Nu al maaien? Veel te vroeg…

Nu al maaien? Veel te vroeg…
Die opmerking heb ik de voorbije dagen een paar keer gehoord, en ik moet zeggen: ik zou er wel wat voor over hebben mocht dat inderdaad waar zijn…

Holcus lanatus | Gestreepte witbol - Yorkshire fog

Helaas had ik de voorbije jaren dus wel een veldslag gewonnen tegen de gestreepte witbol, maar de oorlog blijkt dus nog niet voorbij. Dat gras, dat vorig jaar zowel in de bloemenweide als in de boomgaard op zijn retour leek, is dit jaar weer massaal aanwezig. (En de margrieten, die vorig jaar in de bloemenweide allesoverheersend waren, doen het nu weer wat bescheidener.)

Holcus lanatus | Gestreepte witbol - Yorkshire fogGestreepte witbol, Holcus lanatus, is een inheems gras dat je vooral vindt in weides op relatief voedselrijke bodem. Het is een mooi gras, dat door de lichte beharing (lanatus = ‘wollig’) erg zacht aanvoelt. Het is blauwig-grijs van kleur, en de bloeipluimen zijn roomwit tot rozig.

Maar gestreepte witbol heeft een paar vervelende hebbelijkheden (vervelende onhebbelijkheden?).
In de eerste plaats valt het gras na de bloei al snel om. En door dit zogenaamde ‘legeren’ is het daarna veel moeilijker te maaien, en dit platliggende gras vormt al snel een dikke viltlaag waar andere planten nauwelijks nog doorheen raken. Bovendien gaat dat vilt toch weer langzaamaan composteren, en dus de bodem verder aanrijken, waardoor het soortenrijke grasland weer verder naar de achtergrond verdrongen wordt.
Bovendien zaait het uitgebloeide, omgevallen gras zich rijkelijk uit, en die zaden blijven jarenlang kiemkrachtig.
Als je dus een weide hebt waarin veel van dit gras groeit, en die je wil omvormen tot een soortenrijke bloemenweide, dan is het belangrijk om een eerste maaibeurt al uit te voeren op het ogenblik dat het gras nog maar net in bloei komt, of al net iets eerder. Enerzijds verhinder je hierdoor verdere uitzaai, anderzijds is het ook een gras dat zich niet zo gemakkelijk herstelt van vroegtijdig/veelvuldig maaien. De geschikte methode om het aandeel van gestreepte witbol te doen afnemen, is dus het tijdig maaien.

Ik hoop dus inderdaad dat ik over een paar jaar inderdaad in mei kan zeggen: “Nu al maaien? Dat is in mijn tuin véél te vroeg!”
Ik zag dan ook zowat groen van jaloezie toen ik in Great Dixter en Nymans Garden in Engeland vorige week nog hoorde verkondigen dat ze de wilde-bloemenweide pas in augustus – als de orchideeën zaad hadden gevormd – voor het eerst maaiden. In oktober werd vervolgens nog een keer tweede gemaaid, net zoals ik dat doe.

Maar om mijn eerste maaibeurt tot in juni – laat staan tot in augustus – uit te stellen… daarvoor is het nog te vroeg!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Nu al maaien? Veel te vroeg…

 1. later kan ik het helemaal niet over mijn hart krijgen, dat voorjaarmaaien. Ik troost mezelf met ‘chelsea chop’ als ik net niet boven mijn jonge bloemen scheer 😉

 2. hihi … ik maai al enkele jaren pas in juli, om de orchideeën en ratelaars in zaad te laten komen :-p Maar serieus – ik hoop echt dat je dat binnen enkele jaren ook kan zeggen 😉
  (En eerlijk gezegd – als het een slechte zomer is, dan maai ik gewoon om de orchideetjes heen.)

  1. Als ik nog ooit een bloemenweide aanleg, dan ga ik zeker eerst afplaggen…
   Toen we ons huis kochten, stonden er op het stukje dat nu bloemenweide is vooral koeien, distels en brandnetels… Eigenlijk mag ik dus niet klagen.
   De koeien zijn vanzelf verdwenen, en de distels en de brandnetels hadden we al na een paar jaar door maaien verjaagd.

   En wat ratelaar en orchidee betreft… voor beiden is het hier net niet vochtig genoeg vrees ik (hoewel: brede wespenorchis staat hier wel – aan de haagrand rond de bloemenwei.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.