Pancraas, Servaas en Bonifaas…

En dit jaar zullen we dat alvast geweten hebben…

En je zal het zien, jarenlang zit ik in de tweede helft van april op mijn handen, en wacht ik af tot minstens eerste week mei om plantjes in volle grond uit te planten.
Tot dus dit jaar…  De temperaturen waren in april zo hoog, dat ik mij gewoon niet kon voorstellen dat ze deze maand opnieuw zo diep gingen duiken…

Want in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht (en wat ook doorklinkt in bovenstaande weerspreuk) is de periode van de ijsheiligen niet een periode dat de kans op nachtvorst weer eventjes toegenomen is.  Eigenlijk gaat het erom, dat na de ijsheiligen de kans op nachtvorst zo minimaal is, dat vorstgevoelige planten nu rustig buiten kunnen.
Deze weerspreuken geven dat beter weer:

Maar wat er ook van zij, of het nu een verhoogde kans op nachtvorst is, of de laatste kans op nachtvorst….
Dit jaar grepen ze allevier op een rij hun kans…
Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifacius…
Ja, Mamertus wordt in het rijtje vaak vergeten, maar dat is de eerste ijsheilige…

En die plantjes van mij?

Geen paniek… Ik had mijn voorzorgen genomen.  
Sinds maandag verdwijnen ze elke avond onder een stolp (lees: een plastic bloempot), en tot nu toe heeft er nog geen plantje onherstelbare schade opgelopen, behalve twee plantjes suikermaïs die we de eerste avond over het hoofd hadden gezien.
Mijn voorgezaaide stamboontjes wachten reikhalzend (en dat mag je behoorlijk letterlijk nemen) om uitgeplant te worden, maar die zullen nog tot na het weekend mogen wachten.
En hoewel de thermometer in de serre ’s ochtends meestal ook een temperatuur van 0° aanwijst, lijken de tomaten en zelfs de basilicum nergens last van te hebben…  

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Pancraas, Servaas en Bonifaas…

  1. Volgens mijn kinderen zijn Haagen, Dazs, Ben en Jerry’s de ijsheiligen.
    ‘t Is hier ook spannend geweest, maar geen vorstschade te bespeuren volgens mij. Wel windschade. En de vijgen hebben hun blad nogal slap hangen door de koude nachten.

    Zijn er eigenlijk ook regenheiligen, want die hebben we nu toch wel echt stilaan nodig. Van mij mag het volgende week een hele week aan één stuk door regenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.