Een krekel kent de zomer

Boskrekel | Nemobius sylvestris

Een krekel kent de zomer, maar lente en herfst zijn hem vreemd. De zon kent geen nacht.

Als ik een mij onbekend beestje door ObsIdentify haal, vind ik het altijd weer heel plezant als daar gele zeshoekje met ‘zeldzaam’ verschijnt, te meer als de identificatie 100 % zeker wordt genoemd.

En vandaag was het dus weer zover.  Dit keer was het een boskrekel, die onze tuin met zijn aanwezigheid vereerde. 
Volgens Natuurpunt vind je die krekel overal in ons land, behalve in het uiterste noordwesten, maar de kaarten op waarnemingen.be spreken dat tegen: 
De afgelopen vijf jaren waren er nauwelijks waarnemingen ten westen van Brussel, en relatief heel wat meer in Limburg, Antwerpen, Luik, Namen, Luxemburg. In Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams en Waals Brabant, en in Henegouwen lijkt hij nauwelijks voor te komen.
Met andere woorden, de boskrekel doet zijn naam eer aan, en heeft een duidelijke voorkeur voor de provincies met veel bos.

De boskrekel is zo goed als vleugelloos (op de foto herken je twee korte stompjes waar je de vleugels verwacht), en heeft dan ook een beperkt territorium.
Op Wikipedia lees ik, dat het mannetjes zich hoogstens zo’n 50-60 meter van de bosrand verwijderd, het vrouwtje nog veel minder.  Ik denk dan ook dat deze krekel onze hagen als een mini-bos beschouwt.  In elk geval is onze tuin ruim voorzien van een dikke strooisellaag, die voor dit beestje essentieel is als biotoop.


Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Een krekel kent de zomer

    1. Naar het schijnt laten ze zich ook zelden zien. De meeste observaties zouden aan de hand van geluid zijn. Ze hebben een heel ijl krekelgeluid, dat veel verder weg klinkt dan het beestje zit.
      En toen ik dat las, realiseerde ik me, dat ik deze zomer in de serre vaak een krekel hoorde, maar dat die een eind buiten de serre leek te zitten. Maar als ik weer buiten kwam hoorde ik die niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.