Met een bijenhotel lok je geen bijen…

  1. Wilde bijen in mijn tuin – nestelend in de aarde
  2. Koekoeksbijen… krakers van ondergrondse nesten
  3. Een vosje in de kippenren!
  4. Met een bijenhotel lok je geen bijen…
  5. Bij-denkingen
  6. Het bijenhotel gevonden!
  7. Grote Wolbij
  8. Gehoornde metselbij – Osmia cornuta
  9. Linnaeus en de Rosse Metselbij
  10. Week van de bij: Grote Wolbij
  11. Week van de bij: Weidehommel
  12. Week van de Bij: de Tuinbladsnijder, een behangersbij
  13. Een nakomertje: Grote klokjesbij
  14. Wilde bijen in mijn tuin: de Tronkenbij

Met een bijenhotel kan je zorgen dat de bijen die in je tuin verzeild raken er ook gaan blijven… maar om ze in je tuin te krijgen is er toch nog iets anders nodig!

Stel je even voor dat je vakantie wil gaan en er wordt je in een prachtig ‘aparthotel’ verblijf aangeboden, maar voor je maaltijden moet je wel zelf zorgen?

Osmia rufa - Rosse metselbij
Osmia rufa – Rosse metselbij

Ik zou er in dat geval zeker van willen zijn dat in de omgeving van het hotel minimaal een goed-voorziene kruidenier te vinden is, en bij voorkeur ook nog een paar gezellige (en lekkere!) restaurantjes.
Wel, voor bijen geldt net hetzelfde… Als in de buurt van een bijenhotel geen geschikte drachtplanten te vinden zijn, is het bijenhotel gedoemd tot leegstand!

Wil je wilde bijen in de tuin, doe dan eerst zoals op de Fruitberg: In een tuin waar al veel fruitbomen en -struiken te vinden waren, zijn dit jaar de nodige bijenhotels geplaatst. En omdat de fruitbomen in die tuin allicht het bezoek krijgen van wilde bijen zoals de rosse metselbij (zie foto), kan hij in zijn hotel zeker gasten verwachten.
Heel wat bomen – niet enkel fruitbomen – zijn inderdaad erg belangrijke drachtplanten voor wilde bijen.  Door een wilg in je tuin te planten voorzie je al vroeg in het jaar voedsel voor wilde bijen.

Als bestuivers voor fruitbomen mag het belang van wilde bijen (en andere insecten) ook niet onderschat worden.   Onderzoek laat zelfs zien, dat in boomgaarden meer solitaire bijen dan gedomesticeerde honingbijen rondvliegen.  Dat is wellicht ook de reden waarom ook het rosse metselbijtje bij professionele fruitkwekers steeds meer in aanzien stijgt. Het is weliswaar een solitaire bij, maar ze is zo algemeen (en zo weinig kieskeurig) dat ze vaak in grote aantallen voorkomt en daarom ook haar bijdrage kan leveren in bestuiving.

Ik vind het jammer dat er tegenwoordig wel langs alle kanten informatie voorhanden is over het maken van bijenhotels, maar dat vaak verzuimd wordt om tegelijk te vertellen met welke planten je eerst die bijen in je tuin krijgt…

Er zijn natuurlijk de zakjes ‘bloemenmengsel voor bijenweide’ die tegenwoordig zo gemakkelijk te vinden zijn.
Hoewel… op bijenhotels.nl lees ik hierover:

Zakjes zaad die her en der al dan niet gratis worden aangeboden trekken wel honingbijen en hommels aan, maar hebben vaak geen enkel effect op de wilde (solitaire) bijen (…) als andere veelal overblijvende drachtplanten niet substantieel in de omgeving voorkomen.

Salix caprea | Boswilg
Salix caprea | Boswilg · Een prima drachtplant in het voorjaar

De verklaring daarvoor is, dat wilde bijen over het algemeen een stuk kieskeuriger zijn dan de gecultiveerde honingbij.
Kijk maar eens op deze lijst van eenjarige drachtplanten (in zo’n zaadmengsel zitten vooral eenjarigen): Alle planten in de lijst zijn goede tot excellente drachtplanten voor  honingbijen (drachtplanten voor honingbijen krijgen een cijfer van 1-5 naargelang hun waarde, met 5 als beste drachtplanten).
Maar enkel de planten met in de kolom onder ‘WB’ een rood blokje zijn goede planten voor wilde bijen. En dat zijn er in deze lijst vier: Koolzaad, zwarte  en witte mosterd, klein streepzaad, paarse dovenetel en rode ogentroost.
Een heleboel wilde bijen hebben zich gespecialiseerd in één of slechts enkele soorten drachtplanten (en dat weerspiegelt zich soms in hun naam, denk maar aan klimopzijdebij, ranonkelbij of wormkruidbij.
Die drachtplanten zijn vaak bomen (fruitbomen!) of struiken, en vaste planten.

Als je echt op zoek bent naar een zadenmengsel waarmee je ook wilde bijen pleziert, kan je eventueel terecht bij de Duitse online-shop Syringa, die twee zadenmengsels speciaal voor wilde bijen heeft. Het ene mengsel bevat hoofdzakelijk eenjarigen, het andere vooral tweejarigen en vaste planten. Je moet dan wel ongeveer 7 euro overhebben voor een zakje voor 10 vierkante meter, exclusief portkosten.

Overigens… Het is me de voorbije weken opgevallen dat niet alleen in mijn tuin, maar volgens de foto´s die ik zag ook in andere tuinen, de paardenbloem erg geliefd is bij wilde bijen. Is dat nu niet even het perfecte excuus om de paardenbloemen lekker te laten bloeien?

Meer over dit onderwerp

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

19 thoughts on “Met een bijenhotel lok je geen bijen…

  1. Absoluut.

    Bovendien heeft, zeker in ons geval, een bijenhotel weinig zin omdat er plekjes genoeg zijn (kieren, hout, stapels stenen,…) waar wilde bijen zich thuis voelen.

  2. Toen ik een week of twee hgeleden onze mannen ophaalde van de JNM excursie in het Zammelsbroek, zag ik honderden zandbijtjes (spec.) op het kerkhof van Zammel. De plant die toen, daar, het meest in bloei stond was de vroegeling. Maar misschien waren ze alleen maar op zoek naar een goede woonplaats want ze kropen in en uit gaatjes in de grond.

    1. Klinkt inderdaad alsof ze een nestelplaats aan ’t zoeken/maken waren. Misschien dat er in de buurt toch wel ergens wilg stond te bloeien?
      Enne… zoonlief was die zaterdag ook in ’t Zammelsbroek. Niet als Pieper, maar als piep-begeleider ;-).

  3. Paardenbloemen worden hier met respect behandeld 🙂 geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt ze weg te doen of ‘uit te steken’. Het is jammer dat deze magnifieke bloem in veel tuintijdschriften als onkruid wordt omschreven.

    Wat bijenhotels betreft denk ik zelfs dat ze in een naturrijke tuin met voldoende afval (zand, stenen, houtstapels,…) overbodig zijn. In feite is het een stukje natuurnabootsing, een surrogaat voor echte natuur. Wel eentje waarmee de kassa rinkelt.

    1. Ik reageer even op de paardebloemen, want die zijn bij mij zeer geliefd.
      Ik maak er namelijk overheerlijke jam van.
      Echt een aanrader.
      Mijn kleinkinderen zijn er dol op.
      En dan blijven er ook nog genoeg bloeiend in de tuin staan voor alle bijtjes en overige beestjes.

      1. Paardenbloemen zijn inderdaad ook fantastische bijenlokkers…
        Dit waren bijvoorbeeld mijn eerste bijenfoto’s dit jaar:
        Rosse metselbij

        Roodgatje

        Leuk dat je het over paardenbloemenjam hebt… veel mensen noemen het ‘paardebloemenhoning’ en hoewel het zoete goedje heel erg naar honing ruikt, vind ik die benaming toch niet kloppen…

  4. We moeten af van het idee dat een tuin er perfect opgeruimd uit moet zien.
    Laat hier en daar wat rommelplekjes en geniet ook van wilde planten die komen binnenwaaien.
    Al met al, vergroot de biodiversiteit in je tuin en leer van ALLES te genieten.
    Hoe luidde die bekende uitspraak ook al weer: Elk nadeel heeft ook een voordeel!

  5. Goed verhaal, het heeft inderdaad weinig zin als er niet genoeg in de omgeving is wat werkelijk essentieel is.
    Wat denk ik ook belangrijk is, is dat er zo’n groot mogelijk deel van het jaar iets te halen valt. Nu is mijn uitgangspunt alweer anders dan dat van jou, ik vind het sowieso al mooi als ik hier hommels en bijen zie (kan ze eerlijk waar nog niet op naam brengen, al leer ik wel “bij” door je blog). Er zijn hier in de buurt maar weinig echte tuinen, veel steenvlaktes met wat verdwaalde pelargoniums in de zomer, en mijn tuintje en dat van enkele enthousiaste buren is te klein om veel verschil te maken ben ik bang. Wel is de openbare ruimte hier verstandig ingericht met ruimte voor inheemse bomen (wilgen, meidoorn, fruitbomen etc.)

  6. Hey dag Anne, ik was aan het googlen op zoek om een “bijenhotel” te bouwen en kijk ik kwam toevallig op jouw blog terecht. Grappig vond ik dit 😉
    Ik geniet hier van de bijtjes, de hommels en de vele vlinders op de vlinderstruiken bij het terras terwijl ik op de laptop op zoek ben naar het geschikte bouwproject voor “mijn bijenhotel” voor achteraan in de tuin. En ja we hebben wel voldoende bloempjes en groenafval waar deze kriebeldiertjes hun gading kunnen vinden maar ik wil ze graag ook nog een geschikte “woning” geven. Al is het maar voor mijn eigen voldoening om dit “hotelletje” in onze tuin te zien staan en hier van te genieten van hun aanwezigheid 😉

    Zo heb ik ook meteen weer genoten van het moois van jouw blog. Doe zo verder met mensen aan te moedigen 😉

    Lieve groetjes, Annelies

  7. Wil hier graag toch eventjes reageren; bijenhotels zijn wel degelijk héél hard nodig om de populatie in stand te houden. Ook voor minder interessante wezens (mensen) zijn bijen levensnoodzakelijk, zonder deze “beestjes” zal het leven op deze prachtige planeet niet langer standhouden. Ik heb onlangs een bijenhuis opgehangen op een locatie waar volgens jou artikel geen bijen zouden komen vanwege geen of onvoldoende geschikte drachtplanten.
    Ik heb geen tuin en heb slechts enkele bloemen en planten in potten op mijn vensterbank staan.
    Achteraan mijn woning is een middelgroot bos en de buren hebben wel een tuin waarin diverse bloemen en planten staan.
    Het bijenhuis hangt nu +- 2 weken op en wordt dagelijks zeer druk bezocht, er zijn al 3 gaatjes helemaal opgevuld en een vierde bij is momenteel druk bezig om voor haar nakomelingen te zorgen.
    Ik bedoel maar; waar een wil is is een weg, toch ? 🙂

    1. Kirsten,
      Je schrijft enerzijds ‘achteraan mijn woning is een middelgroot bos en de buren hebben wel een tuin waarin diverse bloemen en planten staan’… en tegelijk denk je dat er geen geschikte drachtplanten in de buurt zijn?

      Als je zelf niet in de gelegenheid bent – wegens geen tuin – om voor drachtplanten te zorgen, dan kan een bijenhotel inderdaad een goed alternatief zijn…
      maar wie wel een tuin hebt wil ik absoluut op het hart drukken om alsjeblieft prioriteit te geven aan ‘eten voor de bijen’, liever dan huisvesting…

      In bijenhotels op plekken waar weinig drachtplanten voorkomen, nestelen regelmatig toch bijen, en heel dikwijls gaat het dan om de rosse metselbij. En dan heeft dat bijenhotel minstens een informatieve/educatieve waarde, maar die rosse metselbij is van de andere kant op dit ogenblik zo ongeveer de meest algemene wilde bij, die ook zonder bijenhotels makkelijk aan zijn/haar trekken komt.

      Aan de andere kant, in mijn tuin is geen enkel bijenhotel, maar wel een overvloed aan drachtplanten, en daar nestelen – ook zonder hotels van menselijk makelij heel veel verschillende soorten bijen. Een half uur geleden zag ik er nog één in een holletje tussen de speenkruidplanten wegkruipen.

  8. Ik ben momenteel mijn tuin(tje) helemaal aan het heraanleggen en wil dit bij/vlinder en vogelvriendelijk doen. Die zaadmengsels vind ik wel interessant, ik vroeg me alleen af wanneer ik deze het beste aanschaf en dus zaai. Tot nog toe mislukt zowat alles wat ik zaai, meestal kiemt het wel maar daarna sterft alles een iele dood…
    groetjes

  9. Het zelfde geldt ook voor lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwurmen. Die wil ik ‘lokken’ om van de bladluis af te komen. Maar het insectenhotel zelf is niet genoeg. Er zijn ook brandnetels, afrikaantjes en teunisbloemen nodig om ze te lokken. Maar als ze gelokt zijn moeten ze wel blijven slapen en niet weer weggaan. Dus heb ik ook een insectenhotel gemaakt met de juiste vulling voor lieveheersbeestjes (vooral houtwol, dennenappels enz). Hier mijn stappenplan inclusief uitleg welke vulling je moet gebruiken om de juiste insecten te lokken: http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/insectenhotel-maak-eenvoudig-zelf-stappenplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.