Categorie: Bloemenweide – Flower Meadow

Ratelaar – Na Jaren de langverhoopte Update!

De ouwe getrouwen van dit blogje herinneren zich wellicht het blogreeksje over mijn Ratelaar-experiment.

Grote Ratelaar - Rhinanthus angustifolius
Grote Ratelaar – Rhinanthus angustifolius
In een poging om de grassen in de bloemenweide wat te onderdrukken – en dan vooral die vermaledijde Gestreepte Witbol, doe ik al jarenlang pogingen om Ratelaar tussen het gras te introduceren.

Tot vorig voorjaar waren al die pogingen vergeefs. Maar vorig jaar, nadat ik in het najaar een dikke briefomslag vol zaden uit de Biodiverse tuin had uitgestrooid, ontdekte ik één klein plantje.
Was er dat niet geweest, dan had ik verdere pogingen wellicht opgegeven. Maar dat bescheiden succesje was net voldoende om me voor te nemen nog één poging te wagen.

Vorige zomer verzamelden we een beetje zaad tijdens een weekendje aan de kust en zaaiden dat meteen in de tuin uit. (Ik ga er gemakshalve van uit dat moeder natuur het best weet wanneer het goed moment om te zaaien daar is, en dat de plant er daarom voor zorgt precies op het goede moment de zaden af te laten rijpen.)
En toen ik ging zaaien dacht ik plots aan iets wat ik las in ‘Making a Wildflower Meadow‘ van Pam Lewis. Na een aantal vergeefse pogingen om ratelaar te zaaien was die in de bloemenweide van Sticky Wicket toch een keer ontkiemd. Niet op een plek waar het gras erg krachtig groeide, maar wel op een wildwissel die doorheen de weide liep, en waar dus een veel armere plantengroei te zien was.
Een wildwissel loopt er niet door die postzegel van een bloemenweide, maar wel een, tja, zeg maar AnneTanne-wissel. Door dag na dag hetzelfde loopje door de weide te lopen creëer ik in de loop van de zomer een paadje. En in het vochtigste deel van de weide heb ik wat Ratelaar gezaaid, op en rond dat paadje.

Jullie hebben al lang begrepen dat ik dit stukje nooit zou hebben geschreven als mijn laatste poging geen succes had gehad. (Of zouden het nakomelingen zijn van het zaaisel uit de biodiverse tuin? Een jaar te laat ontkiemd, of nakomelingen van die allereerste bloeier?)

Grote Ratelaar - Rhinanthus angustifolius
Grote Ratelaar – Rhinanthus angustifolius
Een week voor de Ecotuindag heb ik de bloemenweide gemaaid. Ik durfde niet langer wachten, met een fors onweer voorspeld in de loop van de week, en gestreepte witbol die al ‘ver heen’ was. Alleen een toef margrieten wilde ik laten staan om te tonen dat er écht wel een boel bloemen in de weide bloeiden.
Maar voor ik met de zeis ten strijde trok, ging ik in het laagste deel van de weide kijken of de kievitsbloemen al ver genoeg waren afgerijpt. En het was toen dat ik plots merkte dat daar – precies waar vorig jaar mijn wandelpaadje lag en over een lengte van een meter of twee – een paar tientallen ratelaar-planten stonden.

De zeis werd dus voor dat stukje even terzijde gelegd, en met een sikkeltje heb ik de witbol tussen de bloeiende planten weggemaaid.

Doordat de bezoekers van onze tuin afgelopen zondag de gemaaide weide een ideale fietsenstalling leken te vinden, is er wel één plant gesneuveld, maar gelukkig staan er nog een heleboel die – dat hopen we tenminste – ons in de komende jaren nakomelingen gaan bezorgen…

Nu al maaien? Veel te vroeg…

Nu al maaien? Veel te vroeg…
Die opmerking heb ik de voorbije dagen een paar keer gehoord, en ik moet zeggen: ik zou er wel wat voor over hebben mocht dat inderdaad waar zijn…

Holcus lanatus | Gestreepte witbol - Yorkshire fog

Helaas had ik de voorbije jaren dus wel een veldslag gewonnen tegen de gestreepte witbol, maar de oorlog blijkt dus nog niet voorbij. Lees verder “Nu al maaien? Veel te vroeg…”

Het ging vooruit, het ging vooruit…

Het ging weliswaar niet zo verbazend vlug vooruit als op dit filmpje…

…maar ik ben er toch in geslaagd om op een uurtje tijd de bloemenweide te maaien.
Dit keer toch maar weer wat vroeger dan vorig jaar… Toen had ik de indruk dat ik de strijd met de gestreepte witbol al min of meer gewonnen had, en daarom wachtte ik wat langer met maaien. Met dus als gevolg dat er dit jaar opnieuw meer van dat vermaledijde gras stond.

Dat is ook de reden dat ik dit jaar drastisch gemaaid heb, en niet de margrieten-in-de-knop gespaard heb. Tussen die margrieten stond immers behoorlijk veel witbol.
Het knikkend nagelkruid, dat heb ik wel gespaard. Eén plantje zette ik daarvan jaren geleden in de weide, en langzaam, heel langzaam breidt dat zich uit. Stiekem hoop ik dus, dat ook Zems ‘bastaardkind‘ hier een keer opduikt.

‘Trouwe lezers’ van dit blogje weten dat ik koppig met bij een ouderwetse zeis zweer… En ik vond dat altijd al een heel ontspannende bezigheid, dat maaien met alleen dat ritmische zwiepgeluid, het zoemen van insecten en in de verte (het zal toch niet???) het vage rommelen van donder. Lang geleden hebben we een paar keer met de bosmaaier gemaaid, maar dat nooit meer, zeker niet sinds ik vorig jaar een cursus werken met de zeis volgde. En zoals je op het filmpje bovenaan ziet: om de snelheid moet je niet perse voor dat gemotoriseerde lawaai kiezen…

En nu ben ik nieuwsgierig of er ginderachter in de Vlaamse Ardennen vandaag ook gehooid werd? (En met mijn excuses aan de Vlaamse Ardenners die hier geen linkje krgen… Dit waren de mensen waarvan ik wist dat ze twijfelden over ‘To hay or not to hay’.)

Eigenlijk zou ik nu ook de boomgaard nog moeten maaien… Nog snel even een half uurtje aan de slag, de rest is voor na het eten…

Eindelijk!


Jarenlang heb ik het hier op mijn blog heel wijds (weids!) over ‘mijn bloemenweide’ gehad, maar als ik dan mensen ‘in ’t echt’ een rondleiding gaf door de tuin, voegde ik daar meestal wat schroomvallig aan toe: ‘Eh, het hooilandje’.

Maar niet dit jaar! De overvloedige margrieten stelen natuurlijk de show, maar het zandblauwtje doet ook nog altijd mee, zij het wat minder uitbundig dan vorig jaar, en ook het oranje havikskruid zorgt voor kleur…
Kruipende boterbloem is al jaren uit de weide verdwenen, maar de elegantere scherpe boterbloem neemt langzaam toe, en de veldzuring blijft voor een beetje extra afwisseling zorgen, terwijl de ridderzuring dezelfde weg op ging als de kruipende boterbloem.

Intussen merk ik, dat de gestreepte witbol toch niet zo compleet verdwenen is als ik dacht… maar hij heeft absoluut geen hinderlijke proporties meer…

Als het in donderdag droog weer is, is het tijd om van mijn hart een steen te maken en… De zeis in al dat moois…

Het zonnigste Plekje – The sunniest Spot

(to English text)

Het zonnigste plekje in de tuin, zelfs als de zon niet schijnt, is het stukje van de boomgaard waar het oranje havikskruid bloeit…

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed

Dat oranje havikskruid is wel een zonaanbidder geloof ik: de plant heeft heel wat vierkante meters ingepalmd, maar in de zone waar het meest schaduw valt, staat toch nog hier en daar wat gestreepte witbol.
Als je dit blogje al wat langer volgt, weet je dat ik – net als eigenwijze Bart – met gestreepte witbol op voet van oorlog sta.
Lees verder “Het zonnigste Plekje – The sunniest Spot”

De Bloemenweide in de Winter – The Flowermeadow in Winter

flowermeadow in winter

(to English translation)

15 jaar geleden kochten we ons huis, en in de voortuin graasden toen nog koeien.
Voor ons was al duidelijk dat er in de voortuin geen klassiek gazonnetje zou komen… Onze ecologische blik voorzag een kleurrijke bloemenweide.

En eerlijk gezegd, het wachten op de kleurenpracht vergde in de eerste jaren toch wel wat geduld. Het voor de koeien ingezaaide raaigras (Lollium perenne) verdween vrij snel, maar in plaats daarvan kwam de ecologisch ook niet zo waardevolle gestreepte witbol (Holcus lanatus). De kruipende boterbloem en de veldzuring kregen al snel gezelschap van ridderzuring, akkerdistel en brandnetel, ook niet meteen planten die het sierraad van een voortuin vormen.

Lees verder “De Bloemenweide in de Winter – The Flowermeadow in Winter”

50 soorten en meer! – 50 species en counting!

bloemenweide in de zomer - flowermeadow in summertime
bloemenweide in de zomer - flowermeadow in summertime
Mijn bloemenweide… met enige regelmatig kom ik er toch op terug.
Het afgelopen weekend heb ik getracht om eens een inventaris op te maken van de soorten die er op dit ogenblik groeien. Ik tel er op dit ogenblik ruim 50, en dat is wat mij betreft niet slecht voor een perceeltje van een goeie 75 m².

Once in a while, I’m telling you about my flower meadow. Last weekend, I made an inventory of the species that are growing there now. I count more than 50 at this moment, and I think that’s not bad for a meadow of no more than some 85 square yard.

A: spontaan voorkomende soorten – spontaneous
A’: spontaan voorkomende soorten, die zaailingen zijn van elders in de tuin geïntroduceerde soorten – seedlings from plants introduced elsewhere in the garden
A-: spontaan voorkomend en afnemend – spontaneous, but diminishing
I: geïntroduceerd en standhoudend – introduced and not diminishing
I+: geïntroduceerd en toenemend – introduced and flourishing

  1. Achillea millefolium, duizendblad, yarrow: A
  2. Agrimonia eupatoria , agrimonie, agrimony: A
  3. Agrostis capillaris, gewoon struisgras, common bent: A
  4. Agrostis stolonifera, fioringras, creeping bent: A-
  5. Lees verder “50 soorten en meer! – 50 species en counting!”