Courgette-tajine met kip

  1. Gevulde Courgettes
  2. Courgette-cake met Pecannoten
  3. Snelle Courgette-Pickels
  4. Courgette-soep met een Indiaas tintje
  5. Courgette-salade met variaties
  6. Risotto con Zucchine – basisrecept en variaties
  7. Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)
  8. Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble
  9. Courgette-tajine met kip

Ik was er niet helemaal gerust op, toen ik deze tajine op tafel zette.  
Zou ze door het gebruik van alleen maar courgettes (en ui) niet te flauw van smaak zijn?
Maar de reacties waren allemaal even enthousiast.  En het was duidelijk dat het vooral de ingemaakte citroen was die het recept net dat ‘Gewisse Etwas’ meegaf.  Ik maak die altijd zelf in, maar je kan ze ook in Marokkaanse winkels, en tegenwoordig zelfs in sommige supermarkten vinden.  

Vroeger had ik een terracotta tajine, maar nadat een Marokkaanse vrouw me vertelde dat de meeste Marokkanen de voorkeur geven aan een gietijzeren exemplaar, en de terracotta tajines als ’toeristenspul’ beschouwen, heb ik die inderdaad door een exemplaar met gietijzeren onderschotel vervangen.  Een voordeel daarvan is, dat je daarin ook zaken kan aanbraden, wat je in een terracotta schotel best niet doet.

Courgette-tajine met kip

Een eenvoudige tajine, die door het gebruik van ingemaakte citroen naar een hoger niveau getild wordt...
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Rusttijd (marinade) 3 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3

Equipment

  • Tajine

Ingrediënten
  

  • 3 biologische kipfilets
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in dunne ringen
  • 2 eetlepels knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes geweekt in een eetlepel warm water
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen venkelzaad
  • 1 eetlepel Ras-el-Hanout
  • 3 niet te grote courgettes in schijfjes
  • 1 ingemaakte citroen grofgehakt (essentiëel ingrediënt!)
  • 2 eetlepels peterselie of korianderblaadjes fijngehakt
  • 6 groene olijven

Instructies
 

  • Marineer de kipfilets gedurende een uur of drie in 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen venkelzaad, 1 theelepel knoflook en wat zout.
  • (Indien je geen gietijzeren maar een terracotta tajine hebt voer je deze en volgende stap best in een aparte pan uit. Voor het aanbraden van vlees is een terracotta tajine minder geschikt.)
    Verwarm de tajine op een laag tot middelhoog vuur, en fruit de uien glazig.
  • Voeg de gember en de rest van de knoflook toe, voeg de kipfilets toe en bruin ze gedurende 5 minuten aan beide kanten.
  • Haal de kipfilets uit de tajine en voeg de overige kruiden en specerijen toe (komijn, koriander, venkelzaad, ras-el-hanout, saffraan).
    Voeg de olijven en de grofgehakte ingemaakte citroen (pulp en schil) toe
  • Voeg de courgetteschijfjes toe en leg de kipfilets op de courgettes.
    Zet het deksel op de tajine en laat op een laag vuur gedurende een uur stoven.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie en/of koriander en serveer met couscous of plat brood.
Trefwoord Courgette, Tajine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.