Het zonnigste Plekje – The sunniest Spot

(to English text)

Het zonnigste plekje in de tuin, zelfs als de zon niet schijnt, is het stukje van de boomgaard waar het oranje havikskruid bloeit…

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed

Dat oranje havikskruid is wel een zonaanbidder geloof ik: de plant heeft heel wat vierkante meters ingepalmd, maar in de zone waar het meest schaduw valt, staat toch nog hier en daar wat gestreepte witbol.
Als je dit blogje al wat langer volgt, weet je dat ik – net als eigenwijze Bart – met gestreepte witbol op voet van oorlog sta.
Gestreepte witbol is grassoort die als vervelende eigenschap heeft, dat het plat gaat liggen als het zaad begint te rijpen… Het vormt op die manier een vervelende viltlaag waar andere planten niet meer doorheen kunnen, en stapelt daarin bovendien tienduzenden – wat zeg ik, miljoenen – zaadjes op, die jarenlang kiemkrachtig blijven.

De laatste jaren maai ik daarom altijd in de periode dat de witbol bloeit. Maar na die lange winter en dat koude voorjaar lopen een aantal bloeiperiodes door elkaar.
De witbol is net wat later dan andere jaren, niet kort na half mei, maar pas begin juni. De margrieten (die hier altijd net iets later bloeien dan elders) begonnen dus net te bloeien, en ik kan het dan echt niet over mijn hart krijgen om die te maaien. Het oranje havikskruid, dat heeft gewoonlijk al knoppen als ik het gras maai, maar dat vind ik niet zo’n probleem: ik maai gewoon de bloeistengels af, en binnen de kortste keren staan die er weer terug. Maar dit jaar bloeide het dus al volop… en om er dan de zeis in te zetten???

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed

En eigenlijk hoeft dat in de boomgaard ook niet echt: zoals je op de foto ziet, groeit er middenin de plek havikskruid nauwelijks gras tussen de bladrozetten. Ik heb dus aan de randen gemaaid waar nog witbol stond… en verder laat ik het havikskruid rustig zijn ding doen…

Het maaien verliep dit jaar trouwens bijzonder vlot. Of de verklaring nu zit in het feit dat ik de zeis jaar na jaar beter kan hanteren, of dat ik het blad beter afwet? Of zou het komen omdat de fijnere grassen, die voorheen nog niet bloeiden en daardoor veel slappere – lees: moeilijk te maaien – stengels hadden, nu wel al bloeiden en er steviger bijstonden? Feit is, dat ik op een halve dag tijd alles had gemaaid – op dat stukje havikskruid na – en dat het resultaat beter was dan voorheen.

The sunniest Spot in my Garden…

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweedThe sunniest Spot in my Garden… even on a cloudy day, is that patch of the hay-meadow in the orchard where the orange hawkweed grows in abundance.
That plant seems to be a real sunlover itself, since it’s growing rather dense on sunny spots, but in dappled shade (under the fruit trees), there is still some Yorkshire fog (Holcus lanatus).
Yorkshire fog is quite a pretty grass… but I don’t like it at all: once its seeds are riping, it lays down and forms a felt-like layer, that smothers other plants and contains hundreds of thousands of grass seeds, that can lay dormant for years. The only way to get rid of this grass in a flower meadow (and to give flowers a chance) is to mow the meadow when the grass is blooming, usually between mid- and end of may, but this year slightly later.

And because of that later mowing date, the Orange hawkweed was in full flower already. Oh I know, that’s not a real problem: mow the flower-stalks today, and they have regrown before to long. But I just couldn’t do it: mow all those sunny flowers… And on the other hand: between the Hawkweed, there aren’t much grasses left (second picture). So I let them be, only at the borders, where Yorkshire fog was growing in between those orange suns, I mowed them, but there is still a beautiful patch of flowers left untouched!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Het zonnigste Plekje – The sunniest Spot

  1. Verleden jaar een plantje havikskruid vanuit een andere tuin meegenomen en in mn tuin gezet.
    Dat heeft zich in een jaar tuin al redelijk vermenigvuldigd en staat nu idd proper te bloeien.
    Als ik ga werken zijn de bloemen tegen dat ik thuis kom echter al lang weer gesloten.
    Ik geloof bijna dat ze enkel ’s morgens open staan.

    1. Ik denk dat het afhankelijk is van de standplaats. Toen ik vandaag om 18.00 thuis kwam, waren de bloemen van het havikskruid in de voortuin gesloten (die staan dan in de schaduw), maar in de achtertuin, waar ze dan nog zon vangen, waren ze nog open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.