Het ging vooruit, het ging vooruit…

Het ging weliswaar niet zo verbazend vlug vooruit als op dit filmpje…

…maar ik ben er toch in geslaagd om op een uurtje tijd de bloemenweide te maaien.
Dit keer toch maar weer wat vroeger dan vorig jaar… Toen had ik de indruk dat ik de strijd met de gestreepte witbol al min of meer gewonnen had, en daarom wachtte ik wat langer met maaien. Met dus als gevolg dat er dit jaar opnieuw meer van dat vermaledijde gras stond.

Dat is ook de reden dat ik dit jaar drastisch gemaaid heb, en niet de margrieten-in-de-knop gespaard heb. Tussen die margrieten stond immers behoorlijk veel witbol.
Het knikkend nagelkruid, dat heb ik wel gespaard. Eén plantje zette ik daarvan jaren geleden in de weide, en langzaam, heel langzaam breidt dat zich uit. Stiekem hoop ik dus, dat ook Zems ‘bastaardkind‘ hier een keer opduikt.

‘Trouwe lezers’ van dit blogje weten dat ik koppig met bij een ouderwetse zeis zweer… En ik vond dat altijd al een heel ontspannende bezigheid, dat maaien met alleen dat ritmische zwiepgeluid, het zoemen van insecten en in de verte (het zal toch niet???) het vage rommelen van donder. Lang geleden hebben we een paar keer met de bosmaaier gemaaid, maar dat nooit meer, zeker niet sinds ik vorig jaar een cursus werken met de zeis volgde. En zoals je op het filmpje bovenaan ziet: om de snelheid moet je niet perse voor dat gemotoriseerde lawaai kiezen…

En nu ben ik nieuwsgierig of er ginderachter in de Vlaamse Ardennen vandaag ook gehooid werd? (En met mijn excuses aan de Vlaamse Ardenners die hier geen linkje krgen… Dit waren de mensen waarvan ik wist dat ze twijfelden over ‘To hay or not to hay’.)

Eigenlijk zou ik nu ook de boomgaard nog moeten maaien… Nog snel even een half uurtje aan de slag, de rest is voor na het eten…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

22 thoughts on “Het ging vooruit, het ging vooruit…

 1. Mooi filmpje. Dat ellendige geluid, ze doen het hier bij de gemeente ook gemotoriseerd.
  In mijn jeugd logeerde ik altijd op de boerderij, waar het aanvankelijk nog met de zeis ging: dat zwiepende geluid zit nog in mijn oren…
  Hopelijk hebben jullie geen onweersschade.

  1. Het onweer is hier uiteindelijk voorbijgetrokken. Op dit ogenblik is het wel aan het regenen, maar vermits het gras nog niet droog is, zal dat niet zo’n problemen opleveren…

 2. Eerlijk gezegd denk ik wel dat het snelheidsverschil kleiner wordt als het oppervlak groter wordt (je zou hem niet moeten vragen om nog een veldje aan die snelheid te doen, heb ik de indruk). Maar dan nog is het inderdaad veel aangenamer zo zonder dat ellendig gejank van die motor.

  1. Ik vermoed dat je gelijk hebt hoor…
   Wel hoorde ik vorig jaar, dat in een paar reservaten van natuurpunt er tegenwoordig voor maaibeheer met de zeis wordt gekozen omdat dat als puntje bij paaltje komt toch even snel en kosteneffectiever bleek.

 3. Hallo
  Ik heb vorig jaar in augustus leren zeisen (dezelfde zeis)
  Sindsdien maai ik alles met de zeis, zelfs t gazon.
  Het gaat inderdaad zeer vlot, mits gebruik van de juiste techniek.
  Het is helemaal niet lastig, en ’t heeft vele voordelen. het is zelfs minder lastig als met een bosmaaier maaien.
  groeten Steven

  1. Ik was altijd al enthousiast over het zeisen, maar met deze zeis is dat enthousiasme inderdaad alleen nog maar toegenomen. Met mijn oude, metalen zeis had ik elk jaar behoorlijke spierpijn als ik voor het eerst opnieuw gemaaid had, maar dat is met deze zeis/deze techniek totaal niet het geval.

 4. Geef mij toch maar m’n bromvlieg voor zo’n oppervlakte. Twee uurtjes en alles lag tegen de vlakte. De zeis vind ik handig voor kleine stukjes, voor brandnetels,…
  En bij deze is ook je vraag deels beantwoord: deze Vlaamse Ardenner heeft inderdaad gemaaid gisteren. 🙂

 5. Ik denk inderdaad dat wij mekaar niet tot elkaars voorkeur kunnen overtuigen… Ieder zijn meug, zei de boer, en…

  (Ik heb flink verminderd gehoor aan één oor, en alles wat naar mijn zin veel lawaai maakt, is daarom bij voorbaat al tweede keus… – bovendien moet je met deze zeis nauwelijks gewicht dragen. Ik blijf dus lekker stilletjes (en echt wel snel) zeisen.)

  1. beschermbril & degelijke gehoorbescherming gaan niet van m’n hoofd af tijdens het maaien, hoe warm en zweterig ook. Ondertussen is alles een eerste keer open gegooid en van onder de bomen gehaald. En voorwaar… de zon breekt door de mist!

   1. En gelijk heb je met die bescherming… (met je bromvlieg dan toch.) Maar zelfs met gehoorbescherming zou ik niet op mijn gemak voelen. Het is geen pretje om maar met één oor te horen (je kan je totaal niet op geluid oriënteren), maar ik wil niet riskeren dat het op een bepaald ogenblik nog maar een half oor is…
    Ik ben pas om 16.30 thuis straks, en heb dan wacht vanaf 17.00, dus ik hoop dat ik de kans krijg om het vannacht nat-geregende gras open te gooien. (En anders mag zoonlief er aan geloven! Want ik wil niet riskeren dat ik vannacht een hele nacht in touw ben – en dan morgen toch weer een gewone werkdag – en dat ik morgenavond de fut niet heb om dat hooi te keren. Dan is het helemaal om zeep.)

   2. Ik rijd het gras af met gehoorbescherming, bril en veiligheidsschoenen en handschoenen. Mijn lijf is me te lief.
    @Annetanne -> is dit een speciaal merk zeis waarover je praat?

    1. Het is niet de klassieke metalen zeis die je ‘bij den Aveve’ koopt, maar een zeis zoals de verkocht wordt door Terra-tools.
     Terra-tools haalt zijn zeis-bladen in de enige Europese fabriek voor zeisbladen, en de (houten) stelen worden door een Zwitserse boer tijdens de wintermaanden gemaakt.
     Dit soort zeis vergt een iets andere techniek dan de klassieke zeis uit onze contreien, maar eens je die techniek onder de knie hebt is het heel ontspannend en zelfs licht werk. (Naar het schijnt zou in contreien waar met deze techniek gezeist wordt, zeisen worden beschouwd als een werkje dat ook door kinderen en bejaarden kan gedaan worden, omdat het zo weinig kracht vergt.)

 6. Geweldig die zeis! Mocht ik ooit een tuin hebben, wil ik het ook leren! En niet omdat het sneller gaat, maar stiller.
  Dat geluid van dat ding … naast de bladblazer, een grote ergernis voor de medemens!

 7. Leuk dat filmpje, heb hem even aan manlief laten zien, die doet ook alles met de zeis!
  Hooien zijn wij nog niet aan toe maar rondom ons gonst het van de maaiers, schudders en zwelers.

 8. Wat een geweldig idee!
  We hebben een groot stuk grond met vlierbes aangeplant; de rijen kunnen worden gemaaid, maar met de zeis tussen de planten dat lijkt me perfect!
  Heel vriendelijk bedankt voor het idee, ik probeer een cursus te vinden zodat ik hopelijk zelf kan zeisen!

  Groeten, Maurice.

 9. Pingback: Zeisen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.