Eindelijk!


Jarenlang heb ik het hier op mijn blog heel wijds (weids!) over ‘mijn bloemenweide’ gehad, maar als ik dan mensen ‘in ’t echt’ een rondleiding gaf door de tuin, voegde ik daar meestal wat schroomvallig aan toe: ‘Eh, het hooilandje’.

Maar niet dit jaar! De overvloedige margrieten stelen natuurlijk de show, maar het zandblauwtje doet ook nog altijd mee, zij het wat minder uitbundig dan vorig jaar, en ook het oranje havikskruid zorgt voor kleur…
Kruipende boterbloem is al jaren uit de weide verdwenen, maar de elegantere scherpe boterbloem neemt langzaam toe, en de veldzuring blijft voor een beetje extra afwisseling zorgen, terwijl de ridderzuring dezelfde weg op ging als de kruipende boterbloem.

Intussen merk ik, dat de gestreepte witbol toch niet zo compleet verdwenen is als ik dacht… maar hij heeft absoluut geen hinderlijke proporties meer…

Als het in donderdag droog weer is, is het tijd om van mijn hart een steen te maken en… De zeis in al dat moois…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

16 thoughts on “Eindelijk!

 1. Ja, ik weet het nog, een paar jaar geleden las ik het hier, ik heb nog even teruggezocht … wat vond ik het mooi!
  Toen is bij mij het verlangen naar het hebben van een stukje grond geboren!

 2. Herkenbaar gevoel, die terughoudendheid om al dat moois helemaal af te maaien. Maar kijk, ik deed het vorige week vrijdag, en ondertussen schieten de meeste planten alweer uit.

  1. Wij hebben als alleen kippen, en we drogen inderdaad altijd wel wat hooi voor in de nesten. Maar je kan dat hooi perfect als wintervoer gebruiken (lees ook het berichtje bij de reactie van Bart…)
   In heel wat ‘kaas’streken wordt de specifieke smaak van de kaas toegeschreven aan de invloed van de kruiden in het gras/hooi.
   Wel opletten dat je niet te veel kruiskruiden of zo in je weide hebt. Van de andere kant: brandnetels, die vers nooit gegeten worden, maken hooi dan weer extra gezond!

  1. Geen druppel… Het sproeiwater blijft strikt voorbehouden voor de moestuin. Mijn redenering is: wat deze droogte niet overleeft, is niet geschikt voor een tuin die niet gesproeid wordt, dus moet maar verdwijnen. Wat overblijft zijn planten die de planten goed verdragen (want ik vrees dat dit niet het laatste droge voorjaar is…)

   Het is inderdaad opvallend, dat het gras in de weide veel en veel schraler is dan anders, maar dat de bloemen veel uitbundiger bloeien.

 3. Prachtig zo’n bloemenweide! Volgend jaar ga ik toch ook eens proberen.
  Bij de boer eens een ploegmachien halen en inzaaien. Bij ons is gras 1 vd grootste ‘onkruiden’, hopelijk gaat de witbol niet teveel domineren maar ik vrees ervoor.
  Het bijenmengsel vd prov w-vlaanderen komt er alleszinds goed door!

 4. ik ben nieuw op uw blog, vond u via tuin.org. vind trouwens uw opmerkingen terecht !
  kan u mij tips/website doorgeven van hoe, waar u zo een bloemenweid moet aanleggen? wil er ook graag eentje 😉
  zal in een tuincentra al zo een zak met zaadjes vr een bloemenweide, of is zoiets hiervoor niet geschikt?

  1. Peggy,
   Er zijn een paar manieren om een bloemenweide aan te leggen…
   Je kan vertrekken van een bestaande (graas)weide, zoals ik dat deed. In de loop van 15 jaar is die langzaamaan verandert in de huidige bloemenweelde… Daarvoor heb ik enerzijds twee keer per jaar de weide gemaaid, en dan het maaisel afgevoerd. Belangrijk is immers, dat de bodem steeds armer wordt, steeds minder voedingsstoffen bevat, waardoor op de duur niet alleen sterke groeiers zoals brandnetels en distels, maar ook minder sterke groeiers hun kans krijgen.
   Om de spontane flora aan te vullen heb ik een aantal planten zelf geïntroduceerd, en daarbij merkte ik, dat vooral het aanplanten van een paar soorten goed werkte.
   In het najaar van 2008 heb ik een aantal soorten ingezaaid, en één soort heeft vorig jaar voor het eerst gebloeid, en een paar andere soorten gaan waarschijnlijk dit jaar (voor het eerst dus) bloeien.

   Je kan ook wat nalezen over mijn bloemenweide in wording in een reeks die ik in 2008 schreef over mijn ‘ratelaar-experiment’.

   Deze manier is dus alleen maar geschikt als je over voldoende geduld beschikt…

   Als je snel resultaat wil, is het eigenlijk meest aan te bevelen om de bodem af te plaggen. Dat is immers een veel snellere manier om de bodem te verarmen dan het afvoeren van maaisel. Die bodem kan je dan inzaaien met een mengsel waarin zowel akkerbloemen (klaproos, kamille, korenbloem…) zitten, die in de eerste zomer voor wat kleur zorgen, als vaste planten, die in volgende jaren zullen bloeien.

   Een derde methode, geschikt als je een gazon snel tot bloemenweide wil omvormen, kan eruit bestaan dat je het gazon heel erg kort, echt zo kort mogelijk maait, en het vervolgens ofwel lichtjes freest, ofwel – als het om een kleine oppervlakte gaat – met een hark stevig harkt. Op de zo voorbereide bodem zaai je vervolgens je zaden uit…

 5. De bloemenweide ziet er inderdaad prachtig uit nu. Ik kan dan ook best geloven dat je er iet graag de zeis inzet, maar volgend jaar kan je er toch weer van genieten 🙂

  Rita

  1. Bloemen kunnen zeker een prachtig geschenk zijn, maar geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt die te verkopen, al dan niet on-line, en al helemaal niet via een kanaal dat in mijn blog probeert te spammen. (Linkje dus netjes verwijderd….)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.