in the first days of each month, and discuss one single blooming plant in more detail on Garden Bloggers Bloom Day... But, this is far from an absolute promise... Just trying to motivate myself to start writing on a more regular base! However, no English translation for now, for I don't know if I still have any English speaking visitors...

Cyclamen in de tuin

Er zijn twee soorten cyclamens die courant in de tuin worden aangeplant, en ten tuine AnneTanne groeien ze allebei.
Vanaf half augustus (in 2015 zelfs al vanaf eind juli) geeft de Cyclamen hederifolium (syn. Cyclamen neapolitanum, Napolitaanse cyclamen) kleur onder de beuken, en hoewel ze in de loop van november meestal uitgebloeid raken, geeft hun gemarmerde blad nog kleur tot de beuken weer in blad staan.
Maar in een meer verscholen hoekje van de tuin heb ik ook de Cyclamen coum staan. Deze rondbladige cyclamen, of cyclamen van Coa, is in tegenstelling tot de vorige een echte winterbloeier.
Meer over Cyclamen coum