Tijdens een bezoek aan een boomgaard afgelopen najaar vertelde de eigenaar dat hij overal in de boomgaard botanische narcissen plantte, om op die manier zoveel mogelijk bestuivers naar zijn fruit te lokken.
Maar een paar dagen later zei iemand anders mij, dat narcissen eigenlijk niet zo’n bijzondere insectenlokkers zijn.
Ik nam vandaag dus even de proef op de som, en lag met mijn fototoestel telkens zo’n tien minuten op de loer bij onze narcissen (een honderdtal tête-à-tête, en minstens zoveel wilde narcis), en later bij de langbladige druifhyacint (Muscari armeniacum).
De foto-oogst bij de narcissen was bedroevend. Nihil namelijk.
Bij de druifjes daarentegen…
Natuurlijk was er de obligate honingbij (er woont een imker enkele huizen verder in de straat).
Er waren ook een paar wilde bijen en hommels, maar ik heb alleen de gehoornde metselbij fatsoenlijk kunnen portretteren. (foto bovenaan)
En binnen vijf of tien minuten had ik ook verschillende zweefvliegen gezien:
De snorzweefvlieg mag dan wel een hele algemene soort zijn, met deze foto ben ik toch wel blij!
Volgens mij zag ik deze slanke driehoekszweefvlieg ook op de bosanemoontjes… Of was dat misschien toch weer een andere soort?
Deze plompe colibri-imitator was voor mij een nieuwe soort.
Ik had al wel gehoord van de gewone wolzwever, maar hem niet eerder bewust gezien.
Helaas is de foto niet echt scherp, want écht lang stil blijven hangen deed ie niet… En dit is zelfs de enige foto, waarop ook zijn vleugels te zien zijn. Hij fladdert zo ongelooflijk snel dat op een paar foto’s alleen maar het lijfje te zien is…
En dan was er tenslotte nog deze bosbandzweefvlieg… Of in elk geval ‘een’ bandzweefvlieg.
De bosbanddito zou te onderscheiden zijn van de andere soorten door onder meer het metalig-groene borststuk, en Obsidentify is dan ook vrij zeker dat dit de juiste soort is… Maar ik laat me graag corrigeren.
(En inderdaad, deze zit dan wel niet ‘op’ de druifhyacinten, maar er wel tussen. Deze foto is een cropje, maar op de totale foto zie je nog hier en daar het blauw van de bloemen.)
Oh ja…
Muscari armeniacum dus, niet Muscari botryoides…
Die tweede soort is een stinzenplant, maar die vind je eigenlijk niet meer te koop, tenminste niet in het blauw (de ‘witte’ blauwe druifjes zijn wèl M. botryoides ‘alba’). Wat je tegenwoordig te koop vind als ‘blauwe druifjes’ is de langbladige druifhyacint of Muscari armeniacum.
Meer hierover lees je trouwens op waarnemingen.be.
Prachtige foto’s van mooie beestjes Anne! Daar heb je geduld voor moeten oefenen, denk ik.
Aha en de blauwe druifjes die ik heb (Muscari armeniacum) zijn eigenlijk druifhyacinten. Weer wat bijgeleerd zeh. 🙂